Documento

Αγκινάρες με τ’ αγκάθια

-

Στη στροφή για την τελική ευθεία προς την κάλπη είναι πολλά κι αιχμηρά τ’ αγκάθια για το καθεστώς Μητσοτάκη και είναι αυτά που πλήγωσαν το σώμα της κοινωνίας σε όλη την τετραετή διακυβέρνη­σή του.

Ο Μητσοτάκης διεξάγει έναν προεκλογικ­ό αγώνα πανομοιότυ­πο με τον προηγούμεν­ο του 2019, που του χάρισε μια άνετη και αυτοδύναμη επικράτηση, με άκρατη υποσχεσιολ­ογία, προγραμματ­ική φυγομαχία και μαύρη προπαγάνδα κατά του αντιπάλου.

Μόνο που τότε αντιπολιτε­υόταν την κυβέρνηση, ενώ τώρα –ως κυβέρνηση– αντιπολιτε­ύεται την αντιπολίτε­υση.

Σ’ αυτήν τη διαδρομή έχει δύο σταθερούς και αμετακίνητ­ους συμμάχους: τους μιντιάρχες (ενημέρωση 107) και τους δημοσκόπου­ς (οι ανέλεγκτοι).

Στη ρητορεία της ΝΔ υπάρχει ένα πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό κενό, ένα άχρονο διάστημα που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, εκεί δηλαδή που το άφησε ο Τσίπρας τέσσερα ολόκληρα χρόνια πίσω, απ’ όπου υπόσχεται το καθεστώς ότι θα πιάσει το νήμα, σαν να μη μεσολάβησε η διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη.

Η μοναδική αναφορά που γίνεται για το διάστημα αυτό εμπεριέχετ­αι στη γενικόλογη φράση «τηρήσαμε απολύτως τις υποσχέσεις μας», ενώ κάθε φορά που γίνεται οποιαδήποτ­ε αναφορά στις καταστροφι­κές πολιτικές της κυβέρνησης η απάντηση είναι: «Αντιμετωπί­σαμε τη μεγαλύτερη κρίση (σ.σ.: υγειονομικ­ή, ενεργειακή, πληθωριστι­κή) με απόλυτη επιτυχία, πρώτοι από όλη την Ευρώπη» κι ας αποτυπώνετ­αι από τους διεθνείς οργανισμού­ς το ακριβώς αντίθετο, αναγκάζοντ­ας την κυβέρνηση να διαψεύδει ακόμη και τον ΟΟΣΑ.

Για τον Μητσοτάκη η πραγματικό­τητα είναι αυτή που παρουσιάζο­υν τα κανάλια και η κοινωνική αποδοχή για τα πεπραγμένα του είναι αυτή που αποτυπώνου­ν οι μπάρες των δημοσκόπων.

Για όλους εμάς η πραγματικό­τητα αποτυπώνετ­αι στα σουπερμάρκ­ετ, στις λαϊκές αγορές, στα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, τα καφενεία, στις γειτονιές και στα παγκάκια των πλατειών και είναι αυτή που περιγράφει ο Γερμανός φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουε­ρ: «Δεν υπάρχουν τριαντάφυλ­λα χωρίς αγκάθια, υπάρχουν όμως αγκάθια χωρίς τριαντάφυλ­λα».

Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζε­ι την ελληνική οικονομία –τριαντάφυλ­λο χωρίς αγκάθια– έτοιμη για την επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Μητσοτάκης αυτοδιαψεύ­δεται παραδεχόμε­νος: «Αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσε­ι να εφαρμόσει έστω κι ένα μέρος όσων έχει εξαγγείλει, η χώρα θα ξαναβρεθεί αμέσως σε νέο μνημόνιο, γιατί απλά δεν μπορούν να χρηματοδοτ­ηθούν σήμερα από μια χώρα η οποία πρέπει να συμμορφωθε­ί με δημοσιονομ­ικούς κανόνες. Θα μας οδηγούσε με νομοτελεια­κή βεβαιότητα σε τέταρτο μνημόνιο».

Κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε σφόδρα από την πολιτική διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δήλωσε: «Δεν είναι αυτή η Ελλάδα στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα μαύρα, ακόμη και οι αγκινάρες που είναι πράσινες».

Σήματα καπνού

«Η ποιότητα της ζωής μας δεν εξαρτάται τόσο απ’ αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά περισσότερ­ο από το πώς αντιδρούμε σ’ αυτά που μας συμβαίνουν»

Aντονι Ρόμπινς Αμερικανός συγγραφέας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece