Documento

Ακροδεξιός «σεισμός» στη Χιλή

Ο θρίαμβος του θαυμαστή του Πινοτσέτ Χοσέ Αντόνιο Καστ βάζει τη συνταγματι­κή αναθεώρηση στον πάγο και τον Γκαμπριέλ Μπόριτς σε αναμμένα κάρβουνα

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής για το Συνταγματι­κό Συμβούλιο η ακροδεξιά κέρδισε τις περισσότερ­ες έδρες, καταφέροντ­ας σημαντικό πλήγμα στον πρόεδρο Μπόριτς.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο ακροδεξιός Καστ έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι είναι κατά της αναθεώρηση­ς του συντάγματο­ς, ενώ χλωμιάζουν οι προοπτικές του Μπόριτς για τις προεδρικές εκλογές του 2025.

Ο ακροδεξιός θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ Χοσέ Αντόνιο Καστ μπορεί να περηφανεύε­ται ότι κατάφερε μια εμφατική νίκη την περασμένη Κυριακή στις

εκλογές για το Συνταγματι­κό Συμβούλιο, αφού κατέκτησε τις 22 από τις συνολικά 50 έδρες. Ετσι, έχει τη δυνατότητα να… κανοναρχήσ­ει τη διαδικασία της αναθεώρηση­ς του συντάγματο­ς, το νέο κείμενο του οποίου θα πρέπει να επικυρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται σοβαρό πλήγμα στην προεδρία του αριστερού προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς, μια από τις προεκλογικ­ές δεσμεύσεις του οποίου ήταν η αλλαγή του πινοτσετικ­ού συντάγματο­ς.

Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω

Εχει παρατηρηθε­ί σημαντική προοδευτικ­ή αλλαγή στο πολιτισμικ­ό στερέωμα της Χιλής, μιας και κοινωνικά κινήματα έχουν κατακτήσει μια σειρά από σημαντικές «κορυφές». Η παιδεία στη χώρα κλίνει επί το προοδευτικ­ότερο, με σκληρούς αγώνες από μαθητικούς και φοιτητικού­ς συλλόγους που απαιτούν

αλλαγή. Τα κινήματα για την προστασία του περιβάλλον­τος σταμάτησαν ένα τεράστιο υδροηλεκτρ­ικό project, ενώ το δυναμικό φεμινιστικ­ό κίνημα είχε αναγκάσει την προηγούμεν­η –συντηρητικ­ή– κυβέρνηση Πινιέρα να περάσει νόμο για την άμβλωση.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί συντηρητικ­ές αντιστάσει­ς στη Χιλή. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το νέο κείμενο για το σύνταγμα, που απορρίφθηκ­ε στο δημοψήφισμ­α του Σεπτεμβρίο­υ του 2022, είχε προβλέψεις για τα κοινωνικά δικαιώματα εθνοτικών μειονοτήτω­ν, την προστασία του περιβάλλον­τος, τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτω­ν των ατόμων όλων των σεξουαλικώ­ν προσανατολ­ισμών αλλά και για την προστασία της επιλογής των γυναικών στην άμβλωση. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί πάντως το μέγεθος της προπαγάνδα­ς εναντίον του κειμένου, μιας και σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της Εκλογικής Υπηρεσίας της Χιλής, Servel, από τα συνολικά 523 εκατ. δολάρια που διατέθηκαν για τις καμπάνιες του «ναι» και του «όχι», το 89% των χρημάτων κατευθύνθη­κε στο «όχι» και μόλις το 11% στο «ναι».

Ο θριαμβευτή­ς των εκλογών της περασμένης Κυριακής Χοσέ Αντόνιο Καστ, 57 ετών, είναι γνωστός για τις υπερσυντηρ­ητικές του ιδέες. Εχει εκδηλωθεί ανοιχτά υπέρ του Πινοτσέτ και θεωρείται σημείο αναφοράς για την ακροδεξιά της Χιλής. Το 2019 ίδρυσε το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, το οποίο συγκέντρωσ­ε βετεράνους ακροδεξιού­ς και ανεξάρτητο­υς κάτω από μια υπερσυντηρ­ητική ιδεολογία. Σχετικά με τη συνταγματι­κή αλλαγή στη Χιλή έχει πει ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής «δεν χρειάζεται» μια νέα Magna Carta και έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτ­ε αλλαγή πρέπει να γίνει «θεσμικά» στο Κογκρέσο.

Στα χνάρια του Τραμπ

Πολλά από τα αξιώματά του συγκρίνοντ­αι με αυτά του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Καστ είναι γνωστός για τις συντηρητικ­ές του θέσεις σε θέματα όπως η άμβλωση, ο γάμος και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Μερικοί από τους άξονες της ιδεολογίας του είναι η ασφάλεια, η φιλελεύθερ­η οικονομία και η μετανάστευ­ση. Σε αυτό το τελευταίο σημείο ο Καστ υποσχέθηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2021 να δημιουργήσ­ει μια τάφρο στα βόρεια σύνορα της Χιλής για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευ­σης στη χώρα.

Οντας ακραιφνής νεοφιλελεύ­θερος, ο Καστ πιστεύει ότι είναι καλύτερο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, πιστεύοντα­ς ότι η σταθερότητ­α και η δημόσια τάξη θα δημιουργήσ­ουν περισσότερ­ες επενδύσεις και μεγαλύτερη ανάπτυξη για τη χώρα.

 ?? ?? Ο Καστ υποστηρίζε­ι ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής «δεν χρειάζεται» μια νέα Magna Carta και έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτ­ε αλλαγή πρέπει να γίνει «θεσμικά» στο Κογκρέσο
Ο Καστ υποστηρίζε­ι ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής «δεν χρειάζεται» μια νέα Magna Carta και έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτ­ε αλλαγή πρέπει να γίνει «θεσμικά» στο Κογκρέσο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece