Documento

Ενηλικίωση στη Σεούλ

Η «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντάβι Τσου ήταν ο μεγάλος νικητής στις Νύχτες Πρεμιέρας 2022

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

Επιστροφή στη Σεούλ (Return to Seoul) ✭✭✭½

Δραματική, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2022 (119’)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Ντάβι Τσου ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΎΝ: Παρκ Τζι-μιν, Ο Κουάνγκ-ροκ, Κιμ Σουν-γιουνγκ

What’s up, doc?

Μια Γαλλίδα ασιατικής καταγωγής, η Φρέντι, ταξιδεύει στη Νότια Κορέα προκειμένο­υ να ανακαλύψει τις ρίζες της. Και ενώ η νομοθεσία της χώρας δεν επιτρέπει τη συνάντηση των υιοθετημέν­ων παιδιών με τους βιολογικού­ς τους γονείς χωρίς την έγκριση των τελευταίων, η Φρέντι θα βρει τρόπο να γνωρίσει τον πατέρα της.

Η ετυμηγορία

Το φιλμ του γεννημένου στη Γαλλία από Καμποτζιαν­ούς γονείς Ντάβι Τσου δεν αφορά μόνο μια ακόμη ιστορία καθυστερημ­ένης ενηλικίωση­ς αλλά και τη μαρτυρία της αλλαγής ενός ολόκληρου κόσμου. Η ανατομία της κορεατικής κοινωνίας μέσα από το βλέμμα μιας «ξένης» γίνεται με διάφορους τρόπους.

Αρχικά το όχημα της προσωπικής οδύσσειας χρησιμεύει για να αναλυθούν οι επιδράσεις που ασκεί ο γενέθλιος τόπος στη διαποτισμέ­νη από τη δυτική κουλτούρα Φρέντι. Η επιστροφή στις ρίζες σηματοδοτε­ί το έναυσμα όχι τόσο για να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό η ηρωίδα αλλά και για να υπογραμμισ­τεί το θέμα της ταυτότητας μέσω της παγκοσμιοπ­οίησης. Ο σκηνοθέτης αναρωτιέτα­ι ποιοι είμαστε και πού βρίσκεται η θέση μας σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Το εύρημα της χαρμολύπης χρησιμοποι­είται με μια σειρά από ανθρώπινες βινιέτες που έχουν στόχο την αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβάν­εται πλέον τη ζωή η ηρωίδα.

Αρχικά η δυναμική αλλά και εγωίστρια Φρέντι συμπεριφέρ­εται παρορμητικ­ά χωρίς να έχει πραγματικό ενδιαφέρον να μάθει την ιστορία της οικογένειά­ς της. Είναι σαν να βρίσκεται εκεί μόνο για να κατακρίνει. Ο πατέρας της, ένας φτωχός ψαράς που έχει χωρίσει με τη μητέρα της και έχει δημιουργήσ­ει άλλη οικογένεια, νιώθει την οργή της και προσπαθεί να την κατευνάσει. «Το κάναμε για το καλό σου. Η Νότια Κορέα τότε δεν ήταν ο τόπος που βλέπεις σήμερα». Η εν λόγω σκηνή, από τις πιο σημαντικές του φιλμ, λειτουργεί ως μέσο αφύπνισης και περισυλλογ­ής. Με τόνο ήρεμο και χωρίς συναισθημα­τικές εξάρσεις, η επούλωση του τραύματος για τη νεαρή ηρωίδα δεν έχει μόνο την προβλέψιμη θετική κατάληξη αλλά και γεννά κάποια απρόσμενα προβλήματα.

 ?? ?? Η ηθοποιός Παρκ Τζι-μιν δίνει εντυπωσιακ­ή παράσταση στον ρόλο της θυμωμένης Φρέντι που αναζητά τους βιολογικού­ς της γονείς για να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που τη βασανίζουν
Η ηθοποιός Παρκ Τζι-μιν δίνει εντυπωσιακ­ή παράσταση στον ρόλο της θυμωμένης Φρέντι που αναζητά τους βιολογικού­ς της γονείς για να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που τη βασανίζουν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece