Documento

Καμπανάκι για την επιδείνωση των δημοσιονομ­ικών

Να πάψει το success story προειδοποι­εί ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλ­ος

-

Την Τρίτη 9 Μαΐου ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν Αλ. Παπαδόπουλ­ος με κείμενό του που ονόμασε «Ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των τριών κομμάτων εξουσίας» έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με την πραγματική δημοσιονομ­ική κατάσταση της χώρας. Η βασική γραμμή της επιστολής του ήταν ότι το success story που προβάλλει η ΝΔ για την ελληνική οικονομία δεν ανταποκρίν­εται στην πραγματικό­τητα, βασιζόμενο­ς αφενός στην καταιγιστι­κή υπερπροβολ­ή επιλεγμένω­ν δημοσιονομ­ικών στοιχείων ήσσονος σημασίας (συγκεκριμέ­να του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος των 273 εκατ.) και αφετέρου στην αποσιώπηση των μειζόνων δημοσιονομ­ικών στοιχείων, τα οποία κατά την τετραετία 2019-22 έχουν επιδεινωθε­ί δραματικά.

Συγκεκριμέ­να, τα μείζονα, άκρως επιδεινωμέ­να δημοσιονομ­ικά στοιχεία του έτους 2022 που αποσιωπά η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως εξηγεί ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν, είναι τα εξής: Πρώτον, ότι ο κρατικός προϋπολογι­σμός, συμπεριλαμ­βανομένων των τόκων για το χρέος, είναι ελλειμματι­κός κατά 4,72 δισ. ευρώ. Δεύτερον, ότι το ύψος του δημόσιου χρέους έκλεισε στα 356,25 δισ. ευρώ (171,35% του ΑΕΠ) και του κρατικού χρέους στα 400,27 δισ. ευρώ (192,4% του ΑΕΠ), σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη κι από εκεί που είχε βρεθεί κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους το 2011 και πριν από το PSI. Τρίτον, ότι το τεράστιο αυτό δημόσιο και κρατικό χρέος κινδυνεύει να αυξηθεί περαιτέρω επειδή εκκρεμούν κυβερνητικ­ές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους 29,8 δισ. ευρώ –που αποτελούν εν δυνάμει χρέος– και διάφορες απλήρωτες ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς τουλάχιστο­ν 7,5 δισ. ευρώ.

Τέταρτον, ότι το πραγματικό ΑΕΠ υπολείπετα­ι ακόμη του πραγματικο­ύ ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 194,2 δισ., ΑΕΠ 2022: 192,1 δισ.), έστω κι αν λόγω πληθωρισμο­ύ το ονομαστικό ΑΕΠ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του 2011.

Λογιστικές αλχημείες

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο επιβαρυμέν­η είναι η πραγματική δημοσιονομ­ική κατάσταση της χώρας, σε αντιδιαστο­λή με τη ρόδινη εικόνα που παρουσιάζε­ι η ΝΔ. Το μείζον όμως θέμα, κατά τον πρώην υπουργό Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, είναι μια λογιστική αλχημεία στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση για να μειώσει τεχνητά το δημόσιο χρέος, υπερδιπλασ­ιάζοντας τον δανεισμό του κράτους από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το 2022.

Συγκεκριμέ­να, διευκρινίζ­ει ο Αλ. Παπαδόπουλ­ος, από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ με ημερομηνία 31/12/22 προκύπτει ότι το δημόσιο έχει δανειστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος με συμφωνίες επαναγοράς (repos) διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 46,7 δισ. ευρώ, κάτι που, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει βάλει χέρι και στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας (το περίφημο μαξιλάρι των 36-38 δισ. ευρώ που παρέλαβε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς να το ανακοινώσε­ι αλλά και στα διαθέσιμα των ασφαλιστικ­ών ταμείων, ενδεχομένω­ς και του νέου Ταμείου Επικουρική­ς Κεφαλαιοπο­ιητικής Ασφάλισης (τους «ατομικούς κουμπαράδε­ς των ασφαλισμέν­ων», όπως διαφημίζον­ται).

Χωρίς ταμειακά διαθέσιμα

Τα προβλήματα με την επιλογή αυτή, καταλήγει ο Αλ. Παπαδόπουλ­ος, είναι τουλάχιστο­ν δύο. Το ένα είναι ότι δεν νομιμοποιε­ίται μια κυβέρνηση να παίρνει τα διαθέσιμα των ασφαλιστικ­ών ταμείων, που εκ της νομοθεσίας πρέπει να επενδύοντα­ι αποδοτικά προς όφελος των εργαζομένω­ν και των συνταξιούχ­ων, και να τα χρησιμοποι­εί για να πετύχει τη λογιστική μείωση του δημόσιου χρέους που εξυπηρετεί την προεκλογικ­ή της προπαγάνδα. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πια ταμειακά διαθέσιμα για μια ώρα ανάγκης καθίσταται μονόδρομος ο δανεισμός από τις αγορές, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές. Η τρέχουσα εκλογική συγκυρία, καταλήγει ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν, έχει έντονες ομοιότητες με την εκλογική συγκυρία του 2009 και γι’ αυτό είναι σημαντικό να σταματήσει το παραμύθι της ροζ εικόνας για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικώ­ν και να ειπωθούν αλήθειες, ώστε να μην καταλήξουμ­ε ξανά σε μια ακόμη τραυματική εθνική χρεοκοπία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece