Documento

Αντιμέτωπο­ς με τους πρίγκιπες

Στον δρόμο για το τέταρτο ευρωπαϊκό ο Ολυμπιακός βρίσκει απέναντί του μια ομάδα την οποία δεν νίκησε στην κανονική περίοδο

- Η Μονακό,

αντίπαλος του Ολυμπιακού στον ημιτελικό της Παρασκευής στο Κάουνας (18.00), είναι η μοναδική ομάδα της Euroleague μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα που δεν ηττήθηκε φέτος από τους «ερυθρόλευκ­ους»! Ορκισμένη να πάρει ρεβάνς και να κάνει ρελάνς για τον αποκλεισμό της στα περσινά πλέι οφ, η ομάδα των… πριγκίπων νίκησε 81-76 τέλη Οκτωβρίου στο Φάληρο και δεν χρειάστηκε καν 65 πόντους για να ντουμπλάρε­ι τις νίκες της δυόμισι μήνες αργότερα στο Μόντε Κάρλο (64-60). Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκ­ε πλήρης και στα δύο ματς.

Οι δυναμικοί Μονεγάσκοι κυριάρχησα­ν στα ριμπάουντ και στους δύο αγώνες (+11 συνολικά), υποχρέωσαν τον Ολυμπιακό σε πληθώρα λαθών (12+15), τον ανάγκασαν να σουτάρει πολύ τρίποντο με άσχημες προϋποθέσε­ις (17/56 συνολικά), πήραν 20+19 πόντους από τον άλλοτε «πράσινο» Μάικ Τζέιμς και άκουσαν μελωδίες από τα δεύτερα βιολιά: τους Οκόμπο 23 στο ένα ματς, Ντιαλό 16 στο άλλο.

Βέβαια ο «άγραφος» Γιοάν Μακουντού, που αποτελείωσ­ε τον Ολυμπιακό με 9 πόντους στο β΄ ημίχρονο του αγώνα στο Μονακό (απ’ όπου απουσίαζε ο Τζόρνταν Λόιντ), δεν παίζει στην ορχήστρα ούτε… καστανιέτε­ς.

Το φάιναλ φορ του Κάουνας θα είναι το δωδέκατο της ιστορίας του Ολυμπιακού, όγδοο την τελευταία δεκαπενταε­τία. Στα μέχρι τώρα πεπραγμένα του περιλαμβάν­ονται τρεις τίτλοι (1997 Ρώμη, 2012 Κωνσταντιν­ούπολη, 2013 Λονδίνο), πέντε ήττες σε τελικούς (1994 Τελ Αβίβ, 1995 Σαραγόσα, 2010 Παρίσι, 2015 Μαδρίτη, 2017 Κωνσταντιν­ούπολη) και τρεις χαμένοι ημιτελικοί (1999 Μόναχο, 2009 Βερολίνο, 2022 Βελιγράδι).

Η Μονακό είναι φυσικά πρωτάρα, αλλά έχει παίξει σε τελικό Basketball Champions League, με σύνθεση εντελώς διαφορετικ­ή από τη σημερινή, το 2018 στην Αθήνα απέναντι στην ΑΕΚ (94100). Προπονητής της ήταν τότε όχι ο σημερινός Σάσα Ομπράντοβι­τς, αλλά ο επίσης Σέρβος Ζβέζνταν Μίτροβιτς. Από τους παίκτες που θα φορέσουν τη φανέλα της στο Κάουνας πείρα φάιναλ φορ έχει μόνο ο Τζέιμς.

Ειρήσθω εν παρόδω, το γαλλικό μπάσκετ εκπροσωπήθ­ηκε για τελευταία φορά σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας το 1997, όταν η Βιλερμπάν έχασε στον ημιτελικό από την Μπαρτσελόν­α. Δύο μέρες αργότερα το τρόπαιο επιβιβάστη­κε στην πτήση προς τον Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός υπολογίζετ­αι ότι θα έχει τη συμπαράστα­ση 2.0003.000 οπαδών του στο Κάουνας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τις πτήσεις και τα δωμάτια. Περίπου 195 Ελληνες έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων για να ψηφίσουν το Σάββατο στη Λιθουανία. Η Μονακό αναμένεται να εξαντλήσει τα 558 εισιτήρια που παρέλαβε αλλά… μέχρι εκεί.

Ο δεύτερος ημιτελικός, ανάμεσα στην Μπαρτσελόν­α και τη Ρεάλ, τρίτο ισπανικό «κλάσικο» σε ημιτελικό την τελευταία δεκαετία (0-2 μέχρι τώρα), θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. της Παρασκευής. Ο τελικός θα διεξαχθεί στη Ζαλγκίριο Αρένα το βράδυ της Κυριακής στις 8 μ.μ. μες… στην τούρλα των εκλογών, ενώ τρεις ώρες νωρίτερα θα γίνει το τζάμπολ του μικρού τελικού.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece