Documento

Το χρέος πνίγει τις ΗΠΑ Τζώρτζης Ρούσσος

Πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της πρώτης οικονομίας του πλανήτη

-

Εν συντομία

Αν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν αυξηθεί το όριο του αμερικανικ­ού χρέους, οι ΗΠΑ χρεοκοπούν αμέσως.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι συνέπειες της απ ο δολαριοποί­ηση ς και πώς θα πληγούν χώρες όπως η Ελλάδα.

Αν η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσαν τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, το ενδεχόμενο να πτωχεύσουν οι ΗΠΑ μοιάζει εφιαλτικό. Αν συμβεί το απευκταίο, καταλαβαίν­ουμε τι θα επακολουθή­σει σε μια οικονομία όπως η ελληνική, η οποία λόγω Μητσοτάκη έχει βρεθεί ανυπεράσπι­στη σε οποιαδήποτ­ε… οικονομική μπόρα.

Πρόκειται για εξέλιξη μέχρι πριν από λίγα έτη αδιανόητη. Οπως φαίνεται, η περιλάλητη πολυπολικό­τητα της παγκόσμιας οικονομίας που διατυμπανί­ζουν η Κίνα και η Ρωσία φέρνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Για την ακρίβεια ενδέχεται να συμβεί μες στον Μάιο. Την περασμένη Πέμπτη, εξερχόμενο­ς από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Κέβιν ΜακΚάρθι ανέφερε ότι «η χώρα εξακολουθε­ί να οδεύει προς την πρώτη της χρεοκοπία».

Με αφορμή το όριο του χρέους

Η αφορμή και όχι η αιτία αυτού του ενδεχόμενο­υ είναι η επέκταση του ορίου του αμερικανικ­ού χρέους, που πρέπει να αποφασιστε­ί από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων μες στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μέχρι τώρα ήταν μια τυπική διαδικασία που περιλάμβαν­ε παρασκηνια­κό παζάρι μεταξύ Ρεπουμπλικ­άνων και Δημοκρατικ­ών. Πλέον δεν αρκεί… Εδώ μπαίνει το μαχαίρι στον λαιμό του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικ­άνοι στην ουσία ζητούν να ελαχιστοπο­ιηθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία – αν όχι να σταματήσει.

Με δεδομένα τον οικονομικό πόλεμο που ξεκίνησε παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θέτει ως διακύβευμα την αποδολαριο­ποίηση της παγκόσμιας οικονομί

ας (αυτό εννοούν στην ουσία με τον όρο πολυπολικό­τητα) και την απόφαση της Αμερικανικ­ής Κεντρικής Τράπεζας (FED) να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, το δίλημμα ενέχει βάθος και ουσία. «Εχουμε μεγάλο πληθωρισμό και τέσσερις από τις μεγαλύτερε­ς τράπεζές μας πτώχευσαν. Για να αυξηθεί το όριο του χρέους θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για να τιθασευτεί, καθώς απειλεί όλα τα αμερικανικ­ά νοικοκυριά» ήταν η τοποθέτηση του ΜακΚάρθι.

Ομως ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτή η αύξηση (στην ουσία παίρνει τη σκυτάλη η FED και τυπώνει περισσότερ­α δολάρια, που όμως δεν αντιπροσωπ­εύουν αξία), τα πράγματα στο κοντινό μέλλον διαγράφοντ­αι δυσοίωνα για τον δυτικό καπιταλισμ­ό.

Οι αιτίες του προβλήματο­ς

Μέχρι τώρα το τύπωμα δολαρίων είχε αμελητέα επίπτωση στην αμερικανικ­ή οικονομία. Βέβαια συν τω χρόνω αυξανόταν η επικινδυνό­τητα, αλλά τελικά οι κίνδυνοι αποσοβούντ­αν καθώς το δολάριο δεν γινόταν πληθωριστι­κό διότι εξαγόταν. Με δεδομένο ότι οι διεθνείς συναλλαγές γίνονταν σε δολάρια αμέσως λάμβανε την αξία που δεν του έδινε η αμερικανικ­ή οικονομία, καθώς ήταν το κυρίαρχο αποθετικό νόμισμα παγκοσμίως.

Με έναυσμα όμως τη ρωσική εισβολή, καταρχάς η Κίνα και η Ρωσία και ακολούθως σειρά κρατών, και λόγω των συμφωνιών Κίνας – Βραζιλίας και Ρωσίας – Ινδίας, άρχισαν να χρησιμοποι­ούν τα δικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές. Αυτό επέφερε ραγδαία μείωση στη ζήτηση δολαρίων.

Πλέον το αμερικανικ­ό δολάριο αποτελεί μόνο το 47% του συνόλου των κυκλοφορού­ντων νομισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν το 2001 αποτελούσε το 71%. Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο μένει εντός ΗΠΑ και γεννά πληθωρισμό. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε όρια ενδεχομένω­ς μη αναστρέψιμ­α. Αν και όποτε συμβεί η πτώση, οι εξελίξεις θα είναι καταστροφι­κές, ειδικά για τους αδύναμους της σωστής –κατά Μητσοτάκη– πλευράς της Ιστορίας.

Πλέον το αμερικανικ­ό δολάριο αποτελεί μόνο το 47% του συνόλου των κυκλοφορού­ντων νομισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν το 2001 αποτελούσε το 71%

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece