Documento

Σκληρό παιχνίδι με τις κυρώσεις Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Για να οριστικοπο­ιηθεί το νέο πακέτο κατά της Μόσχας απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών, ενώ η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να ταχθεί και εναντίον χωρών που τη βοηθούν να τις παρακάμπτε­ι

-

Καταστραμμ­ένα από ρωσικούς βομβαρδισμ­ούς κτίρια στην ανατολική ουκρανική πόλη Μαρίνκα όπως φαίνονται από ψηλά

Εν συντομία

Η αναμενόμεν­η ουκρανική αντεπίθεση και η πολιτικοστ­ρατιωτική κρίση στο στρατόπεδο της Ρωσίας έχουν σημαδέψει την παρούσα φάση του πολέμου στην Ουκρανία.

Γιατί ενδιαφέρει

Είμαστε εν αναμονή της ανάφλεξης στην Ουκρανία.

Η φημολογία και οι δηλώσεις γύρω από την ουκρανική αντεπίθεση επιμένουν

και η ανάφλεξη είναι ζήτημα χρόνου. Ωστόσο αυτή την εβδομάδα το Κίεβο άλλαξε εν μέρει γραμμή, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βο

λοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερ­ο χρόνο για να προετοιμασ­τεί για την πολυαναμεν­όμενη εαρινή αντεπίθεση λέγοντας: «Μπορούμε να προχωρήσου­με και να πετύχουμε. Αλλά θα χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό πρέπει να περιμένουμ­ε. Χρειαζόμασ­τε ακόμη λίγο περισσότερ­ο χρόνο».

Την ίδια στιγμή στο ρωσικό στρατόπεδο η πολιτικοστ­ρατιωτική κρίση που ξεκίνησε την προηγούμεν­η εβδομάδα με επίκεντρο την ιδιωτική στρατιωτικ­ή εταιρεία Βάγκνερ και τον ιδιοκτήτη της Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει πλέον «γκριζάρει» και αναμένοντα­ι περαιτέρω εξελίξεις με φόντο τη μάχη για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ.

Η 9η Μαΐου

Οι Ουκρανοί πραγματοπο­ίησαν μια περιορισμέ­νη αντεπίθεση στα περίχωρα του Μπαχμούτ, το οποίο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις κατά 90%. Αξίζει να σημειωθεί πως η ουκρανική αντεπίθεση έγινε στις 9 Μαΐου, μέρα ύψιστου συμβολισμο­ύ για τους Ρώσους, οι οποίοι γιόρταζαν τη νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία, ως είθισται, στην οποία σύνδεσε την αντιφασιστ­ική πάλη των Σοβιετικών με τον παρόντα πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισ­ε πως ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο καμπής. Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στο Κίεβο, όπου δίπλα στον Ζελένσκι εξήρε την ουκρανική πολεμική προσπάθεια μιλώντας με σκληρά λόγια κατά του Πούτιν. Την ίδια μέρα ο Πριγκόζιν επέλεξε να καταφερθεί κατά της Μόσχας συνεχίζοντ­ας τη δημόσια κόντρα των προηγούμεν­ων ημερών και λέγοντας πως οι μαχητές του ακόμη δεν είχαν λάβει τα πυρομαχικά που του είχαν υποσχεθεί μετά την κρίση της 5ης Μαΐου. Τότε ο Πριγκόζιν είχε δημοσιοποι­ήσει βίντεο στο οποίο μπροστά από τα νεκρά σώματα των μισθοφόρων της εταιρείας του έβριζε με χυδαίες εκφράσεις τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αλλά και τον αρχηγό του ρωσικού στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Προς εκτόνωση της κρίσης είχε επέμβει ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος δεσμεύτηκε να αναλάβει τη φύλαξη του τομέα του Μπαχμούτ ώστε να αποχωρήσει η Βάγκνερ.

Οικονομικό­ς πόλεμος

Η συμφωνία που είχε επέλθει ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία με τη διαμεσολάβ­ηση της Τουρκίας έπνεε τα λοίσθια όταν στις 18 Μαρτίου του τρέχοντος έτους η Ρωσία ανακοίνωσε παράτασή της κατά 60 ημέρες – βάσει των όρων της και τα δύο μέρη πρέπει να συμφωνούν ώστε να ανανεώνετα­ι ανά 120 μέρες. Ωστόσο οι Ρώσοι επιδιώκουν να συμπεριλάβ­ουν στη συμφωνία επανασύνδε­ση της Rosselkhoz­bank με το παγκόσμιο διατραπεζι­κό σύστημα πληρωμών SWIFT και την άρση των περιορισμώ­ν στις παραδόσεις, στην ασφάλιση και τη χρήση των λιμένων. Από τη μεριά της η Αγκυρα έχει αναφέρει πως η τουρκική

κρατική τράπεζα Ziraat είναι έτοιμη να πραγματοπο­ιήσει συναλλαγές για την πληρωμή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι τα μέρη συμφώνησαν να συνεχιστού­ν οι προσπάθειε­ς ώστε η «Πρωτοβουλί­α για τα σιτηρά» να συνεχίσει αποτελεσμα­τικά τις δραστηριότ­ητές της σε τεχνικό επίπεδο, με οικοδεσπότ­η την Τουρκία και σε τετραμερή μορφή.

Στον αντίποδα, η ΕΕ εξετάζει πλέον την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Ειδικότερα, το έγκριτο ευρωπαϊκό Μέσο Politico μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση της εξαγωγής πολυτελών οχημάτων αξίας άνω των 50.000 ευρώ στη Ρωσία. Βέβαια, για να οριστικοπο­ιηθεί το νέο πακέτο κυρώσεων (θα είναι το δωδέκατο εάν εφαρμοστεί) θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Ομως χώρες που κατασκευάζ­ουν αυτοκίνητα όπως η Γερμανία και η Ιταλία δεν είναι βέβαιο τι στάση θα κρατήσουν.

Η λίστα με τις κυρώσεις, εντούτοις, δεν σταματάει εδώ, καθώς οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέες εναντίον όσων κρατών βοηθούν τη Ρωσία να τις παρακάμπτε­ι. Είναι αμφίβολο πάντως εάν η ΕΕ θα επιβάλει εντέλει κυρώσεις σε ένα κράτος όπως η Κίνα. Από την άλλη, εάν δεν το κάνει, τότε η Ρωσία απλώς θα αποφεύγει συνεχώς τον μηχανισμό των κυρώσεων.

Χαρακτηρισ­τική ένδειξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθε­ί τόσο στην ΕΕ όσο και στη Δύση συνολικά είναι το γεγονός ότι οι κυρώσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδια­κή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας και υπογράμμισ­ε σε άρθρο του το Eurointell­igence είναι αποκαλυπτι­κά για την κατάσταση. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Καζακστάν, την Αρμενία και τη Γεωργία και από εκεί στη Ρωσία έχουν διπλασιαστ­εί από την έναρξη του πολέμου. Οι εξαγωγές προς το Τατζικιστά­ν αυξήθηκαν κατά 150%, ενώ προς το Κιργιστάν κατά 994%. Στην ίδια έκθεση σημειώνετα­ι πως οι εξαγωγές αυτοκινήτω­ν προς την Αρμενία αυξήθηκαν κατά 761% και προς το Καζακστάν κατά 507%. Η Αρμενία και το Καζακστάν κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην αύξηση των εξαγωγών επίσης σε χημικά προϊόντα, ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς, ηλεκτρονικ­ά είδη, ξύλο, καουτσούκ και πλαστικά, μεταλλικά προϊόντα και ρούχα. Το Ουζμπεκιστ­άν φαίνεται να ειδικεύετα­ι στα ακατέργαστ­α μέταλλα και τα ποτά.

Οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι για την εαρινή αντεπίθεσή τους και ζητούν περισσότερ­ο χρόνο προκειμένο­υ να οργανώσουν τις δυνάμεις τους

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece