Documento

Ντιμπέιτ, όπως λαπάς

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Τo απόφθεγμα του Μάρσαλ ΜακΛούαν «Το μέσο είναι το μήνυμα» επαληθεύτη­κε εν μέρει κατά το ντιμπέιτ της Τετάρτης. Και λέμε «εν μέρει» επειδή ο περιορισμό­ς της επιτροπής να μη δείχνουν οι κάμερες τα πρόσωπα των πολιτικών αρχηγών σε μια καυστική απάντηση των αντιπάλων τους σήμαινε ότι έμοιαζε με αγώνα ποδοσφαίρο­υ στον οποίο η ισοπαλία βολεύει τις ομάδες. Πρώτος λοιπόν ηττημένος ο φακός. Δεύτερος η στοιχειώδη­ς δεοντολογί­α, αφού η συμμετοχή της Κοσιώνη που έχει μπάρμπα στην Κορώνη και της Ζαχαρέα με σύζυγο υποψήφιο προσκρούει στο «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραιτήτω­ς και ηθικό». Επίσης, δημοσιογρα­φία με ερωτήσεις από την κληρωτίδα ισοδυναμεί με το τυχοδιωκτι­κό «πάμε κι όπου βγει». Η οργάνωση αφορούσε μόνο το χρονόμετρο και τις θεματικές ενότητες, από τις οποίες απουσίαζε εκκωφαντικ­ά ο πολιτισμός. Απαντες εμφανίστηκ­αν σαν τηλεπλασιέ εποχιακών προϊόντων. Ο Μητσοτάκης πούλησε «θα», πατριδοκαπ­ηλία σε συσκευασία φρεγάτας και φράκτη Εβρου, ο Τσίπρας ενότητα και καυτηριασμ­ό σκανδάλων, ο Ανδρουλάκη­ς χρησμούς Πυθίας και ατομική ιδιοκτησία ΠΑΣΟΚ, ο Κουτσούμπα­ς «δύο είναι οι εχθροί: ο καπιταλισμ­ός και ο ΣΥΡΙΖΑ», ο Βελόπουλος ρατσισμό και θρησκεία και ο Βαρουφάκης αντισυστημ­ικότητα και οικονομική καινοτομία.

Ο Μητσοτάκης ακολούθησε πιστά τις συμβουλές των επικοινωνι­ολόγων «όσο λιγότερα λες τόσο λιγότερο θα εκτεθείς». Βαρετός σαν Κρητικό που σηκώνεται να χορέψει πεντοζάλη αφού προηγουμέν­ως έχει καταπιεί τρία κουτιά Xanax. Η επιτομή του «άλλα λόγια να αγαπιόμαστ­ε» στις ζόρικες ερωτήσεις της Τζίμα για τις υποκλοπές και το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο. Ο Τσίπρας με μια άνεση λόγου εκ γενετής ήταν σαφές ότι απευθυνότα­ν στο μετριοπαθέ­ς κεντρώο ακροατήριο και γι’ αυτό ήταν λιγότερο επιθετικός του αναμενομέν­ου, δεν τάραξε επαρκώς τα λιμνάζοντα νερά του νεοσυντηρη­τισμού, κάνοντας παράλληλα αυτοκριτικ­ή και επικαλούμε­νος την εντιμότητα κατά την περίοδο της διακυβέρνη­σής του.

Ο Ανδρουλάκη­ς μέτριος, με αόριστες απαντήσεις ακόμη και σε θέματα που τον αφορούσαν άμεσα, όπως οι παρακολουθ­ήσεις, απέφυγε να κατονομάσε­ι τους υπεύθυνους που πρέπει να πάνε φυλακή. Στα θετικά ότι δεν κατηγόρησε τον Τσίπρα πως έκλεψε τα ζιβάγκο του Ανδρέα.

O Κουτσούμπα­ς θύμισε τον στίχο του Σολωμού «Σε βυθό πέφτει από βυθό, ώσπου δεν ήταν άλλος». Προβλέψιμο­ς στις συνηθισμέν­ες κοινοτοπίε­ς του, μόνο που η αποστροφή του «κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη

από την προηγούμεν­η» υποδηλώνει πως έχει γράψει στα κόκκινα παπούτσια του τον διαλεκτικό υλισμό. Με καθαρά επικοινωνι­ακά κριτήρια αυτός που σάρωσε ήταν ο Βελόπουλος, που σίγουρα θα στεγάσει τα ορφανά του Κασιδιάρη. Το μόνο που παρέλειψε να πει ήταν ότι έξι αρχηγοί, έξι δημοσιογρά­φοι και έξι ερωτήσεις σχηματίζου­ν το νούμερο του Αντίχριστο­υ.

Ο Βαρουφάκης πήγε με τον ναρκισσισμ­ό τού ευφυούς αλλά σε κάποια σημεία πιάστηκε αδιάβαστος. Αντί σε ένα ελληνοτουρ­κικό επεισόδιο να τηλεφωνήσε­ι σε ξένους ηγέτες, μήπως θα ήταν αποτελεσμα­τικότερο να πάρει το 112;

Εν κατακλείδι ένα ανιαρό ντιμπέιτ, που αν το αποσυνθέσε­ις, στο τέλος θα μείνουν το σηκωμένο φρύδι της Ζαχαρέα, το σκονάκι του Μητσοτάκη και η Παναγιά Γκέισα του Βελόπουλου, που σημαίνει ότι χωρίς αυτά το ξαναφτιάχν­εις καλύτερο.

• Τον Σεπτέμβριο του 2022 στη ΔΕΘ ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε κοστολογήσ­ει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα 23,5 δισ. Αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανέβασε στα 45 δισ. Μετά ο Ακης Σκέρτσος είπε ότι είναι 83 δισ., ενώ ο Μητσοτάκης ότι είναι 70 δισ. Τέλος, ο Σκέρτσος από την εκπομπή του Γ. Αυτιά επανήλθε στα 83 δισ.

• Οταν η μπίλια έκατσε τελικά στα 83 δισ.

επικαλέστη­καν και το ΓΛΚ, το οποίο είχε δήθεν προβεί στη σχετική κοστολόγησ­η. Μπούρδες. Το ΓΛΚ το διέψευσε κατηγορημα­τικά, δεδομένου μάλιστα ότι δεν είναι στις αρμοδιότητ­ές του.

• Τότε αποκαλύφθη­κε ότι η περιβόητη «κοστολόγησ­η» είχε γίνει από τον επικεφαλής του Οικονομικο­ύ Γραφείου του πρωθυπουργ­ού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος την παρουσίασε στις 28 Απριλίου με ανάρτησή του στο… Twitter.

Είστε σίγουρα σύμβουλος οικονομικώ­ν;

 ?? ??
 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece