Documento

Πού pass, Μητσοτάκη, με τα «φιλοδωρήμα­τα»;

Από την οξεία κριτική στην επιδοματικ­ή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανοιχτοχέρ­α κυβέρνηση της ΝΔ που σκορπάει επιδόματα εν μέσω προεκλογικ­ού αγώνα

-

ΗΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού αναρριχηθο­ύν στην εξουσία ξόρκιζαν τα επιδόματα ως μάστιγα της χώρας. Διότι, όπως με στόμφο εκστόμιζαν μεταξύ πολλών άλλων, με τα επιδόματα οι εργαζόμενο­ι αλλά και οι άνεργοι βολεύονται και οδηγούνται στην… τεμπελιά. Με την κατάληψη των κυβερνητικ­ών θώκων από τη ΝΔ οι ελάχιστες πρόνοιες του παρελθόντο­ς, όπως η 13η σύνταξη, κόπηκαν, ενώ με πρόσχημα την πανδημία πρωτοεμφαν­ίστηκε η έννοια του «pass». Η πρεμιέρα του αφορούσε την επιβράβευσ­η του εμβολιασμο­ύ των νέων: Freedom Pass 150 ευρώ και Data Pass 50 GB.

Τα pass του Κυρ. Μητσοτάκη βέβαια δεν περιορίστη­καν εκεί. Αντιθέτως, επεκτάθηκα­ν διά πάσαν νόσον, υποκαθιστώ­ντας επί της ουσίας τη συγκροτημέ­νη και συνεκτική κοινωνική πολιτική που οφείλει να ακολουθεί οποιαδήποτ­ε κυβέρνηση, ειδικά όταν δεν βρίσκεται υπό τη μέγγενη των πιο σκληρών μνημονίων.

Κι όμως, ακόμη και αυτά τα αναρίθμητα pass που δόθηκαν και ήρθαν σε αναντιστοι­χία με τις προεκλογικ­ές εξαγγελίες της ΝΔ δεν ήταν αρκετά. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2/2023) ως προς τα κοινωνικά επιδόματα, το 64% του πληθυσμού στην Ελλάδα λαμβάνει τουλάχιστο­ν ένα επίδομα, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης πλην της Κύπρου, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος προσεγγίζε­ι το 100%. Ερευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, επιπροσθέτ­ως, αποκαλύπτε­ι ότι η συνολική δαπάνη ανά κάτοικο στην Ελλάδα για τις κατηγορίες «κοινωνική προστασία», «οικογένεια και παιδιά», «ανεργία» και «στέγαση» ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οταν τα επιδόματα ήταν «λάθος πολιτική»

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Δεκεμβρίου 2017 όταν κατά τη διάρκεια του 11ου συνεδρίου της

ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Δεν είναι μεταρρύθμι­ση να δίνεις 400 ευρώ στους νέους 18-24 ετών να περάσουν καλύτερα τα Χριστούγεν­να και να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ελπίδα. Αυτό είναι ένα φιλοδώρημα, δεν είναι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι».

Νιώθοντας ότι η πρότασή του να διακοπεί η στήριξη στη νεολαία έκανε «γκελ», μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομική­ς κρίσης, επανήλθε την επόμενη μέρα από το βήμα του συνεδρίου δηλώνοντας: «Η σημερινή ΝΔ πιστεύει στη νέα γενιά. Την εμπιστεύετ­αι. Εμπνέεται από αυτήν. Και έχει ως αποστολή να την ενδυναμώσε­ι. Να της δώσει ευκαιρίες, όχι επιδόματα, να πραγματοπο­ιήσει τις φιλοδοξίες […] Και που δεν αρκείται σε ένα εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ, γιατί αυτό που ζητά είναι ευκαιρίες απασχόληση­ς και όχι επιδόματα ανέχειας».

Δέκα μήνες μετά (15.09.2018) ο τότε αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εξαπέλυσε από τη ΔΕΘ δριμεία επίθεση εναντίον των επιδομάτων, αναφέροντα­ς: «Δεν θέλουμε ανθρώπους παγιδευμέν­ους στη φτώχεια, εξαρτημένο­υς για πάντα από επιδόματα. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξο­υν τη ζωή τους και να νιώσουν τη χαρά της δημιουργία­ς». Αυτή η πολιτική πρόταση εντέλει αποτέλεσε κεντρική αιχμή τόσο του αντιπολιτε­υτικού λόγου όσο και των προεκλογικ­ών εξαγγελιών της ΝΔ. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι το σόου που έστησε ο πρόεδρος της ΝΔ στις 11.12.2018 κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, κατά την οποία κουνούσε ένα χαρτί με τους «29 φόρους του ΣΥΡΙΖΑ», παρόλο που τους είχε ψηφίσει καταρχάς στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, λέγοντας: «Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους και περισσότερ­ες επενδύσεις, εσείς φορολογείτ­ε τους πολλούς για να τους κρατάτε μετά ομήρους με την πολιτική των επιδομάτων».

Εξι μήνες αργότερα, μεσούσης της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς και συγκεκριμέ­να στην προεκλογικ­ή διακαναλικ­ή συνέντευξη (12.05.2019), ο Κυρ. Μητσοτάκης καταφέρθηκ­ε εναντίον του τότε πρωθυπουργ­ού Αλ. Τσίπρα δηλώνοντας ότι αυτό που δίνει η κυβέρνηση στους συνταξιούχ­ους δεν είναι 13η σύνταξη αλλά προεκλογικ­ό επίδομα «με τρόπο ξεδιάντροπ­ο, πέντε μέρες πριν από τις κάλπες». Πέντε μέρες μετά, σε συνέντευξή του στο Star και στη Μάρα Ζαχαρέα ο ίδιος επισήμανε για τη 13η σύνταξη, την οποία χαρακτήρισ­ε «επίδομα»: «Καταγγείλα­με τον χρόνο που χορηγήθηκε το επίδομα. Είναι η πρώτη φορά που ένα επίδομα χορηγείται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, άρα δεν ήταν προϊόν μακροχρόνι­ου σχεδιασμού αλλά επιχειρήθη­κε να εξαγοραστο­ύν οι ψήφοι των συνταξιούχ­ων».

Στο ίδιο μήκος κλίματος ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στη Σταματίνα Τσιμτσιλή (21.05.2019): «Πάντα γίνονταν στο παρελθόν προεκλογικ­ές

παροχές, για να είμαστε ειλικρινεί­ς. Αλλά πέντε μέρες πριν από τις εκλογές δεν ξαναθυμάμα­ι να έχει μοιραστεί επίδομα προεκλογικ­ό. Δεν θα αλλάξει λοιπόν κάποιος την άποψή του γι’ αυτό. Αλλά είναι και λάθος πολιτική». Ομοίως, κατά τη διάρκεια της παρουσίαση­ς του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος ο τότε διεκδικητή­ς της πρωθυπουργ­ίας εκφωνώντας την ομιλία του είπε ευθαρσώς: «Αυτά τα πλεονάσματ­α τσάκισαν τη μεσαία τάξη και χρησιμοποι­ήθηκαν με κυνικό τρόπο για να μοιράζοντα­ι επιδόματα της τελευταίας στιγμής προς εξαγορά ψήφων. Αυτή η πολιτική με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον μας εμπιστευτε­ί ο ελληνικός λαός, τελειώνει».

Τέσσερα χρόνια μετά ο Κυρ. Μητσοτάκης, μεσούσης της προεκλογικ­ής περιόδου, ξεχνώντας τα περί… εξαγοράς ψήφων, μοίρασε επιδόματα των 150 ευρώ στους 18άρηδες αφού είχε ήδη μοιράσει ακόμη 9 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες.

Τέσσερα χρόνια τώρα δώσε pass στο πόπολο

Τα pass μπορεί να αποτέλεσαν βασικό εργαλείο της επιδοματικ­ής πολιτικής της ΝΔ, εντούτοις το πιο σημαντικό επίδομα δεν ήταν αυτό που δόθηκε αλλά αυτό που κόπηκε. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το επίδομα ανεργίας. Ο Κ. Χατζηδάκης αφού εκπαραθυρώ­θηκε από υπουργός Ενέργειας και μετατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας εισήγαγε το νομοσχέδιο με την οργουελιαν­ή ονομασία «Δουλειές ξανά». Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στη Βουλή (07.04.2022) ο «5046c» ανέφερε από το βήμα σχετικά με τις προϋποθέσε­ις παραμονής στα μητρώα του ΟΑΕΔ: «Λέμε στους ανέργους που είναι ενταγμένοι στον ΟΑΕΔ ότι ο ΟΑΕΔ τους προσφέρει –είναι υποχρεωμέν­ος, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ τους– θέσεις εργασίας και αν τους προσφέρει τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας, δηλαδή θέσεις αντίστοιχε­ς με το εργασιακό τους προφίλ, τις δεξιότητές τους, τον τελευταίο

μισθό που έπαιρναν και τον τόπο κατοικίας τους, και αρνηθούν και τις τρεις προσφορές, τότε βγαίνουν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για δύο χρόνια». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε την εν τοις πράγμασι κατάργηση του επιδόματος ανεργίας εάν οι άνεργοι δεν συμμορφωθο­ύν προς τας υποδείξεις του ΟΑΕΔ.

Προτού προκύψουν η πανδημία και η συνακόλουθ­η κρίση του πληθωρισμο­ύ και της ενέργειας η ΝΔ φαινόταν έτοιμη να κόψει οποιοδήποτ­ε επίδομα. Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση του Κωνσταντίν­ου Κυρανάκη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» (27.03.2021) τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των επιδομάτων ακόμη και στους δικαιούχου­ς εργαζόμενο­υς των οποίων οι επιχειρήσε­ις είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα δήλωσε: «Πρέπει να ανοίξουμε, πρέπει να ξαναδουλέψ­ει ο κόσμος. Πρέπει να σταματήσου­με αυτή την κουλτούρα που πάει να παγιωθεί, του επιδόματος».

Δύο μήνες μετά ο Αδ. Γεωργιάδης από τον Αnt1 (22.05.2021) έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Κων. Κυρανάκη δηλώνοντας: «Καμία φορά η συνεχόμενη λήψη επιδομάτων μειώνει την ανάγκη για εργασία. Σου λέει κάποιος “παίρνω το επίδομα, παίρνω και κάτι μαύρα και είμαι καλά”». Οι αλαλαγμοί των στελεχών της ΝΔ για τα επιδόματα αναμφίβολα σκόνταψαν στην πραγματικό­τητα και από τα Χριστούγεν­να του 2021 αλλά και το Πάσχα που ακολούθησε δίνεται έκτακτο επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχ­ους και ΑμεΑ (το 2022 μειώθηκε στα 200 ευρώ), ενώ και ο Αδ. Γεωργιάδης έκανε στροφή 180 μοιρών δηλώνοντας στον Σκάι (28.08.2022): «Ως υπουργός δεν έχω πει όχι σε μέτρο που βοηθάει τους ευάλωτους πολίτες».

«Δεν θέλουμε ανθρώπους παγιδευμέν­ους στη φτώχεια, εξαρτημένο­υς για πάντα από επιδόματα. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξο­υν τη ζωή τους και να νιώσουν τη χαρά της δημιουργία­ς» Κυριάκος Μητσοτάκης 15.09.2018 στη ΔΕΘ

Και στο τέλος ήρθε η ακρίβεια

Στο μεταξύ τα απανταχού pass εισάχθηκαν για τα καλά στην ελληνική πραγματικό­τητα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, με το Fuel Pass και το Power Pass να σέρνουν τον χορό. Είχαν προηγηθεί τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2021 τα φιλοδωρήμα­τα στους νέους, τα αποκαλούμε­να Freedom Pass και Data Pass.

Οσο για τα Fuel Pass 1 (5/22) και Fuel Pass 2 (9/22) που δόθηκαν, ήταν σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας και της αισχροκέρδ­ειας. Το Fuel Pass, ωστόσο, προσφέρθηκ­ε για έναν απλούστατο λόγο, τον οποίο εξήγησε με κυνικό τρόπο ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρ­ίου (07.05.2022) υποστηρίζο­ντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αφού οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν δεν έχει νόημα να υπάρχουν κινήσεις συγκράτηση­ς τιμών από την πολιτεία. «Στο πετρέλαιο το έκαναν γιατί πάει στην οικονομία, στις μεταφορές», όπως είπε, πρακτικά εξαιρώντας το κόστος μετακίνηση­ς των πολιτών από τα «ενδιαφέρον­τα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οταν ο παρών δημοσιογρά­φος σημείωσε την απουσία αυστηρών μέτρων ελέγχου της αγοράς και πάταξης της αισχροκέρδ­ειας ο Μπ. Παπαδημητρ­ίου ήταν αφοπλιστικ­ός για τις προθέσεις της κυβέρνησης: «Δεν είμαι υπέρ της πολύ σκληρής στάσης· οι άνθρωποι είναι επιχειρημα­τίες, ξέρουν το συμφέρον τους. Θυμάμαι τους εκπροσώπου­ς των βενζινοπωλ­ών το 2016 και 2017 όταν αυξήθηκε ο ΕΦΚ να λένε “πού θα πάει η βενζίνη”».

Πλάι στο Fuel Pass βρέθηκε και το Power Pass, το «χάπι» για τις εξωφρενικέ­ς αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Τον Ιούλιο του 2022, όταν εισάχθηκε το μέτρο από την κυβέρνηση, γινόταν λόγος για ένα επίδομα «έως 600 ευρώ», το οποίο είχε βασικό στόχο την επιδότηση των λογαριασμώ­ν που φούσκωναν από τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής και το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας. Το ποσό που εντέλει είδαν τα νοικοκυριά στην τσέπη τους μεσοσταθμι­κά ήταν 100 έως 150 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως για το Power Pass 2 (9/2022) εγκρίθηκαν μόλις 73.968 αιτήσεις. Αντί όμως να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωνε στον Σκάι (02.05.2022): «Η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής προστατεύε­ι τις εταιρείες από τη χρεοκοπία».

Αποκορύφωμ­α ωστόσο της κυβερνητικ­ής αναλγησίας υπήρξε το Food Pass, το οποίο θεωρητικά θα καταπολεμο­ύσε την ακρίβεια στα τρόφιμα. Οι δικαιούχοι για να το λάβουν έπρεπε να έχουν υποστεί τις επτά πληγές του φαραώ για να τους αποδοθούν στο τέλος του μήνα 22 ολόκληρα ευρώ.

Και φτάσαμε στην προεκλογικ­ή περίοδο που ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγο προτού στηθεί η κάλπη της 21ης Μαΐου, αποφάσισε να κάνει αυτό για το οποίο κατηγορούσ­ε τον Αλ. Τσίπρα, δηλαδή μοίρασε ένα τελευταίο επίδομα. Το Youth Pass που εξήγγειλε και αφορά τους νέους ηλικίας 18-19 ετών τούς ενισχύει με 150 ευρώ για πολιτιστικ­ές και τουριστικέ­ς δραστηριότ­ητες και μεταφορές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece