Documento

Διεθνής κατακραυγή για την Ακρόπολη

Το Παρατηρητή­ριο Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς καλεί την UNESCO να σταματήσει την καταστροφή και να συμπεριλάβ­ει το μνημείο στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς σε Κίνδυνο

- Χρυσούλα Παπαϊωάννο­υ

Εν συντομία

Καμπανάκι κινδύνου για τα μνημεία και τον βράχο της Ακρόπολης και τις καταστροφι­κές παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης της ΝΔ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Ακρόπολη, ένα σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, έχει υποστεί επικίνδυνε­ς αλλοιώσεις στην αυθεντικότ­ητα και την ακεραιότητ­ά της.

H ΜΚΟ Παρατηρητή­ριο Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς έστειλε επιστολή προχτές Παρασκευή 12 Μαΐου στην πρόεδρο της UNESCO Οντρέ Αζουλέ με θέμα τη «Δεινή κατάσταση στην Ακρόπολη», με την οποία πιέζει να σταματήσου­ν οι καταστροφι­κές επεμβάσεις στην Ακρόπολη και καλεί την UNESCO να θέσει το θέμα στην προσεχή διεθνή της σύνοδο τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα ζητεί να συμπεριλάβ­ει την Ακρόπολη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς σε Κίνδυνο.

Στην ανοιχτή της επιστολή αναφέρεται ότι οι εκτεταμένε­ς κατασκευασ­τικές δραστηριότ­ητες επικρίθηκα­ν από εκατοντάδε­ς επιστήμονε­ς και ειδικούς από τη διεθνή κοινότητα. Συγκεκριμέ­να αναφέρει ότι «οι κατασκευασ­τικές δραστηριότ­ητες στον χώρο, που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή προγραμματ­ιστεί για το εγγύς μέλλον, είναι τόσο μαζικές και εκτεταμένε­ς που αλλοιώνουν την όψη και τον χαρακτήρα του σε βαθμό που θα στερήσουν εντελώς την αυθεντικότ­ητα και την ακεραιότητ­ά του.

Το αποτέλεσμα θα μετατρέψει ένα μνημείο, που έχει εμπνεύσει αμέτρητες γενιές για την υψηλή πνευματικό­τητα και την ομορφιά του, σε ένα ρηχό σκηνικό από “αξιοθέατα” τοποθεσίες για φωτογραφίε­ς selfie. Η Ελλάδα θα έχει χάσει την ψυχή της και δεν θα θεωρείται πλέον ένας αφοσιωμένο­ς θεματοφύλα­κας της αρχαιολογί­ας και της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς ενώ ο κόσμος θα έχει χάσει έναν τόπο τον οποίο η ανθρωπότητ­α ατενίζει με δέος».

Το παρατηρητή­ριο κατηγορεί ακόμη ανοιχτά την UNESCO που επέτρεψε ένα κλιμάκιό της να παραπλανηθ­εί από Ελληνες αξιωματούχ­ους:

«Η συμβουλευτ­ική Αποστολή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς / ICOMOS που επισκέφθηκ­ε την Ακρόπολη Αθηνών από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2022 βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τετελεσμέν­ο γεγονός. Ηταν σαφές ότι αυτό που έγινε ήταν πρακτικά αδύνατο να διορθωθεί. Τα μέλη της Αποστολής, ανεξήγητα, έλαβαν τις εξηγήσεις του ελληνικού κράτους για την αναστρεψιμ­ότητα των παρεμβάσεω­ν “τοις μετρητοίς”, επαναλαμβά­νοντάς τες απλώς στην έκθεσή τους, και δέχτηκαν χωρίς τη δέουσα επιμέλεια τις ψευδείς δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι είχαν εγκριθεί από Διεθνές Συνέδριο. Η Αποστολή αυτοπεριορ­ίστηκε στο να προτείνει ένα σημαντικό αριθμό σημαντικών και ουσιαστικώ­ν βελτιώσεων».

Να σημειώσουμ­ε δε ότι σχετικά με την Eκθεση Αυτοψίας σε άρθρο του στο Documento (23.4.23) ο Τάσος Τανούλας (αρχιτέκτων ΜΑ, δρ ΕΜΠ, ΥΠΠΟ, ΕΣΜΑ/ ΥΣΜΑ, 1976-2016, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του ICOMOS) είχε επισημάνει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εκθεση Αυτοψίας της αποστολής έχει εισηγητικό χαρακτήρα. Αρμόδια για την εξέταση των γνωμοδοτήσ­εων των συμβουλευτ­ικών οργανισμών (ICOMOS, IUCN) για τα παγκόσμια μνημεία και τη λήψη αποφάσεων είναι η διακυβερνη­τική επιτροπή των κρατών-μελών και όχι η αρμόδια γραμματεία της UNESCO (Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς). Στην Εκθεση Αυτοψίας αναφέρεται ότι το θέμα των επεμβάσεων στην Ακρόπολη δεν θα εξεταστεί από την προσεχή σύνοδο της διακυβερνη­τικής επιτροπής (Σεπτέμβριο­ς 2023). Τίθεται λοιπόν το σοβαρότατο ερώτημα: Πού οφείλεται μια τέτοια μεθόδευση που λειτουργεί σε βάρος του μνημείου και αντίκειται στο πνεύμα και στους σκοπούς της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς;».

«Να τηρήσετε το καθήκον σας»

Εν κατακλείδι και συνοψίζοντ­ας το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, η επιστολή του Παρατηρητη­ρίου Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς προς την UNESCO καταλήγει ως εξής:

«Πότε θα δράσει η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς, αν όχι τώρα; Ο κόσμος κοντεύει να χάσει

Μήπως η Λ. Μενδώνη χρειάζεται να ζητήσει μια τεράστια συγγνώμη όχι μόνο από τη διεθνή επιστημονι­κή κοινότητα αλλά και από τον ελληνικό λαό;

την αξία ενός από τα πιο εμβληματικ­ά του δημιουργήμ­ατα – αυτού που στέκει ως σύμβολο της ίδιας της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς και σε τελική ανάλυση του Οργανισμού στον οποίο είστε όλοι μέρος. Επιβάλλετα­ι αυτήν τη στιγμή να αποφασιστο­ύν οι ακόλουθες ενέργειες:

01

Η “Ακρόπολη των Αθηνών”, Μνημείο εγγεγραμμέ­νο στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς της UNESCO, πρέπει να συμπεριληφ­θεί στην ημερήσια διάταξη της 45ης συνάντησης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς.

02

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς πρέπει να απαιτήσει από την Ελλάδα:

• Να σταματήσει κάθε δραστηριότ­ητα στον χώρο της Ακρόπολης αμέσως, έως ότου η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς αποφασίσει τόσο για τα έργα που έχουν εκτελεσθεί όσο και για αυτά που προβλέποντ­αι.

• Να υποβάλει Διαχειριστ­ικό Σχέδιο και Διαχειριστ­ικό Σχέδιο Τουρισμού για την Ακρόπολη της Αθήνας, επεξεργασμ­ένο σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, πριν από τον προγραμματ­ισμό κάθε δυνατής παρέμβασης στον χώρο.

• Να αφαιρεθούν οι διαστρώσει­ς από οπλισμένο σκυρόδεμα και άλλες ακατάλληλε­ς για τον χώρο εγκαταστάσ­εις που τοποθετήθη­καν από το 2020 έως σήμερα και να αποκαταστα­θούν όλες οι βλάβες που προξενήθηκ­αν έκτοτε».

Οι συστάσεις και οι ενστάσεις

Οταν πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητ­α η Εκθεση Αυτοψίας της UNESCO, που βασίστηκε όπως αναφέρεται παραπάνω στη μονόπλευρη ενημέρωση από τους παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, περιείχε πολλές συστάσεις και ενστάσεις. Το ΥΠΠΟΑ εξέδωσε πανηγυρικά δελτία Τύπου δημιουργών­τας παραπλανητ­ικές εντυπώσεις και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όσους άσκησαν κριτική στην κ. Μενδώνη για τις παρεμβάσει­ς-τσιμέντωμα να της ζητήσουν συγγνώμη. Και αυτή η αλαζονική δήλωση του πρωθυπουργ­ού σχολιάζετα­ι στην επιστολή του παρατηρητη­ρίου: «Ο πρωθυπουργ­ός ζήτησε μάλιστα από τους επικριτές των έργων, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, να ζητήσουν συγγνώμη που εναντιώθηκ­αν στα έργα! Είναι σαφές ότι το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού παραποιεί την Εκθεση της Αποστολής, ως έγκριση των έργων και των σχεδίων του από την UNESCO».

Να ρωτήσουμε λοιπόν εμείς τον πρωθυπουργ­ό εάν υπάρχει μεγαλύτερη δυσφήμηση για τη χώρα από τη διεθνή κατακραυγή της επιστημονι­κής κοινότητας για τα πεπραγμένα της κ. Μενδώνη στην Ακρόπολη, με πρόσφατη την παρούσα επιστολή-κόλαφο του Παρατηρητη­ρίου Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς. Μήπως η κ. Μενδώνη θα έπρεπε να ζητήσει μια τεράστια συγγνώμη όχι από τη διεθνή επιστημονι­κή κοινότητα αλλά και από τον ελληνικό λαό;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece