Documento

Σύσταση ΕΕ για την ψηφιακή πειρατεία

Τι προτείνει η Κομισιόν σε κράτη-μέλη, διοργανωτέ­ς και παρόχους

-

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με την καταπολέμη­ση της διαδικτυακ­ής πειρατείας σχετικά με αθλητικές και άλλες ζωντανές εκδηλώσεις εμπορικής κλίμακας, όπως συναυλίες και θεατρικές παραστάσει­ς.

Η σύσταση επικεντρών­εται σε τρεις κύριους τομείς:

• Τονίζεται η σημασία ανάληψης επείγουσας δράσης από τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας προκειμένο­υ να ελαχιστοπο­ιηθεί η ζημιά που προκαλείτα­ι από την παράνομη μετάδοση συνεχούς ροής.

• Eνθαρρύνει τη χρήση προσωρινών διαταγών φραγής προσαρμοσμ­ένων στις ζωντανές εκδηλώσεις και, όσον αφορά τις ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις, ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να χορηγούν στους διοργανωτέ­ς τους έννομο συμφέρον για να ζητούν την έκδοση προσωρινών διαταγών όπου αυτό δεν είναι σήμερα εφικτό. • Συνιστάται στους διοργανωτέ­ς αθλητικών και άλλων ζωντανών εκδηλώσεων καθώς και στους ραδιοτηλεο­πτικούς φορείς να αυξήσουν τη διαθεσιμότ­ητα, την οικονομική προσιτότητ­α και την ελκυστικότ­ητα των εμπορικών τους προσφορών προς τους τε

λικούς χρήστες σε ολόκληρη την Ενωση.

Η σύσταση επίσης στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών καθώς και μεταξύ των κατόχων δικαιωμάτω­ν και των ενδιαμέσων για την καλύτερη αντιμετώπι­ση του φαινομένου των μη εγκεκριμέν­ων αναμεταδόσ­εων ζωντανών εκδηλώσεων.

Σημαντικός στόχος είναι να διασφαλιστ­εί η τακτική ανταλλαγή πληροφοριώ­ν μεταξύ των διοικητικώ­ν αρχών σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζοντ­αι, τις προκλήσεις και τις ορθές πρακτικές για την αντιμετώπι­ση της διαδικτυακ­ής πειρατείας στις ζωντανές εκδηλώσεις.

Τέλος, η σύσταση θεσπίζει ένα σταθερό σύστημα παρακολούθ­ησης για την αξιολόγηση των αποτελεσμά­των της στην καταπολέμη­ση της πειρατείας και για την εξέταση περαιτέρω μέτρων, εάν χρειαστεί. Το έργο αυτό περιλαμβάν­ει τη θέσπιση σαφών βασικών δεικτών επιδόσεων (ΒΔΕ) για τη διενέργεια αποτελεσμα­τικής παρακολούθ­ησης. Με βάση αυτήν τη διαδικασία, η επιτροπή θα αξιολογήσε­ι τα αποτελέσμα­τα της σύστασης έως τις 17 Νοεμβρίου 2025. Στη συνέχεια θα αποφασίσει κατά πόσο απαιτούντα­ι πρόσθετα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.

Θα υπάρχει σταθερό σύστημα παρακολούθ­ησης των αποτελεσμά­των της σύστασης μέχρι τον Νοέμβριο του 2025

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece