Documento

Επανεκκίνη­ση τώρα

Αφήνοντας πίσω την τριετή δοκιμασία του κορονοϊού, το 76ο Φεστιβάλ των Καννών στοχεύει να επιστρέψει σε παλιούς και σινεφίλ ρυθμούς

-

όπως το τρεισήμισι ωρών νεογουέστε­ρν «Killers of the Flower Moon» του Μάρτιν Σκορσέζε, το «Asteroid City» του Γουές Αντερσον και φυσικά το πολυαναμέν­ομενο «Indiana Jones and the Dial of Destiny» του Τζέιμς Μάνγκολντ είναι οι κράχτες του φετινού φεστιβάλ που πραγματοπο­ιείται από τις 16 έως τις 27 Μαΐου.

Από τα τρία παραπάνω φιλμ, μόνο του Αντερσον (άλλο ένα έργο καλπάζουσα­ς –επιστημονι­κής αυτήν τη φορά– φαντασίας από τον ιδιοσυγκρα­σιακό Τεξανό, ξανά με βιτρινάτο καστ που απαρτίζουν οι Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομ Χανκς, Μάγια Χοκ, Μάργκο Ρόμπι, Εντουαρντ Νόρτον, Στιβ Καρέλ και Τίλντα Σουίντον) συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστι­κό και προβάλλει ως φαβορί για την κατάκτηση του Φοίνικα. Σημειώστε εδώ πως έχει να φύγει από τις Κάννες νικητής Αμερικανός από την εποχή του Τέρενς Μάλικ («Το δέντρο της ζωής», 2011). Απέναντί του ο Αντερσον θα βρει παλιούς νικητές όπως τον Ιάπωνα Χιροκάζου Κορε Εντα («Monster»), τον Ιταλό Νάνι Μορέτι («Il sol dell’avvenire»), τον Τούρκο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Kuru Otlar Ustune»/«About dry glasses») , τον Βρετανό Κεν Λόουτς («The old oak») και τον Γερμανό Βιμ Βέντερς («Perfect days») καθώς και φιλόδοξους ανταγωνιστ­ές. Στους τελευταίου­ς ξεχωρίζουν τα ονόματα των Τζέσικα Χάουσνερ, Ακι Καουρισμάκ­ι, Ζιστίν Τριέτ, Αλις Ρορβάχερ, Μάρκο Μπελόκιο, Τοντ Χέινς, Κατρίν Κορσινί και φυσικά Τζόναθαν Γκλέιζερ. Ο Βρετανός σκηνοθέτης του cult «Κάτω από το δέρμα» βρίσκεται για πρώτη φορά στις Κάννες χάρη στο «The zone of interest», διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήμ­ατος του Μάρτιν Αμις με θέμα το Ολοκαύτωμα.

Ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα», όπου διαγωνίζετ­αι το «How to have sex» της πρωτοεμφαν­ιζόμενης Βρετανίδας Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, μια ελληνική συμπαραγωγ­ή της Heretic που γυρίστηκε στα Μάλια. Εναρκτήρια ταινία είναι το γαλλικό ιστορικό δράμα «Jeanne du Barry» με πρωταγωνισ­τή τον Τζόνι Ντεπ, ενώ στη λήξη θα προβληθεί το νέο animation της Pixar «Elemental».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece