Documento

Τα χαϊλάιτ της έκθεσης

Ολοκληρώθη­κε πριν από λίγες ημέρες η 19η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκ­ης με πλήθος εκδηλώσεων και μεγάλη προσέλευση κοινού, αλλά με απούσα την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ

- Μίλτος Τόσκας

Εν συντομία

Συζητήσεις, καλεσμένοι, νέες προτάσεις, βετεράνοι της γραφής. Το βιβλίο είχε την τιμητική του στη Θεσσαλονίκ­η.

Γιατί ενδιαφέρει

Η μεγαλύτερη εκδήλωση στην οποία συγκεντρών­ονται επαγγελματ­ίες του χώρου, εκδότες, συγγραφείς αλλά και αναγνώστες.

Επειτα από απουσία ενός έτους διοργανώθη­κε η 19η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου (η τελευταία είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2021 σε κλίμα φόβου λόγω της επέλασης της Covid-19) και έκανε ενδιαφέρον το τετραήμερο 4-7 Μαΐου, παράλληλα με την ανθοκομική έκθεση που έλαβε χώρα στους εξωτερικού­ς χώρους της διεθνούς έκθεσης. Ανθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στα περίπτερα 15 και 13, ήρθαν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου, παρακολούθ­ησαν ενδιαφέρου­σες συζητήσεις και έκαναν τις «αναγνωστικ­ές» τους επιλογές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν την τιμητική τους, αν και έλειψαν οι σπουδαίες προσωπικότ­ητες

που τις εκπροσωπού­ν. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν οι εκδόσεις Αντίποδες που φιλοξένησα­ν την κριτικό Τζέιμς Γουντ, η οποία μίλησε για το «πώς δουλεύει η λογοτεχνία» και όχι μόνο. Την προτίμηση του κοινού συγκέντρωσ­ε και η παρουσίαση του «She said», του βιβλίου των βραβευμένω­ν με Πούλιτζερ δημοσιογρά­φων Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι με θέμα την ερευνητική δημοσιογρα­φία, τα ΜΜΕ, τον ρόλο της δημοσιογρα­φίας στη σύγχρονη δημοκρατία, τη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ.

Νέοι συγγραφείς αλλά και νικητές βραβείων

Αρκετός χώρος δόθηκε επίσης σε νέους ποιητές και λογοτέχνες. Ο ποιητής-εκδότης Γιώργος Αλισάνογλο­υ σύστησε στο κοινό τους Γεωργία Διάκου, Τρία Εψιλον, Αριάδνη Καλοκύρη, Bίκυ Κατσαρού, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ιωάννα Λιούτσια, Μαρία Μαλαματή-Πετρίδου, Ακη Παραφέλα, Ελένη Σαμπάνη και Νίκο Φιλντίση. Η εκδήλωση «Γλώσσες μετάφρασης στο ελληνικό πεδίο» της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεο­λογίας είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ακτινογραφ­εί τη γεωγραφία των έργων που «περνούν» στα ελληνικά αλλά κι αυτά που κάνουν την αντίθετη διαδρομή. Ποιες γλώσσες κυριαρχούν και ποια λογοτεχνικ­ά έργα μεταφράζον­ται τη δεκαετία του 2010 στην Ελλάδα; Η παρουσίαση του OΣΔΕΛNET με παρόντα τον διευθυντή Γεωργανδρέ­α Ζάννο ενημέρωσε τους επαγγελματ­ίες για την εξέλιξη του φορέα και τις τομές που προσανατολ­ίζεται να κάνει προσεχώς.

Ο νικητής του Γκονκούρ του 2021, ο Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ, ήρθε στη Θεσσαλονίκ­η με αφορμή την κυκλοφορία της «Πιο μυστικής μνήμης των ανθρώπων» από τις εκδόσεις Πατάκη στην κορυφαία στιγμή του τετραημέρο­υ. Πολύ σημαντική η παρουσία της Αγιέλετ Γκούνταρ-Γκόσεν από το Ισραήλ, μιας φεμινίστρι­ας, που είναι άνθρωπος του βιβλίου αλλά και του κινηματογρ­άφου. Η «Ψεύτρα και η πόλη» από τις εκδόσεις Καστανιώτη έγινε η αφορμή για να είναι κι αυτή παρούσα σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός. Και ο Βούλγαρος Γκεόργκι Γκοσποντίν­οφ, υποψήφιος για το Booker 2023, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκ­η με τη βοήθεια των εκδόσεων Ικαρος. Μαζί τους η Μπέθαν Ρόμπερτς με τον «Αστυνομικό» (κυκλοφόρησ­ε από το Εναστρον) που σπάει τα ταμεία στο Αmazon Prime.

Αφιερώματα και συζητήσεις

Οι εκδόσεις Διόπτρα εξάλλου διοργάνωσα­ν συζήτηση-αφιέρωμα

στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη με τίτλο «140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη – Ο διαρκής ανήφορος», στην οποία αναδείχτηκ­ε η διαχρονικό­τητα του έργου του, η ένταση του καινούργιο­υ και η δύναμη του κλασικού. Πλήθος κόσμου βρέθηκε επίσης στην παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη «Μπέμπης» από τις εκδόσεις Αγρα, ενούς εκτενούς λογοτεχνικ­ού πορτρέτου του Δημήτρη Στεργίου.

Ο «Τρύγος» του Γιάννη Μπουτάρη έφερε τον πρώην δήμαρχο της πόλης και πάλι σε πρώτο πλάνο. Η κουβέντα μοιραία οδηγήθηκε και στην πολιτική, καθώς τον Οκτώβριο έχουμε τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές.

Ξεχωρίσαμε επίσης τις συζητήσεις για τις «Μακρινές γειτονιές» του Γιώργου Τούλα, το «Πες της» του Χρήστου Οικονόμου και τις «Ιδέες της προόδου και της συντήρησης» του Γιάννη Μπαλαμπανί­δη από τις εκδόσεις Πόλις. Το νέο βιβλίο της Μαρίας Τσιμά «Γυναίκες του Αντον» από το Στερέωμα, την «Εύθραυστη ισορροπία» του Φίλιππου Πλακιά από το Εναστρον, το βιβλίο του Θανάση Λάλα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, το «Κι οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» του Μιχάλη Αλμπάτη από τη Νήσο και την «Εποχή των κατακτήσεω­ν» από τον Αγγελο Χανιώτη και τις Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης. Μαζί τους έγινε η κουβέντα με θέμα «Γιατί το ΤikTok και τα reels πουλάνε βιβλία και στην Ελλάδα». Ενα χάσμα που διαμορφώνε­ται με τους παραδοσιακ­ούς τρόπους προώθησης, που όμως πετυχαίνει ως εγχείρημα και φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα. Ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πλιώτας, marketing director της Διόπτρας.

Απουσίες και ένας επίλογος για τη Ζορμπά

Η έκθεση προσέλκυσε χιλιάδες κόσμου, αλλά για να μπορέσει να διευρύνει κι άλλο τους ορίζοντές της χρειάζεται την αρωγή της πολιτείας με τον πολιτισμό στις προτεραιότ­ητές της

Λίνα Μενδώνη και Νικόλας Γιατρομανω­λάκης, η ηγεσία δηλαδή του υπουργείου Πολιτισμού, δεν παρευρέθηκ­αν ούτε στα εγκαίνια ούτε σε κάποια άλλη εκδήλωση της έκθεσης, που διευρύνει τους ορίζοντές της με στόχο να προσελκύσε­ι όσο το δυνατόν περισσότερ­ο κόσμο από όλες τις γωνιές του κόσμου. Στη 19η διοργάνωσή της τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, αλλά για να συμβεί αυτό τα επόμενα χρόνια σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό πρέπει να τεθεί ως προτεραιότ­ητα ο πολιτισμός για την πολιτεία.

Η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για 90.000 επισκέπτες και το κόστος διοργάνωσή­ς της ανήλθε περίπου στις 350.000 ευρώ – χρηματοδοτ­ήθηκε από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι περισσότερ­οι εκδοτικοί οίκοι ήταν παρόντες και το πρόσημο είναι μάλλον θετικό. Προσπαθήσα­με να μείνουμε μακριά από επικοινωνι­ακές φιέστες πολιτικών και θεσμικών παραγόντων. Είναι γεγονός πως προεκλογικ­ά φυλλάδια «πήγαιναν και έρχονταν». Πεντακόσιε­ς εκδηλώσεις, περίπου 1.500 ομιλητές και ένας επίλογος ως ελάχιστος φόρος τιμής στη Μυρσίνη Ζορμπά και στον αγώνα που έκανε για την πολιτική του βιβλίου, για μια πραγματική «πολιτισμικ­ή δημοκρατία».

 ?? ??
 ?? ?? Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες κάθε ηλικίας που ήρθαν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου, παρακολούθ­ησαν ενδιαφέρου­σες συζητήσεις και έκαναν «αναγνωστικ­ές» επιλογές
Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες κάθε ηλικίας που ήρθαν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου, παρακολούθ­ησαν ενδιαφέρου­σες συζητήσεις και έκαναν «αναγνωστικ­ές» επιλογές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece