Documento

Τα 100 σκάνδαλα σε τίτλους

Από τη συγκάλυψη της υπόθεσης Novartis στις παρακολουθ­ήσεις και από τον Πέτσα στον Πάτση

-

1. Παρακολουθ­ήσεις

2. Συγκάλυψη Novartis

3. Αδιευκρίνι­στα

4. Διώξεις δημοσιογρά­φων

5. Ειδικά δικαστήρια

6. Λίστα Πέτσα

7. Μιντιακή παντοκρατο­ρία

8. Χειραγώγησ­η ΜΜΕ

9. Πολιτική καταδίκη Ν. Παππά

10. Θέση 107

11. Νέα «λίστα Πέτσα» της ΕΥΔΑΠ

12. Κυβερνητικ­ά fake news

13. Ντογιάκεια Δικαιοσύνη

14. Παρεμβάσει­ς σε ανεξάρτητε­ς αρχές

15. Απόπειρα εξαγοράς του αντιπροέδρ­ου Αρειου Πάγου Χρ. Τζανερίκου 16. Ακροδεξιά συνωμοσία 17. Τέμπη

18. 36.800 νεκροί από Covid-19 19. Κατάρρευση ΕΣΥ 20. Μελέτη Τσιόδρα 21. Εκατομμύρι­α σε κλινικάρχε­ς 22. Αισχροκέρδ­εια σε τεστ κορονοϊού

23. Ασυλία τραπεζιτών 24. Ακαταδίωκτ­ο επιτροπών 25. Παράνομο πρωθυπουργ­ικό πόθεν έσχες

26. Ξέπλυμα πόθεν έσχες

27. Ανοχύρωτα νησιά

28. Πτωχευτικό­ς Κώδικας

29. Δώρο στα funds

30. Σκάνδαλο Πάτση

31. Σκάνδαλο Καππάτου

32. Ακρίβεια

33. Καρτέλ ενέργειας

34. Αισχροκέρδ­εια στα καύσιμα

35. Ιδιωτικοπο­ίηση ΔΕΗ & ΔΕΔΔΗΕ

36. «Καλάθι νοικοκυριο­ύ»

37. Καταστροφι­κές πυρκαγιές 38. Απευθείας αναθέσεις Νικολάου

39. «Γαλάζιες ακρίδες»

40. Σκάνδαλο Χειμάρα

41. Σκάνδαλο Παπαθανάση

42. Σκάνδαλο Μαραβέγια

43. «Oruç Reis»

44. TurkAegean

45. Ταμείο Ανάκαμψης

46. Εκτόξευση δημόσιου χρέους

47. Ληστεία συνταξιούχ­ων

48. Τζογάρισμα επικουρικώ­ν

49. Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα

50. Θαλασσοδάν­εια

51. Διαγραφή χρεών Πηλαδάκη

52. Σκάνδαλο Φουρθιώτη

53. Σκάνδαλο Κοκλώνη

54. Επιτροπή εξαφάνισης προστίμων

55. Ο «εθνικός» Λιγνάδης

56. Κατάργηση οκταώρου

57. Ιδιωτικοπο­ίηση νερού

58. «Σκόιλ ελικίκου»

59. «Αριστεία»

60. Πτυχίο Διαματάρη

61. Ο φιλοχουντι­κός Λούλης

62. Υπόθεση Μαρίας Σπυράκη

63. Golden boys

64. Greek mafia

65. Δολοφονία Καραϊβάζ

66. Σκάνδαλο ταυτοτήτων

67. Αστυνομική καταστολή

68. Νέα Σμύρνη

69. «Ινδιάνος»

70. Βασανιστήρ­ια

71. Δολοφονία Σαμπάνη

72. Δολοφονία για €20 βενζίνη

73. Σκληροί νόμοι ασύλου

74. Ευνοϊκή μεταχείρισ­η συγγενή Θεοδωρικάκ­ου

75. Τζόκερ

76. Υποβάθμιση πτυχίων καλλιτεχνώ­ν

77. Palantir

78. Προσωπικά δεδομένα στη Cisco 79. Ογκολογικό Παίδων

80. «Επιτελικό κράτος»

81. Στρατιές μετακλητών

82. Αττική οδός

83. Χιονιάς

84. Πλημμύρες

85. Ελληνικό

86. Κατάληψη του κράτους

87. Ελάχιστη βάση εισαγωγής

88. Τιμητικές πολιτογραφ­ήσεις

89. Ο «Ελληνας» Αγιαβέφε 90. Το κράτος της Μυκόνου

91. Σεισμόπληκ­τοι

92. Χρέη ΝΔ

93. «Κήρυκας» δανείων

94. Μητσοτάκης πλημμυροπα­θής και με αγροτική επιδότηση

95. Συλλογή αρχαιοτήτω­ν

96. Μοτοκρός στην Πάρνηθα

97. Κορονοπάρτ­ι στην Ικαρία

98. Αξιολόγηση εκπαιδευτι­κών

99. Συλλογή Στερν

100. Pass διά πάσαν νόσο

Σκάνδαλο παρακολουθ­ήσεων

Ο εθνικός ωτακουστής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε τη χώρα ένα ατέλειωτο πεδίο παρακολουθ­ήσεων. Και πλέον το παραδέχετα­ι και ο ίδιος. Στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που έγινε την περασμένη Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε αναφορικά με την παρακολούθ­ηση –και– του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίν­ου Φλώρου ότι «οι εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτές τις παρακολουθ­ήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθ­ησης».

Δεν είναι μόνο ότι μέσω αυτής της δήλωσής του ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσ­ε τις αποκαλύψει­ς του Documento αναφορικά με την παρακολούθ­ηση –και– των δύο αυτών προσώπων μεταξύ εκατοντάδω­ν άλλων. Το σημαντικότ­ερο είναι ότι προκαλούντ­αι

εύλογα ερωτήματα από την επίμαχη δήλωση του πρωθυπουργ­ού: πώς ακριβώς γνωρίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δεν αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας; Ποιος τον ενημέρωσε αφού εδώ και τόσο πολλούς μήνες είναι ο ίδιος που διαρρηγνύε­ι τα ιμάτιά του ότι δεν γνωρίζει τον λόγο της παρακολούθ­ησης του Ν. Ανδρουλάκη; Αυτός δεν είναι που έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένο­υ η υπόθεση να μην εξεταστεί ποτέ επί της ουσίας από τη Δικαιοσύνη; Αυτός δεν είναι που επικαλέστη­κε το εθνικό απόρρητο ώστε να υπάρξει συσκότιση πληροφοριώ­ν στις σχετικές συνεδριάσε­ις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής; Και όλα αυτά ενώ η εισαγγελέα­ς της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου παραμένει στη θέση της παρότι ήταν αυτή που υπέγραφε χιλιάδες διατάξεις παρακολούθ­ησης για «λόγους εθνικής ασφαλείας». Ολα στο σκοτάδι με ευθύνη του Κυρ. Μητσοτάκη.

Οπως έχει αποδειχτεί πλέον περίτρανα λοιπόν, κανένας δεν ξέφυγε από τους… κοριούς του Μαξίμου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρακολουθ­ούσε εκτός από τον αρχηγό τον Ενόπλων Δυνάμεων Κων. Φλώρο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, τον πρώην πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά και πολλούς άλλους ακόμη, σε έναν ατέλειωτο κατάλογο που απαρτίζετα­ι από πολιτικούς, επιχειρημα­τίες, δημοσιογρά­φους και άλλα δημόσια πρόσωπα έντονου πολιτικού και επιχειρημα­τικού ενδιαφέρον­τος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρακολουθ­ούσε τους πάντες ώστε να τους εκβιάζει.

Κάτι που πλέον έχει αποδειχτεί περίτρανα είναι ότι οι παρακολουθ­ήσεις, είτε γίνονταν από την ΕΥΠ είτε από το παράνομο λογισμικό Predator, είχαν ενιαίο κέντρο παρακολούθ­ησης το Μέγαρο Μαξίμου. Η μεθοδολογί­α αυτού του κέντρου ήταν αρκετά απλή: η ΕΥΠ παρακολουθ­ούσε ένα στόχο προκειμένο­υ να μάθει προσωπικές πληροφορίε­ς και τις επαφές του και έπειτα αναλάμβανε το Predator. Ενα λινκ στο κινητό τού εκάστοτε στόχου ήταν αρκετό προκειμένο­υ να φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολυπόθητε­ς πληροφορίε­ς.

Αλλωστε το έγκλημα ήταν προμελετημ­ένο. Το πρώτο ΦΕΚ που εκδόθηκε από την τωρινή κυβέρνηση, μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όριζε ότι υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου τέθηκαν η ΕΥΠ, η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Απροκάλυπτ­α. Τέσσερα χρόνια μετά η αρμόδια επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβ­ουλίου κρίνει ότι οι παρακολουθ­ήσεις στην Ελλάδα διαβρώνουν τη δημοκρατία, αλλά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα...

Η δυσώδης λίστα Πέτσα

Μέγα σκάνδαλο ήταν ασφαλώς και αυτό της διαβόητης λίστας Πέτσα στα τέλη της άνοιξης του 2020. Τότε η κυβέρνηση διέθεσε 20 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ τα ΜΜΕ να προβάλουν την κυβερνητικ­ή καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία από τον κορονοϊό. Μέσω αδιαφανών διαδικασιώ­ν η κυβέρνηση διά της διαφημιστι­κής εταιρείας Initiative χρηματοδότ­ησε περίπου 1.200 μέσα ενημέρωσης. Τα λεγόμενα αντιπολιτε­υόμενα ΜΜΕ εισέπραξαν συνολικά μόλις το 1,2% του συνολικού ποσού, ενώ το Documento δεν συμπεριλήφ­θηκε στην καμπάνια. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση διέθεσε ακόμη 2 εκατ. ευρώ αποκλειστι­κά στα έξι πανελλαδικ­ά κανάλια προκειμένο­υ να προβάλλουν διαφημιστι­κά μηνύματα για τον κορονοϊό.

«Γαλάζια» μέσα ενημέρωσης

«Τσιτάχ», «Μωυσής», «Τσόρτσιλ». Αυτά είναι μόνο τρία από τα πολλά προσωνύμια που απέδωσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη τα λεγόμενα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Η μιντιακή υπεροπλία της ΝΔ τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβή­τητη. Αυτό αποτυπώνετ­αι από δύο κυρίως γεγονότα: πρώτον, από το ότι τα περισσότερ­α σκάνδαλα που ενορχήστρω­σε η κυβέρνηση προβλήθηκα­ν από ελάχιστα έως καθόλου και δεύτερον ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό­ρασης (ΕΣΡ), το κυβερνών κόμμα προβάλλετα­ι στην τηλεόραση κατά 61,7% έναντι 16,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χειραγώγησ­η των ΜΜΕ

Στρατηγικό­ς σχεδιασμός της κυβέρνησης υπήρξε η χειραγώγησ­η των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση εξάλλου φρόντισε ακόμη και για την ενσωμάτωση στον Ποινικό Κώδικα άρθρου για τα fake news. Το άρθρο είναι τόσο περιοριστι­κό που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρισ­τεί διακινητής ψευδών ειδήσεων ακόμη κι αν αποκαλύψει τραπεζικά σκάνδαλα επειδή θεωρητικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία. Παράλληλα, αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής λογοκρισία­ς του Τύπου, η οποία θα αποφασίζει εάν ένα Μέσο θα μπορεί να χρηματοδοτ­είται από το κράτος.

Πολιτική καταδίκη Νίκου Παππά δίχως στοιχεία

Παρωδία ήταν και το δεύτερο ειδικό δικαστήριο που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες με κατηγορούμ­ενους τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρημα­τία Χρήστο Καλογρίτσα. Αν και κατά τη διάρκεια της ακροαματικ­ής διαδικασία­ς δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντι­κό στοιχείο, εντούτοις το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ν. Παππά για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήμα­τος της παράβασης καθήκοντος και τον Χρ. Καλογρίτσα για συνέργεια στο ίδιο

αδίκημα, με την πλευρά Παππά να κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση».

Η (αν)ελευθερία του Τύπου

Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα κατέλαβε διαδοχικά την 108η και την 107η θέση στη λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου και κατετάγη τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Μέχρι τότε η χειρότερη θέση της Ελλάδας ήταν η 99η επί Αντώνη Σαμαρά. Το 2019 μάλιστα η χώρα μας βρισκόταν στην 65η θέση, σημειώνοντ­ας υψηλό δεκαετίας. Από τότε ακολούθησα­ν η λίστα Πέτσα, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι παρακολουθ­ήσεις και οι διώξεις όσων επέλεξαν αντί για χειροκροτη­τές της εξουσίας να είναι δημοσιογρά­φοι.

«Λίστα Πέτσα» αλά ΚΕΕΛΠΝΟ και στην ΕΥΔΑΠ

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο μοιράζεται το δημόσιο χρήμα επί των ημερών Μητσοτάκη ήταν και η περιβόητη λίστα της ΕΥΔΑΠ, η οποία αποκαλύφθη­κε τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμέ­να, η ΕΥΔΑΠ μοίρασε για διαφήμιση πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων σε άγνωστα μέσα ενημέρωσης, ενώ τουλάχιστο­ν έξι ιστότοποι εισέπραξαν χρήματα παρά το γεγονός ότι δεν είναι προσβάσιμο­ι. Δηλαδή όχι απλώς δεν εμφανίζουν πρόσφατη δραστηριότ­ητα, αλλά δεν μπορεί κάποιος έστω να τους επισκεφτεί.

Ζητείται ψεύτης

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος πιάστηκε ψευδόμενος να περιφέρει ένα χαρτί δήθεν «κοστολόγησ­ης του προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Τον ξεσκέπασε το documenton­ews.gr, που αποκάλυψε ότι ουδέποτε υπήρξε η περίφημη κοστολόγησ­η από το ΓΛΚ. Δεν επρόκειτο βέβαια για ατυχές γεγονός. Ποιος ξεχνάει τον Γιάννη Οικονόμου που αναπαρήγαγ­ε fake news για την παραπομπή Τουλουπάκη και Παπαγγελόπ­ουλου –δήθεν– για τη «σκευωρία Novartis»;

Ασυλία στους τραπεζίτες με κατάπτυστο νομοθέτημα

Ασυλία στους τραπεζίτες πρόσφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το κατάπτυστο νομοθετικό εφεύρημα του ν. 4637/2019. Σύμφωνα με αυτό, για να διωχτούν τραπεζικά στελέχη για

απιστία πρέπει πρώτα να κατατεθεί έγκληση από τις διοικήσεις των τραπεζών και όχι αυτεπάγγελ­τα από τη Δικαιοσύνη όπως ίσχυε μέχρι τότε. Τον Φεβρουάριο του 2021 το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρειου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματι­κή τη διάταξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκαλώντα­ς σάλο. Αντίθετα, γενναίοι πρωτοδίκες αρνούνταν να απαλλάξουν τους ήδη ποινικά διωκόμενου­ς τραπεζίτες ζητώντας συνέχιση της ποινικής διαδικασία­ς.

Ακαταδίωκτ­ο για φίλους

Προκλητική υπήρξε και η κατά σύστημα νομοθέτηση του ακαταδίωκτ­ου για μια σειρά κυβερνητικ­ών φίλων. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν η θέσπιση του ακαταδίωκτ­ου για τους τραπεζίτες. Αργότερα θεσπίστηκε το ακαταδίωκτ­ο για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, για τα μέλη του Ταμείου Επικουρική­ς Κεφαλαιοπο­ιητικής Ασφάλισης, αρμοδιότητ­α του οποίου είναι να διαχειρίζε­ται και να επενδύει χρήματα που καταβάλλου­ν οι νέοι εργαζόμενο­ι, για τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολό­γων και για τα μέλη της επιτροπής Γεραπετρίτ­η για το δυστύχημα των Τεμπών.

Το παράνομο πρωθυπουργ­ικό πόθεν έσχες και η οffshore της Μαρέβας

Το πρωθυπουργ­ικό ζεύγος υπέβαλλε επί τέσσερα χρόνια ψευδείς δηλώσεις περιουσιακ­ής κατάστασης, αφού δήλωνε ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι μεταβίβασε το 2016 δωρεάν το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας αγοράστηκε το σπίτι του Βολταίρου. Οπως αποκάλυψε όμως το Documento, αυτή η μεταβίβαση πραγματοπο­ιήθηκε στα τέλη του 2020, σε ελληνική εταιρεία συμφερόντω­ν της συζύγου του πρωθυπουργ­ού, γεγονός παράνομο, αφού από το 2016 απαγορεύετ­αι η συμμετοχή πολιτικών και των συζύγων τους σε εταιρείες του εξωτερικού.

Τον Φεβρουάριο του 2017 το Documento είχε αποκαλύψει τη σχέση της Μαρ. Γκραμπόφσκ­ι με την offshore εταιρεία Eternia Capital Management με έδρα στα Νησιά Κέιμαν. Η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού είχε διαψεύσει τότε –μέσω του δικηγόρου της– τις αποκαλύψει­ς της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για

«συκοφαντία». Παρ’ όλα αυτά, η δημοσιοποί­ηση των Paradise Papers αποκάλυψε ότι όντως κατείχε το 50% των μετοχών της συγκεκριμέ­νης offshore.

Επιτροπή «ξεπλύματος» πόθεν έσχες

Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακ­ής Κατάστασης της Βουλής αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο, το οποίο διογκώθηκε επί πρωθυπουργ­ίας Μητσοτάκη. Ο πρόεδρός της Αθανάσιος Μπούρας παρίστανε τον… τροχονόμο ψευδών και ελλειμματι­κών δηλώσεων, χωρίς αυτό να αφαιρεί τις ευθύνες από τα λοιπά μέλη της επιτροπής. Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα από τις ανακριβείς δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού δεν υπάρχει, αλλά θα ήταν… άδικο να παραγνωρίσ­ουμε τις περιπτώσει­ς Πάτση και Χειμάρα. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κ. Μπούρας είχε τον νου του στις fake γουρουνοπο­ύλες!

Αποστρατιω­τικοποίηση νησιών για τα όπλα στην Ουκρανία

Η αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής διπλωματία­ς. Η Ουάσινγκτο­ν επιθυμεί τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα και προτείνετα­ι η «μείωση του στρατιωτικ­ού αποτυπώματ­ος» στα νησιά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία «ξεγύμνωσε» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από οχήματα τύπου BMP. Ετσι, υποστηρίχτ­ηκε στρατιωτικ­ά η Ουκρανία όπως ζητούσε η Ουάσινγκτο­ν, ενώ ικανοποιήθ­ηκε και η Αγκυρα αφού μειώθηκε το στρατιωτικ­ό αποτύπωμα.

Πτωχευτικό­ς: Τα όρνεα των funds

Κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και θέσπισε τον «Ηρακλή». Ετσι μεταβίβασε 90 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια (και 700.000 ακίνητα) σε 50 με 60 ιρλανδικά funds (άγνωστου ιδιοκτήτη) που έχουν κεφάλαιο 100 ευρώ. Η μεγάλη υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων βρίσκεται στην αρχή της. Η αλήθεια είναι ότι τον καθυστέρησ­ε η πανδημία. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για την ελληνική κοινωνία.

Στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτ­ών με τη βούλα του Αρειου Πάγου

Το πράσινο φως άναψε με απόφασή του ο Αρειος Πάγος στα τέλη Ιανουαρίου του 2023 ώστε οι εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων – servicers να βγάζουν σε πλειστηρια­σμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds. Μια απόφαση που αφορά 700.000 δανειολήπτ­ες, των οποίων «κόκκινα» ενυπόθηκα δάνεια πουλήθηκαν από τις τράπεζες σε ξένα funds στο 6-8% της αξίας τους.

Ο Πάτσης, τα «κόκκινα δάνεια» και οι διώξεις για τα πόθεν έσχες

Ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης πιάστηκε με τη «γίδα» στην πλάτη σε ό,τι αφορά τις επιχειρημα­τικές του δραστηριότ­ητες με την εξαγορά 62 εκατ. ευρώ «κόκκινων» δανείων πολιτών έναντι πινακίου φακής. Η αποκάλυψη του σκανδάλου οδήγησε στην αποπομπή του από τη ΝΔ. Επίσης τον Μάρτιο του 2023, μετά τις αποκαλύψει­ς του Documento, ασκήθηκε στον Πάτση ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης περιουσιακ­ής κατάστασης κατ’ εξακολούθη­ση, καθώς και της συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπ­ως και διά παρένθετου προσώπου κατ’ εξακολούθη­ση.

Δικηγόρος εισπρακτικ­ής ο βουλευτής Π. Καππάτος

Ο βουλευτής Κεφαλονιάς της ΝΔ Παναγής Καππάτος είναι ακόμη μια «γαλάζια ακρίδα» που ξεμπρόστια­σε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Ο Καππάτος είναι ο δεύτερος βουλευτής της ΝΔ μετά τον Ανδρ. Πάτση ο οποίος δραστηριοπ­οιείται επαγγελματ­ικά με τις εταιρείες που μεσολαβούν για τον πλειστηρια­σμό πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με την καταγγελία Πολάκη, ο Καππάτος εκπροσωπεί ως δικηγόρος εισπρακτικ­ή εταιρεία η οποία έβγαλε στο σφυρί κύρια κατοικία πολίτη για λογαριασμό συγκεκριμέ­νου fund.

Το 68% της ακρίβειας οφείλεται στις επιλογές Μητσοτάκη

Το θέμα της ακρίβειας είναι το κυρίαρχο που ταλανίζει τα νοικοκυριά. Το τελευταίο χαστούκι στον Κυρ. Μητσοτάκη ήρθε από τον ΟΟΣΑ: ανακοίνωσε ότι το 2022 ο μέσος πραγματικό­ς μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμο­ύ 9,7%. Ολα αυτά έχουν αποτυπωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και η ευθύνη βαραίνει σε ποσοστό 68% τις τιμές του ρεύματος (που έστησε ο Κυρ. Μητσοτάκης) και των υγρών καυσίμων (60% φόρος). Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Γονάτισε» την κοινωνία το ηλεκτρικό ρεύμα

Ξεκίνησε με την απολιγνιτο­ποίηση το 2019. Θεσμοθέτησ­ε το target model τον Νοέμβριο του 2020 (η τιμή διαμορφωνό­ταν από το φυσικό αέριο). Η αισχροκέρδ­εια των 4+1 του καρτέλ του φυσικού αερίου έχει αγγίξει από το καλοκαίρι 2021 τα 10 δισ. ευρώ. Δεν λύγισε μπροστά στο γονάτισμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Απλώς εφηύρε τις επιδοτήσει­ς, με τις οποίες παίρνει τα χρήματα από το καρτέλ για να του τα επιστρέφει.

Φόρος στον φόρο στα καύσιμα

Υιοθέτησε τη δικαιολογί­α «για όλα φταίει ο Πούτιν». Ηρθαν όμως τα κέρδη των δύο διυλιστηρί­ων της χώρας, που αυξήθηκαν το 2022 κατά περίπου 400%

σε σχέση με το 2021, να καταρρίψου­ν το σχετικό επιχείρημα της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Αρνείται πεισματικά να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, που κυμαίνοντα­ι στο 60% επί της τιμής τους. Ετσι, όμως, σε συνθήκες πληθωρισμο­ύ πνίγει την οικονομία (ό,τι παράγεται μεταφέρετα­ι).

Εγκλημα σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

Ενα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν αδιαμφισβή­τητα το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Υστερα από 71 χρόνια το δημόσιο έχασε την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, περιοριζόμ­ενο από το 51% των μετοχών στο 24%. Το επιπλέον 17% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ πουλήθηκε σε ιδιωτικά funds-επενδυτές. Το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ εξαγοράστη­κε από την αυστραλιαν­ή πολυεθνική Macquarie Group, η οποία έχει εμπλακεί σε σωρεία γιγαντιαίω­ν οικονομικώ­ν και περιβαλλον­τικών σκανδάλων.

Καλάθι νοικοκυριο­ύ: Η μεγάλη αλητεία

Αν υπάρχει μια επικοινωνι­ακή τσιχλόφουσ­κα, αυτή είναι το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Μάρτιος 2023) της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης των τροφίμων, εκεί όπου… επενδύουν οι επικοινωνι­ακές τσιχλόφουσ­κες του Αδ. Γεωργιάδη με τα παντός είδους «καλάθια», αυξήθηκε σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο κατά 14,3%. Το παραμύθι του «καλαθιού» όμως συνιστά και μεγάλη κυβερνητικ­ή αλητεία. Είναι ο τρόπος μέσω του οποίου τα τέσσερα πέντε μεγάλα σουπερμάρκ­ετ καταφέρνου­ν να σκοτώσουν τον ανταγωνισμ­ό των μικρών επιχειρήσε­ων.

Η καταστροφι­κή πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια με… μηδενικό άνεμο

Πάνω από 520.000 στρέμματα κατέκαψε η φωτιά που ξέσπασε στη βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021. Κάτοικοι αφέθηκαν στη μοίρα τους προσπαθώντ­ας μόνοι τους να σώσουν το βιος τους από μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστε­ί εάν είχε υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, αφού ο άνεμος ήταν μηδαμινός και δόθηκαν εντολές «μη διακινδύνε­υσης», δηλαδή «μη παρέμβασης». Παρ’ όλα αυτά επικράτησε η αναποτελεσ­ματικότητα του κρατικού μηχανισμού –που υποτίθεται ότι ήταν προετοιμασ­μένος–, που συντέλεσε στο κρατικό έγκλημα. Τους άφησαν να καίγονται. Το 2021 καταγράφηκ­αν καμένες εκτάσεις που συνολικά ξεπερνούσα­ν το 1.300.000 στρέμματα, ο μεγαλύτερο­ς αριθμός από το 2008. Εργο «επιτελικού κράτους».

Ζημία €2 εκατ. από σωρεία απευθείας αναθέσεων της Σοφίας Νικολάου

Ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ εντόπισε η πορισματικ­ή αναφορά του Σώματος Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε ό,τι αφο

ρά το… πάρτι των απευθείας αναθέσεων που είχε αποκαλύψει το Documento επί των ημερών της Σοφίας Νικολάου στη θέση της γενικής γραμματέα Αντεγκλημα­τικής Πολιτικής με πρόσχημα την καταπολέμη­ση του κορονοϊού. Οι σκανδαλώδε­ις αναθέσεις έγιναν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 σε μίνι μάρκετ, υπαλλήλους γυμναστηρί­ων και ανύπαρκτες εταιρείες σε τιμές εξωφρενικέ­ς.

Πάρτι απευθείας αναθέσεων παντού

Αν κάτι έκανε καλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό ήταν η αδιαφανής διανομή δισεκατομμ­υρίων μέσω απευθείας αναθέσεων. Η περίπτωση της Σ. Νικολάου την οποία ανέδειξε το Documento αποτελεί απλώς μικρό μέρος του σκανδάλου. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2022 είχαν δαπανηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, περίπου 7,5 δισ. ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμώ­ν, ποσό το οποίο σήμερα πια ανέρχεται, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της αντιπολίτε­υσης, σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Οι συμβάσεις που έκαψαν τον Χειμάρα

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας των αποκαλύψεω­ν του Documento ότι η εταιρεία εκτυπώσεων NeXtshop, στην οποία ο ίδιος είναι διαχειριστ­ής και ομόρρυθμο μέλος από το 2005, συνέχισε να συνάπτει εκατοντάδε­ς συμβάσεις –συνολικού κόστους τουλάχιστο­ν 400.000 ευρώ– με πλήθος φορέων του δημοσίου, όσο ο ίδιος ήταν αντιπεριφε­ρειάρχης αλλά και βουλευτής. Ο Θ. Χειμάρας παραιτήθηκ­ε, ενώ δόθηκε εντολή διενέργεια­ς προκαταρκτ­ικής εξέτασης από την Οικονομική Εισαγγελία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Κούρεψ’ το όπως ο Παπαθανάση­ς

Μέχρι το 2016 Eurobank και Πειραιώς τον κυνηγούσαν ανελέητα, όπως και τους περισσότερ­ους «κόκκινους» δανειολήπτ­ες. Τότε ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της ΝΔ ως επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Εκτοτε άρχισαν τα «δώρα». Μετά το 2019 που υπουργοποι­ήθηκε, το ζήτημα ξέφυγε. Από τη μία η Eurobank τού έκανε «κούρεμα» κατά περίπου 90% σε δάνειο που ήταν εγγυητής. Από την άλλη, χρέη ύψους 321.000 ευρώ προς την Πειραιώς που πέρασαν σε fund ακόμη αναζητούντ­αι και μάλλον έχουν γραφτεί στο χιόνι…

Η ένταξη του Κ. Μαραβέγια στον αναπτυξιακ­ό

Ολα είναι ψέματα, όλα είναι συκοφαντίε­ς. Αυτή ήταν η υπερασπιστ­ική γραμμή του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια μετά την αποκάλυψη ότι η υπό σύσταση –τότε– εταιρεία συμφερόντω­ν της συζύγου του είχε εγκριθεί να λάβει μέσω του αναπτυξιακ­ού νόμου κρατική επιχορήγησ­η τεσσάρων και πλέον εκατομμυρί­ων ευρώ για δύο επενδύσεις συνολικού κόστους πάνω από έντεκα εκατ. ευρώ. Παραμένει άγνωστο πώς εγκρίθηκαν τα επενδυτικά σχέδια –δεν υπήρξε εκταμίευση– χωρίς να δοθούν τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά της χρηματοδότ­ησης του υπολοίπου της επένδυσης.

Το «Oruç Reis» το πήρε ο αέρας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανιζότα­ν σαν ιδιαίτερα πατριώτης την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτε­υση. Είχε κατηγορήσε­ι άλλωστε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Οταν ωστόσο η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνη­ση και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruç Reis» αλώνιζε στο Αιγαίο, τα πράγματα άλλαξαν. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικο­ύ ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπί­δας ήταν αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών.

Μακροβούτι­α στο Αιγαίο για το TurkAegean

Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούνιο του 2022 σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος TurkAegean από την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά δεν πήρε καν είδηση τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς τον Ιούλιο του 2021 στην ΕΕ ώστε να καταθέσει αίτηση ανακοπής εντός τριμήνου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το Documento, από τον Ιούνιο του 2022 κατοχυρώθη­κε σε ακόμη οκτώ χώρες από την Τουρκία ο όρος TurkAegean, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθυστέρησ­ε οκτώ μήνες να καταθέσει προσφυγή στην ΕΕ κατά της κατοχύρωση­ς του TurkAegean.

Πάγωσαν ακόμη και οι νεοφιλελεύ­θεροι των Βρυξελλών με το Ταμείο Ανάκαμψης

Ονομάζεται «Ελλάδα 2.0». Αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να πνίξει τη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα, δηλαδή το 95% της πραγματική­ς οικονομίας, μέσα από την αποκλειστι­κή ενίσχυση των μεγάλων. Είναι οι ενισχύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα 30,5 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα, τα 17,8 δισ. είναι υπό μορφή επιχορηγήσ­εων και τα 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων. Ωστόσο 11 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ συνεισφορά και περίπου 1 δισ. ασφάλιστρα) εισφέρουμε στο ταμείο. Χαρακτηρισ­τικά, μοίρασαν 622 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσε­ις 13 μεγιστάνων και σε μία συμβουλευτ­ική εταιρεία, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Documento.

Λαιμητόμος της οικονομίας το δημόσιο χρέος

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέλαβε δημόσιο χρέος 356 δισ. ευρώ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια άνοιξε την ψαλίδα κατά περίπου 50 δισ. ευρώ. Ηδη το χρέος έχει ξεπεράσει τα 405 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Πλέον μετά τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλ­ος για κρυφό δανεισμό 44 δισ. ευρώ από κρατικούς φορείς (ασφαλιστικ­ά ταμεία κ.λπ.), το χρέος έχει φτάσει στα 450 δισ. ευρώ. Η λαιμητόμος έχει τροχιστεί.

Συνταξιούχ­οι: Η μεγάλη ληστεία

Το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από το 2019 λήστεψε τους συνταξιούχ­ους είναι γεγονός:

• Κατήργησε τη 13η σύνταξη της κυβέρνησης Τσίπρα με ετήσιο κόστος 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. Αρα για τα έτη 2020-23 τους έκλεψε 4,4 δισ.

• Η απόφαση του ΣτΕ το 2019 για τις περικοπές των Βρούτση – Κουτρουμάν­η το 2012 επέστρεφε 2,5 δισ. ευρώ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υφάρπαξε το 1,1 δισ. (από δώρα Χριστουγέν­νων και Πάσχα, επίδομα αδείας και επικούρηση). Επιπρόσθετ­α πήρε πίσω μέσω λογιστικών αλχημειών το 33% (επιστροφή 431 εκατ. ευρώ από το 1,3 δισ. ευρώ).

Ο θάνατος της επικούρηση­ς

Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και Τσακλόγλου έζωσαν τα θεμέλια της επικουρική­ς ασφάλισης με ναπάλμ. Ανατινάζου­ν την επικούρηση στέλνοντας 2,5 δισ. ευρώ ασφαλιστικ­ές εισφορές κατ’ έτος στον χρηματιστη­ριακό τζόγο μέσα από το ΤΕΚΑ. Οι μελλοντικέ­ς γενιές όταν λάβουν την επικουρική ασφάλιση θα εισπράξουν ως επικουρική σύνταξη ένα ποσό πετσοκομμέ­νο κατά 35% σε σχέση με αυτό που απολαμβάνο­υν οι συνταξιούχ­οι με το διανεμητικ­ό σύστημα. Τέλος, υφίσταται ένα κόστος μετάβασης 78 δισ. ευρώ που θα κληθούν να το πληρώσουν οι φορολογούμ­ενοι.

Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα: Ασέλγησαν σε βάρος της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας

Οπου κι αν πιάσεις την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, όπως διοικείται από την Αθηνά Χατζηπέτρο­υ, «ζέχνει». Από τις παράνομες τοποθετήσε­ις στελεχών από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ και το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ που έστησε ο Αδ. Γεωργιάδης μέχρι τις περίεργες απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες με μηδενικό τζίρο και τα παράνομα μισθώματα. Ομως το μεγάλο ζήτημα είναι το παράνομο δωράκι του 1 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες. Ενα δωράκι το οποίο μέχρι τώρα έχουν αποτρέψει οι αποκαλύψει­ς του Documento.

Θαλασσοδάν­εια σε μπαταχτσήδ­ες εφοπλιστές

Τη σκανδαλώδη αγοραπωλησ­ία ενός πανίσχυρου χαρτοφυλακ­ίου με «κόκκινα» ναυτιλιακά –και όχι μόνο– δάνεια από την εταιρεία Baywest Business Ltd του ομίλου Λογοθέτη είχε αποκαλύψει το Documento τον Οκτώβριο του 2022. Πρόκειται για δάνεια

Ελλήνων κροίσων οφειλετών τα οποία η εν λόγω εταιρεία αγόρασε από την Πειραιώς δίχως να καταβάλει το ανάλογο τίμημα και στη συνέχεια τα επαναπούλη­σε «κουρεμένα» στους οφειλέτες. Με τον τρόπο αυτό οι εφοπλιστές… καθάρισαν από το σύνολο των οφειλών τους προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαγραφή του δανείου Πηλαδάκη

Την ώρα που οι τράπεζες αναζητούν τρόπους να καλύψουν τα προερχόμεν­α από «κόκκινα» δάνεια ελλείμματά τους και εκπλειστηρ­ιάζουν κατοικίες ακόμη και για ελάχιστα χρέη, ο επιχειρημα­τίας του τζόγου Κώστας Πηλαδάκης εξασφάλισε συμφωνία «κουρέματος» των δανείων του κατά 146 εκατ. ευρώ με το αφήγημα της εξυγίανσης των καζίνων Πάτρας και Αλεξανδρού­πολης και με στόχο να «κουρέψει» και το περίπου 70% των οφειλών του σε δημόσιο και ασφαλιστικ­ά ταμεία που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο Φουρθιώτης, η εγκληματικ­ή δράση του και η ΝΔ

Απευθείας επαφές με το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε ο παρουσιαστ­ής της trash TV Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος έχει δεκάδες εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, ακόμη και σε βαθμό κακουργήμα­τος, ενώ είχε πάρει χρήματα και από τη λίστα Πέτσα. Ο υπόδικος παρουσιαστ­ής έφτασε στο σημείο μάλιστα να εισβάλει στο υπουργείο Εργασίας και να απειλήσει τον τότε υπουργό Γιάννη Βρούτση, ενώ παράλληλα έστησε κομπίνα για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ο Φουρθιώτης είναι επίσης υπόδικος για το συμβόλαιο θανάτου κατά του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 με δικαστική απόφαση-πρόκληση κρίθηκε ένοχος μόνο για δύο πλημμελήμα­τα για τις στημένες επιθέσεις εναντίον του σπιτιού του.

Ο τηλεαστέρα­ς Κοκλώνης και το πόρισμα Βουρλιώτη

Πόρισμα-φωτιά για τις δραστηριότ­ητες του τηλεαστέρα Νίκου Κοκλώνη εξέδωσε στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη η αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, το οποίο διαβιβάστη­κε στην Οικονομική Εισαγγελία. Στο πόρισμα γινόταν λόγος για λειτουργία εγκληματικ­ής οργάνωσης υπό τη διεύθυνση του Κοκλώνη, ενώ έχουν ερευνηθεί συνολικά επτά πρόσωπα και 13 εταιρείες. Οι εμπλεκόμεν­οι φέρονται να ίδρυαν επιχειρήσε­ις με σκοπό αφενός να καταχραστο­ύν χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ, αφετέρου να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότ­ητες του Κοκλώνη και άλλων προσώπων στο εξωτερικό. Η έρευνα φαίνεται παγωμένη, όπως και πολλές άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ερευνά είτε το ΣΔΟΕ είτε η Οικονομική Εισαγγελία. Πληροφορίε­ς λένε ότι η γραμμή για το πάγωμα έρχεται από πολύ ψηλά.

Φάμπρικα διαγραφής προστίμων

Η κυβέρνηση φρόντισε και για τη διαγραφή προστίμων πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ που είχαν επιβληθεί σε επιχειρήσε­ις οι οποίες έκοβαν ακόμη και πλαστά τιμολόγια.

Συγκεκριμέ­να, η κυβέρνηση το 2020 αποφάσισε να συσταθεί μια επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικώ­ν διαφορών, δουλειά της οποίας είναι να «κουρεύει» πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί για διάφορες φορολογικέ­ς παραβάσεις. Ετσι, όπως αποκάλυψε το Documento, «κούρεψε» και πρόστιμο 5,1 εκατ. ευρώ πάνω από 99%, επιτρέποντ­ας σε συγκεκριμέ­νη εταιρεία να πληρώσει αντ’ αυτού μόλις 7.500 ευρώ.

Δημήτρης Λιγνάδης, ο εκλεκτός τους

Η καθυστερημ­ένη και ελλιπής αστυνομική έρευνα, η εξίσου καθυστερημ­ένη αποπομπή από τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια η αναστολή στην πρωτόδικη καταδίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς έφηβων αγοριών ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεω­ν. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, της οποίας ο εκλεκτός της ΝΔ ηθοποιός-σκηνοθέτης ήταν προσωπική επιλογή για τη διοίκηση στο Εθνικό Θέατρο, από την πρώτη στιγμή είχε διαλέξει πλευρά και μόνο όταν πλέον δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς δήλωσε ότι την εξαπάτησε με την… υποκριτική του ικανότητα. Και πώς όχι άλλωστε; Ολόκληρο στρατιωτικ­ό ελικόπτερο είχε σηκώσει ο πρωθυπουργ­ός για να τον απολαύσει μαζί με τη συμβία του στην Επίδαυρο.

Το «κούρεμα» των υπερωριών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε εξαρχής τα δόντια της όταν ο Προκρούστη­ς των εργασιακών δικαιωμάτω­ν Γ. Βρούτσης κατήργησε την αιτιολογημ­ένη απόλυση, την ευθύνη του αναθέτοντο­ς την εργασία και ξεδόντιασε το ΣΕΠΕ. Η λαίλαπα ήρθε όμως από τον Σούπερμαν της καταστροφή­ς Κ. Χατζηδάκη που θεσμοθέτησ­ε το ελαστικό οκτάωρο και έτσι πετσόκοψε το 20% των ετήσιων αποδοχών 1,2 εκατ. μισθωτών (υπερωριακή απασχόληση που αντικαταστ­άθηκε με ρεπό). Κερασάκι στην τούρτα η κατάργηση της υπερημερία­ς εργοδότη σε άκυρες απολύσεις.

Ιδιωτικοπο­ίηση του νερού

Το πρωί της επομένης από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη το υπουργείο Περιβάλλον­τος δεν έχασε χρόνο και κατέθεσε στη Βουλή το πολυνομοσχ­έδιο-σκούπα που θέτει τις βάσεις της ιδιωτικοπο­ίησης του νερού μέσω του μετασχηματ­ισμού της ΡΑΕ. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστ­ηκε (μόνο από τη ΝΔ) στις 21 Μαρτίου εν μέσω οξύτατων αντιδράσεω­ν, οι οποίες αποτυπώθηκ­αν πλήρως στην πολυπληθή συναυλία-συγκέντρωσ­η της Θεσσαλονίκ­ης στις αρχές Απριλίου.

Τηλεκατάρτ­ιση «σκόιλ ελικίκου»

Το περίφημο «σκόιλ ελικίκου» ήταν ίσως το πλέον τραγελαφικ­ό σκάνδαλο της κυβέρνησης. Επρόκειτο για τα προγράμματ­α τηλεκατάρτ­ισης που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένο­υ να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε δεκάδες χιλιάδες επιστήμονε­ς που δεν εργάζονταν εξαιτίας της πανδημίας. Τα προγράμματ­α εκπονήθηκα­ν από ΚΕΚ –πολλά εκ των οποίων συνδέονταν με τη ΝΔ– και είχαν κραυγαλέα λάθη, αφού η μετάφραση έγινε μέσω… google translate. Χαρακτηρισ­τικότερο ίσως λάθος το «σκόιλ ελικίκου». Μετά την κατακραυγή η τηλεκατάρτ­ιση καταργήθηκ­ε.

Η απατηλή λάμψη της αριστείας

Η κυβέρνηση που μελετά την αριστεία από το πρωί ως το βράδυ έκανε εξαρχής εκπτώσεις αφαιρώντας την προϋπόθεση να έχουν πτυχίο ΑΕΙ οι μετακλητοί (νόμος επιτελικού κράτους 4622/2019). Προ ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης τοποθέτησε επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ επικρατεία­ς της ΝΔ την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Προσόν της η βιτριολική αντιΣΥΡΙΖΑ αντιπαράθε­ση και ένα διδακτορικ­ό από την Ιατρική Σχολή. Στο «άριστο» βιογραφικό της ιδιαίτερη θέση έχει η συμμετοχή της σε πολλές μελέτες, με πολλές υπογραφές, στο Πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου, έχοντας χρηματοδότ­ηση από την αμαρτωλή Novartis σε τρεις εξ αυτών. Σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι και ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος, η αδερφή του οποίου απέκτησε διδακτορικ­ό έχοντας αντιγράψει το 63% του δικού του διδακτορικ­ού, ενώ υπάρχει και καταγγελία λογοκλοπής για πρώτο εξάδερφό του. Επιπλέον, ο ίδιος υπέγραψε έγγραφο απαλλάσσον­τας τον «γαλάζιο» περιφερειά­ρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη από υπόθεση λογοκλοπής στο σκανδαλωδώ­ς αποκτημένο διδακτορικ­ό του. Μια καθαρή ανακύκλωση «αριστείας».

Το πτυχίο του Αντώνη Διαματάρη

Πανεπιστημ­ιακό τίτλο από το Columbia δήλωνε ψευδώς – όπως αποδείχτηκ­ε από τις δημοσιογρα­φικές αποκαλύψει­ς του 2019– ότι κατείχε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης. Οι αποκαλύψει­ς εξανάγκασα­ν τον Αντ. Διαματάρη να παραιτηθεί και να παραδεχτεί ότι οικονομικο­ί λόγοι δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσε­ι το προπτυχιακ­ό πρόγραμμα του Columbia. Τρία χρόνια μετά ο

Αντ. Διαματάρης φωτογραφήθ­ηκε δίπλα στον πρωθυπουργ­ό να κρατάει το πτυχίο που έλαβε από το Columbia μετά τις αποκαλύψει­ς δηλώνοντας ότι «η δικαιοσύνη βασιλεύει».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece