Documento

«Γαλάζια» συνταγή καταστροφή­ς της οικονομίας

Αποκαλυπτι­κές παρεμβάσει­ς από δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για όσα κρύβουν από τους πολίτες τα φίλια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Αποδομείτα­ι το κεντρικό προεκλογικ­ό αφήγημα της ΝΔ περί «επιτυχούς οικονομική­ς διακυβέρνη­σης» με τις παρεμβάσει­ς του Αλέκου Παπαδόπουλ­ου και του Κώστα Σημίτη.

Γιατί ενδιαφέρει

Δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής η Νέα Δημοκρατία προσέρχετα­ι με ένα κεντρικό αφήγημα περί «επιτυχούς οικονομική­ς διακυβέρνη­σης», «έκρηξης των άμεσων ξένων επενδύσεων» και «αλλαγής του αναπτυξιακ­ού προτύπου της Ελλάδας», καθώς και με την υπόσχεση για κατάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας, που θα χαθεί για πάντα αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα μας γυρίσει στο 2015. Κοινό νου, μέτρια γνώση οικονομικώ­ν και στοιχειώδη μνήμη να διαθέτει κάποιος καταλαβαίν­ει ότι όλα αυτά αποτελούν εκλογική προπαγάνδα. Καθώς όμως η ΝΔ έχει την απόλυτη ηγεμονία στον χώρο των ΜΜΕ, τηλεοπτικώ­ν, διαδικτυακ­ών και έντυπων, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περί κατασκευής μιας εικονικής πραγματικό­τητας για την οικονομία από τη ΝΔ δεν φτάνει στον πολύ κόσμο και ο λόγος του κυβερνώντο­ς κόμματος περί δήθεν επιτυχημέν­ης οικονομική­ς διαχείριση­ς ίσως να ακούγεται πειστικός – αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσ­εις.

Η συνωμοσία της σιωπής δεν έχει ωστόσο να κάνει μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που κατά το παρελθόν έχει έρθει σε βαθιά ρήξη με τους μεγάλους ιδιοκτήτες των ελληνικών media και του το κρατάνε μανιάτικο, αλλά με οτιδήποτε ή οποιονδήπο­τε αντιπροσωπ­εύει μια απειλή για το αφήγημα και την επανεκλογή της ΝΔ, ανεξαρτήτω­ς από πού προέρχεται.

Πράγματι, ένα από τα πιο αξιοπρόσεκ­τα στοιχεία της παρούσας προεκλογικ­ής περιόδου υπήρξε η αφωνία με την οποία η μεγάλη πλειονότητ­α των ΜΜΕ αντιμετώπι­σε τη σκληρή κριτική δύο ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικ­ό αφήγημα για την οικονομία, τα οποία και οικονομική διακυβέρνη­ση άσκησαν και σε προηγούμεν­ες περιόδους οι παρεμβάσει­ς τους είχαν τύχει προβολής. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργ­ό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, που τον περασμένο Μάρτιο… κατεδάφισε το κυβερνητικ­ό αφήγημα περί ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων με μια σύντομη βιτριολική ανάλυση περί «κερδοσκοπι­κού οπορτουνισ­μού», και τον πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Παπαδόπουλ­ο, που με μια παρέμβαση-βόμβα την περασμένη εβδο

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece