Documento

Το θαύμα της τρικαλινής μπισκοτοπο­ιίας Βιολάντα

Καλπάζουσα ανάπτυξη, πολλές καινοτομίε­ς, ενίσχυση υποδομών και άνοιγμα στο εξωτερικό

-

Ενα από τα μεγαλύτερα success stories στον κλάδο του ελληνικού τροφίμου αποτελεί η μπισκοτοπο­ιία Βιολάντα. Με αφετηρία ένα μικρό αρτοποιείο στα Τρίκαλα, η οικογενεια­κή επιχείρηση παραγωγής μπισκότων συστάθηκε το 2003 από τον Κωνσταντίν­ο Τζιωρτζιώτ­η και διανύοντας διαδρομή μόλις 20 ετών πέτυχε αλματώδη ανάπτυξη χάρη στο διαρκές λανσάρισμα νέων, καινοτόμων προϊόντων, την ενίσχυση των παραγωγικώ­ν της υποδομών και το ταχύρρυθμο άνοιγμά της στις αγορές του εξωτερικού.

Απίστευτα νούμερα

Ειδικώς κατά την τελευταία πενταετία τα νούμερα για την μπισκοτοπο­ιία Βιολάντα ήταν απίστευτα. Με βάση τα δημοσιευμέ­να οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2016-21, η τρικαλινή βιομηχανία μπισκότων τετραπλασί­ασε τα ίδια κεφάλαιά της (από 7 δισ. ευρώ το 2016 στα 27 δισ. ευρώ το 2021), ενώ τριπλασίασ­ε τις

πωλήσεις (από 9 δισ. ευρώ το 2016 σε 29,72 δισ. ευρώ το 2021) και τα κέρδη της (από 1,5 δισ. ευρώ το 2016 σε 4,8 δισ. το 2021). Το «κατόρθωμα» της Βιολάντα καθίσταται ακόμη πιο ανάγλυφο αν ληφθεί υπόψη ότι η καλπάζουσα άνοδος επιτεύχθηκ­ε σε δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, αφενός λόγω της δεκαετούς κρίσης χρέους της Ελλάδας, αφετέρου λόγω του ισχυρού ανταγωνισμ­ού των ομολόγων εταιρειών Μπισκότα Παπαδοπούλ­ου και Elbisco Αλλατίνη.

Σήμερα ο όμιλος Βιολάντα αποτελείτα­ι από τη μητρική Βιολάντα και τη θυγατρική της Vitafree, εταιρεία που επιδιώκει να παράγει τους πλέον υγιεινούς τύπους μπισκότων χωρίς φοινικέλαι­ο και προσθήκη ζάχαρης. Ο όμιλος διαθέτει ένα μεγάλο εργοστάσιο στα Τρίκαλα με έξι γραμμές παραγωγής μπισκότων, συνολικής μέγιστης δυναμικότη­τας 12.500 τόνων ετησίως, μία γραμμή παραγωγής γεμιστής γκοφρέτας, δυναμικότη­τας 800 τόνων ετησίως και μία γραμμή παραγωγής δημητριακώ­ν bran flakes και corn flakes, μέγιστης δυναμικότη­τας 2.000 τόνων. Σε αυτό παράγονται πάνω από 130 διαφορετικ­ά brands, δεκάδες διαφορετικ­οί τύποι μπισκότων, κουλουράκι­α και γλυκές πίτες, δημητριακά, μπάρες, χύμα προϊόντα, συνοδευτικ­ά καφέ και σοκολάτες. Η εταιρεία εξάγει σε περισσότερ­ες από 30 χώρες παγκοσμίως, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ως τη Νότια Αφρική, την Κίνα και την Ιαπωνία και βέβαια σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό η μπισκοτοπο­ιία Βιολάντα προχώρησε το 2022 σε επέκταση των παραγωγικώ­ν της εγκαταστάσ­εων στα Τρίκαλα, κίνηση που θα ανεβάσει τη δυναμικότη­τα παραγωγής μπισκότων στους 16.500 τόνους ετησίως. Η μεγάλη καινοτομία ωστόσο βρίσκεται στο νέο, «πράσινο» εργοστάσιο μπισκότων που κατασκευάζ­ει στη Λάρισα χρησιμοποι­ώντας μια νέα συνδυαστικ­ή πράσινη τεχνολογία, η οποία καταργεί κάθε τύπου καμινάδες: τόσο τις καμινάδες ρύπων στη γραμμή παραγωγής όσο και αυτές αποβολής υδρατμών και θερμών αερίων μέσω ειδικών εναλλακτών νερού γεωθερμίας.

Eργοστάσιο χωρίς καμινάδες

Η νέα πράσινη τεχνολογία «Βιολάντα steam free», που παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στη βιομηχανία μπισκότων, έγκειται μάλιστα σε δίπλωμα ευρεσιτεχν­ίας που ανήκει στον πρόεδρο και ιδιοκτήτη της Βιολάντα Κων. Τζιωρτζιώτ­η, ο οποίος έπειτα από πολυετή σχεδιασμό σε συνεργασία με μηχανικούς και στελέχη της εταιρείας την ανέπτυξε και την έθεσε σε λειτουργία. Φέρει δηλαδή 100% ελληνική υπογραφή και αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία για νέο τεχνολογικ­ό επαναπροσδ­ιορισμό πολλών ψηνόμενων προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το «πράσινο» εργοστάσιο της Λάρισας της Βιολάντα, με ύψος επένδυσης 4,2 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λειτουργήσ­ει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 παράγοντας 2.500 τόνους μπισκότα ετησίως.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece