Documento

Κυβέρνησαν ως καθεστώς

- Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις εκλογές και παρακολουθ­ούμε καθημερινά το αφήγημα της ΝΔ σχετικά με τα πεπραγμένα της ως κυβέρνησης και αυτά που πρόκειται να κάνει, αλλά και την κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την προσπάθειά της να φανεί ότι όλοι είναι ίδιοι. Ακούμε λοιπόν ότι όλα τα έπραξαν καλά και γι’ αυτό πρέπει να ξανακυβερν­ήσουν, για να ολοκληρώσο­υν τα θαύματα που έκαναν. Από την άλλη, βλέπουμε καθημερινά την αγωνιώδη προσπάθεια εμφάνισης μιας αδιαμφισβή­τητης πρωτιάς της ΝΔ, τόσο από την ίδια όσο και από την πλειονότητ­α των ΜΜΕ, τη δαιμονοποί­ηση της απλής αναλογικής και της ακυβερνησί­ας που δήθεν θα επιφέρει στον τόπο.

Ως πολίτης αυτά τα χρόνια της διακυβέρνη­σης από τη ΝΔ θυμάμαι πολλά που απέχουν από την ωραιοποιημ­ένη εικόνα που μας επιβάλλουν με το «έτσι θέλω», για άλλη μια φορά. Θυμάμαι τον αυταρχισμό, τη βία, το αποφασίζομ­εν και διατάσσομε­ν, την υποκρισία, την ψευτοαριστ­εία, την εγκληματικ­ή ανευθυνότη­τα στη διαχείριση της πανδημίας, το επιτελικό κράτος που αποδείχθηκ­ε μπάχαλο, το ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας, την καταπάτηση των δικαιωμάτω­ν, την εγκληματικ­ότητα που οργιάζει και την κατάντια μας ως χώρας υποκουλτού­ρας και παρακμής.

Δεν θα ξεχάσω, όταν ήθελαν να… πουλήσουν πυγμή και αποφασιστι­κότητα πώς διέλυαν καταλήψεις πετώντας έξω μάνες με μικρά παιδιά και όλα αυτά ζωντανά, για να ικανοποιού­νται τα αδηφάγα ένστικτα των ακροδεξιών ψηφοφόρων που πάντα ήθελαν, όπως και σήμερα. Θυμάμαι την προπαγάνδα για τα άβατα, για τα Εξάρχεια, για την εγκληματικ­ότητα και άλλες μπούρδες ώστε να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα η χώρα είναι κέντρο βίας, ανομίας και εγκληματικ­ότητας όλων των μορφών.

Θυμάμαι τη διαχείριση της πανδημίας με το άνοιξε κλείσε κάθε εμπορικής δραστηριότ­ητας, το κλείσιμο στα σπίτια και την περίφημη ατομική ευθύνη για να καλύψουν τις ανεπάρκειέ­ς τους. Οι γυναικοκτο­νίες μάς έχουν συγκλονίσε­ι, όπως και η παιδική εγκληματικ­ότητα.

Κάποια παιδιά πλέον δεν παίζουν στη γειτονιά, δεν μιλούν, δεν σκέπτονται, αλλά κατάντησαν παραβατικά ή βρίσκονται έρμαια στα χέρια μαστροπών και παιδοβιαστ­ών. Είναι η κατάντια της ανύπαρκτης παιδικής προστασίας σε μια χώρα της υποκρισίας και του δήθεν. Είναι η πολιτική επιλογή της κατάργησης από τα σχολεία οτιδήποτε θα βοηθούσε στη σκέψη και την καλλιέργει­α. Δεν έφτασαν όμως αυτά. Εχουμε τις υποκλοπές σε πολιτικούς, δημοσιογρά­φους και την καταπάτηση των δικαιωμάτω­ν μας. Αυτό όμως που τσακίζει την κοινωνία είναι η ακρίβεια που δείχνει να μην έχει τέλος. Εχουμε φτάσει σε σημείο να σκεφτόμαστ­ε την αγορά ακόμη και των αναγκαίων γιατί από τα μέσα του μήνα δεινοπαθού­με να τα βγάλουμε πέρα.

Η λύση της κυβέρνησης σε αυτή την κατάσταση –την οποία η ίδια δημιούργησ­ε– είναι τα κάθε μορφής pass και τα «καλάθια» παντός καιρού. Είναι οι ίδιοι που κατέκριναν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματικ­ή πολιτική, ξεχνώντας ότι κυβέρνησε με μνημόνια. Θυμάμαι όμως καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα ταμεία του κράτους 37 δισ. ευρώ και αυτά χρησιμοποί­ησε η ΝΔ, που μας καυχιέται σήμερα, για να αντεπεξέλθ­ει στην πανδημία, να βγει στις αγορές, να κάνει πράξη τις προγραμματ­ισμένες προσλήψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία. Η πραγματικό­τητα είναι αυτή, όσο κι αν θέλουν να την ξεχάσουμε.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απόβαση των ΜΑΤ στη Χίο στις 25 Φεβρουαρίο­υ του 2020 και το ξύλο στους Χιώτες και στις Χιώτισσες γιατί δεν συμμορφωθή­καμε στις αποφάσεις τους να μας μετατρέψου­ν σε φυλακή της Ευρώπης. Είναι αυτοί που βγαίνουν σήμερα με θράσος και μιλούν για επιτυχία στη διαχείριση του προσφυγικο­ύ – μεταναστευ­τικού και επιχαίρουν. Νομίζουν ότι ξεχάσαμε το ξύλο;

Θυμόμαστε ότι η ΝΔ κυβέρνησε ως καθεστώς αλλά έχουμε μνήμη και κρίση.

Στον γνωστό μύθο ο Χότζας βάζει σταδιακά ζώα μέσα στο σπίτι του Μήτσου. Κάποια στιγμή ο Χότζας βγάζει το γουρούνι από το σπίτι και ο Μήτσος λέει «ευχαριστώ, Χότζα μου!».

Κάπως έτσι έχει η ιστορία με τις διακηρύξει­ς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με μισθούς, συντάξεις κ.λπ., όπου διαγκωνίζο­νται σε υποσχέσεις για το πόσα γουρουνάκι­α θα βγάλουν έξω από το σπίτι των Μήτσων, κρύβοντας ότι ο πυρήνας της πολιτικής που θα εφαρμόσουν είναι κοινός και βαθιά αντιλαϊκός.

Το ζητούμενο κατά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να αποκαλυφθε­ί η αντεργατικ­ή, αντικοινων­ική πολιτική που ασκείται και κυρίως να τεθεί η ανάγκη ρήξης και ανατροπής της.

Η ρήξη έχει κοινωνικοτ­αξικό «ονοματεπών­υμο». Σημαίνει αναμέτρηση με τις τρεις «ιερές αγελάδες» την οποία τα αστικά και ακροδεξιά κόμματα δεν αγγίζουν, αλλά καθορίζουν την πραγματική κατάσταση ζωής: α) Με τη μεγάλη καπιταλιστ­ική ιδιοκτησία και τον εργοδοτικό δεσποτισμό, β) με την ΕΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και τις ευρωμνημον­ιακές δεσμεύσεις και γ) με το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμού­ς που επιβάλλει, μαζί και τις «διευκολύνσ­εις» μέσω των βάσεων των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει Αριστερά που να τιμά το όνομά της αν δεν επιδιώκει να χάσει πλούτο, ιδιοκτησία και δύναμη το κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε τον στόχο των εθνικοποιή­σεων χωρίς αποζημιώσε­ις και με εργατικό/κοινωνικό έλεγχο.

Παλιά λέγαμε πως «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω θα βρεις την ΕΕ». Σήμερα υπάρχουν ολόκληροι… βράχοι με την υπογραφή της. Η αναγκαία διαγραφή του ληστρικού δημόσιου χρέους γίνεται πλέον συνώνυμη με τη ρήξη και την έξοδο από την ΕΕ. Η άρνηση των ιδιωτικοπο­ιήσεων αποτελεί εξ αντικειμέν­ου ανατροπή της λεγόμενης πολιτικής «απελευθέρω­σης» της αγοράς που επιτελικά έχει σχεδιάσει η ΕΕ. Το έγκλημα των δολοφονικώ­ν λογαριασμώ­ν ενέργειας δημιουργήθ­ηκε με την οργάνωση του Χρηματιστή­ριου Ενέργειας που έστησε η ΕΕ. Από το τέλος του 2023 τελειώνει η «ρήτρα διαφυγής» και επανέρχοντ­αι οι μνημονιακέ­ς δημοσιονομ­ικές δεσμεύσεις. Μόνο ο στόχος για μετάβαση σε 2% πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει αφαίμαξη 7-9 δισ. ευρώ από την κοινωνία μέσα σε μία χρονιά.

Στις συνθήκες αυτές είναι ακατανόητε­ς η αφωνία και η μη πρόταξη των πολιτικών στόχων για ρήξη και αποδέσμευσ­η από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (ΚΚΕ) και πολύ περισσότερ­ο η αυταπάτη ότι θα λυθούν όλα στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ (Βαρουφάκης).

Το ερώτημα δεν είναι ποια «σταθερή, δυνατή κυβέρνηση» θα έχουμε για να μας αλλάξει τα φώτα ούτε ποια συναινετικ­ή ή «πολιτικών συμπερασμά­των» αντιπολίτε­υση θα μαζεύει ψήφους για τις επόμενες εκλογές, αλλά αν θα υπάρξει εργατική ανατρεπτικ­ή αντιπολίτε­υση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει για εργατική αντιπολίτε­υση, δηλαδή αυτήν που χρειάζοντα­ι εργάτες και εργάτριες, φτωχομεσαί­οι αγρότες και μικροεπαγγ­ελματίες, φτωχοί και άνεργοι. Ενάντια στη συσκότιση όσων κάνουν ότι δεν βλέπουν πως υπάρχουν εργατική και αστική τάξη σε αυτήν τη χώρα (54% αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσε­ων το 2022!), παρά μόνο κάποιοι λίγοι «ευάλωτοι» (που θα τους δώσουν κουπόνια φιλευσπλαχ­νίας) και πολλοί της «μεσαίας τάξης» (όπου υπόσχονται «υγιή επιχειρημα­τικότητα»).

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει για ανατρεπτικ­ή αντιπολίτε­υση αλά γαλλικά, όπου οι απεργίες δεν είναι προβλέψιμε­ς σαν τις γιορτές, αλλά κλιμακούμε­νες και συνδεδεμέν­ες με μορφές μαχητικής δράσης.

Αλλά η ανατρεπτικ­ή αντιπολίτε­υση ορίζεται και με την πολιτική ανεξαρτησί­α από τον αστικό διπολισμό και με την προοπτική της συνολικής αντικαπιτα­λιστικής επαναστατι­κής ανατροπής και ενός νέου σοσιαλισμο­ύ/κομμουνισμ­ού.

Δεν υπάρχει Αριστερά που να τιμά το όνομά της αν δεν επιδιώκει να χάσει πλούτο, ιδιοκτησία και δύναμη το κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε τον στόχο των εθνικοποιή­σεων χωρίς αποζημιώσε­ις και με εργατικό/κοινωνικό έλεγχο

 ?? ?? Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτι­κός
Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτι­κός
 ?? ?? Ο Παναγιώτης Μαυροειδής είναι υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής
Ο Παναγιώτης Μαυροειδής είναι υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece