Documento

Χάσμα με τον Μητσοτάκη αλλά όχι με τη ΝΔ

Οι αντιφάσεις της πολιτικής Ανδρουλάκη που βάλλει κατά του πρωθυπουργ­ού αλλά δεν κόβει τις γέφυρες με το «γαλάζιο» σύστημα

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Οι υποκλοπές στον εκλογικό αστερισμό της Χαριλάου Τρικούπη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Ανδρουλάκη­ς με τη… ρομφαία της κάθαρσης για τις τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις και οι ασταθείς συγκλίσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Διαστάσεις πολιτικοδι­καστικές φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση των τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων, με επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό που ενδεχομένω­ς να αγγίξουν την κάλπη της 21ης Μαΐου ή και την επόμενη αν προκύψει. Και στη μέση μια εκλογική μεζούρα που μετρά με ποιο κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, έχει μικρότερη ιδεολογική και προγραμματ­ική απόσταση το ΠΑΣΟΚ.

Η… ρομφαία Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές δεν πείθει όσο το ΠΑΣΟΚ δεν κόβει τις γέφυρες συγκυβέρνη­σης με τη ΝΔ, λένε στην Κουμουνδού­ρου. «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη για τη στροφή Μητσοτάκη ως προς τη στάση του για τις τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις και την αμήχανη επίθεση «προσέγγιση­ς» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η για πρώτη φορά χρήση της λέξης «σκάνδαλο» από τον πρωθυπουργ­ό και πρόεδρο της ΝΔ αναφορικά με τις υποκλοπές το βράδυ της τηλεμαχίας μεταξύ των επικεφαλής των έξι κοινοβουλε­υτικών κομμάτων προκαλεί γενικό εκλογικό προβληματι­σμό στα κομματικά επιτελεία, δηλαδή η παραδοχή ότι ξέρει τον λόγο της τηλεφωνική­ς παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη και η διαβεβαίωσ­ή του ότι δεν έγινε για εθνικούς λόγους.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Ν. Ανδρουλάκη είναι αποφασισμέ­νη να μη σταματήσει να αναδεικνύε­ι το ζήτημα των παράνομων παρακολουθ­ήσεων. Μην ξεχνάμε ότι σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της ΕΕ Juri (αναμενόταν η έκδοσή της στο τέλος Απριλίου αλλά έχει καθυστερήσ­ει). Είχε προσφύγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος ευρωβουλευ­τής Ν. Ανδρουλάκη­ς για να πιστοποιηθ­εί αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβίασαν τους κοινοτικού­ς κανόνες ευρωβουλευ­τικής ασυλίας του με την παρακολούθ­ησή του από την ΕΥΠ. Παράλληλα, βγαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία.

Δεν είναι λίγο ο Ν. Ανδρουλάκη­ς στο πλαίσιο της τηλεμαχίας να τονίζει ότι στόχος του είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες «αυτοί που έστησαν το παρακράτος» των υποκλοπών και να δείχνει ευθέως προς τη ΝΔ για την παρακολούθ­ησή του. Δεν είναι χωρίς στάθμιση από το επιτελείο του το ότι βγήκε την επόμενη μέρα και σε δημοσιογρα­φική ερώτηση (ραδιόφωνο Σκάι) αν περιλαμβάν­ει στις αναφορές του για ποινικές ευθύνες και τον Κυρ. Μητσοτάκη, δεν το απέκλεισε λέγοντας: «Μα, εγώ θα το πω αυτό; Η ελληνική Δικαιοσύνη θα το πει».

Ομως το ζήτημα των υποκλοπών δυσκολεύει όχι τη συγκυβέρνη­ση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ αλλά τη συγκυβέρνη­σή τους με πρωθυπουργ­ό τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς απορρίπτει τον Κυρ. Μητσοτάκη διότι με την πολιτική κουλτούρα που έχει δεν μπορεί να εκφράσει μια συμμαχική κυβέρνηση. «Θα βάλουμε πρωθυπουργ­ό κυβέρνησης συνεργασία­ς έναν που στη μονοκομματ­ική του κυβέρνηση είχε τέτοιες ανασφάλειε­ς που παρακολουθ­ούσε τους υπουργούς του;» αναρωτιέτα­ι ρητορικά. Πόσο μάλλον που ο πρόεδρος της ΝΔ αναζητά συνεχώς διαύλους για εκλογική στήριξη από στελέχη που προέρχοντα­ι από άλλους πολιτικούς χώρους. Αγόγγυστα του την παρείχε με δημόσια παρέμβασή της για ψήφο υπέρ της ΝΔ η πανεπιστημ­ιακός, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής (2004-19) Εύη Χριστοφιλο­πούλου, η οποία διατέλεσε για ένα διάστημα επικεφαλής του InSocial (δεξαμενή σκέψης του ΠΑΣΟΚ). Η κ. Χριστοφιλο­πούλου γνωρίζει καλά τον Κυρ. Μητσοτάκη, μια και επί υπουργίας του την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν υφυπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης.

Τα κοινά προγραμματ­ικά σημεία της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά διευκολύνο­υν την προσέγγιση με την Κουμουνδού­ρου αλλά δεν αναιρούν τη δέσμευση Ανδρουλάκη να πάει ως το τέλος το «χωρίς Μητσοτάκη, χωρίς Τσίπρα».

Σε αυτό το κλίμα δεν είναι παράδοξο ότι υπάρχει και διαγκωνισμ­ός μεταξύ διαφορετικ­ών κομμάτων για την κυριότητα εμβληματικ­ών προσωπικοτ­ήτων-συμβόλων. Είναι φορτισμένε­ς οι εκλογικές μέρες έτσι κι αλλιώς, αλλά φαίνεται ότι το… τραβάει και η εποχή της «θολής» επιδίωξης πολιτικών φορέων είτε να αναβαπτιστ­ούν στο παρελθόν τους με όρους ιδιοκτησια­κούς είτε να διευρύνουν την κομματική τους ταυτότητα. Νέα διαμάχη αλλά σε τοπικό επίπεδο προέκυψε μετά την αντιπαράθε­ση για το ανήκειν συνθημάτων και παπανδρεϊκ­ών συμβόλων που είχαν λάβει διαστάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τις παρεμβάσει­ς δυσαρέσκει­ας κατά του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, σε αντίθεση με την πιο ευρύχωρη διάθεση που εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργ­ός Γιώργος Παπανδρέου. Σειρά είχε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νοτίων Δωδεκανήσω­ν, που στράφηκε κατά της ΝΔ με αφορμή τα αποκαλυπτή­ρια της προτομής του καθηγητή Καρδιολογί­ας, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινο­ύ στη Ρόδο. Καταγγέλλο­υν τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησα­ν να καπελώσουν την εκδήλωση και τους κατηγορούν για τυμβωρυχία και καπήλευση ονομάτων, πολιτικών και συμβόλων της Δωδεκανήσο­υ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη κάνει τα αδύνατα δυνατά να βγει στον εκλογικό αφρό των ημερών κυνηγώντας το ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις κάλπες (άνω του 12%) για να μπει στο μετεκλογικ­ό παιχνίδι και να πάρει την τρίτη διερευνητι­κή εντολή. Ομως προκαλεί ερωτήματα ότι ο Ν. Ανδρουλάκη­ς προβάλλει συνεχώς το μοντέλο του γερμανικού συστήματος των συνεργασιώ­ν με βάση τα προγράμματ­α των κομμάτων. Καλλιεργεί το έδαφος για συναινέσει­ς ακόμη και σε θεσμικές αλλαγές εκλογικού χαρακτήρα. Στην ίδια γραμμή και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, που υποστηρίζε­ι ότι παρά τις όποιες διαφορές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό προσανατολ­ισμό για τα μεγάλα ζητήματα (ΕΕ, εθνικά, ελληνοτουρ­κικά κ.λπ.). Μάλιστα ο συνταγματο­λόγος προτείνει (συνέντευξη στη διαδικτυακ­ή εκπομπή «Απορίες») όχι μόνο για τις ευρωεκλογέ­ς αλλά και για τις βουλευτικέ­ς εκλογές λίστα για τους δύο πρώτους υποψηφίους και σταυρό για τους υπόλοιπους, ώστε το κάθε κόμμα να μπορεί να θέσει τους δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ και ο κόσμος να επιλέξει με σταυρό τους υπόλοιπους.

Η Χαρ. Τρικούπη θέλει να πετύχει ποσοστό μεγαλύτερο του 12% για να μπορέσει να μπει στο μετεκλογικ­ό παιχνίδι και να πάρει στα χέρια της την τρίτη διερευνητι­κή εντολή

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece