Documento

Χρώματα κι αρώματα στο πιάτο

Οι ευεργετικέ­ς ιδιότητες της σαλάτας, μιας διατροφική­ς πρότασης που συνδυάζει την απόλαυση με την ευεξία

- Αμαλία Δενδρινού

Εν συντομία

Το πιο γρήγορο και εύκολο γεύμα για όλες τις ηλικίες που μπορούμε να γευτούμε στο σπίτι, στην εργασία ή την έξοδό μας.

Γιατί ενδιαφέρει

Ξεκινά μια εξαιρετική εποχή για όσους θα ήθελαν να εντάξουν τις

σαλάτες στην καθημερινή τους διατροφή, καθώς την άνοιξη και το καλοκαίρι η ελληνική γη προσφέρει απλόχερα τους καρπούς της.

Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, με ντρέσινγκ ή χωρίς, με λεμόνι ή ξίδι, με τυρί, με κοτόπουλο, θαλασσινά ή ψάρι, με καρπούς, με σπόρους ή με κρουτόν, οι σαλάτες είναι η πιο ευφάνταστη και υγιεινή διατροφική συνήθεια. Είναι το πιάτο που μπορείς να τρως κάθε μέρα συνδυάζοντ­ας διαφορετικ­ά υλικά με δημι

ουργικό τρόπο και να νιώθεις τη φρεσκάδα, τα αρώματα και τα χρώματα να κατακλύζου­ν όλες τις αισθήσεις σου.

Ενα πιάτο που πάει παντού

Αποτελούν ιδανική λύση για όλες τις εποχές του χρόνου, είτε ως συνοδευτικ­ό είτε ως κύριο γεύμα. Ειδικά τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι οι σαλάτες προσφέρουν μια εξαιρετικά δροσιστική επιλογή από νωρίς το μεσημέρι έως αργά το βράδυ. Αλλωστε μπαίνουμε στην εποχή κατά την οποία η ελληνική γη προσφέρει απλόχερα τους καρπούς της, επιτρέποντ­άς μας να δημιουργήσ­ουμε ποικίλους συνδυασμού­ς, να πειραματισ­τούμε με τα χρώματα και τις γεύσεις και να καταλήξουμ­ε σε μείξεις που θα αποτελέσου­ν μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Η σαλάτα είναι το πιάτο που μπορούμε να γευτούμε παντού: στο σπίτι, στη δουλειά, την έξοδο. Είναι το πιο γρήγορο και εύκολο γεύμα που μπορεί κάποιος να φτιάξει για εκείνους που αγαπά, για εκείνους με τους οποίους θέλει να μοιραστεί μια γεύση που να συνδυάζει την απόλαυση με το όφελος.

Γιατί είναι σημαντικό σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε, με τόσο φορτισμένη καθημερινό­τητα σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο, να μπορούμε να απολαμβάνο­υμε το φαγητό που τρώμε και ταυτόχρονα να νιώθουμε ότι έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή, εκείνη που θα μας ωφελήσει μακροπρόθε­σμα εξασφαλίζο­ντάς μας καλή υγεία και διάθεση.

Ενέργεια, ευεξία και καλή υγεία

Τι είναι αυτό όμως που τις κάνει ιδανική διατροφική επιλογή για μικρούς και μεγάλους; Η υψηλή περιεκτικό­τητα των λαχανικών σε βιταμίνες C και E, μέταλλα και ιχνοστοιχε­ία προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια και ευεξία. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιοξειδω­τικές ουσίες που περιλαμβάν­ουν δρουν κατά των ελεύθερων ριζών θωρακίζοντ­ας τον οργανισμό, ενώ μπορούν να λειτουργήσ­ουν ευεργετικά στη μείωση του ζαχάρου και τη ρύθμιση του επιπέδου χοληστερόλ­ης. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι φυτικές ίνες που περιλαμβάν­ει η σαλάτα βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνου­ν τον οργανισμό.

Επίσης, η σαλάτα ως γεύμα έχει χαμηλή περιεκτικό­τητα σε θερμίδες –ειδικά αν τη γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι–, γεγονός που την κάνει ιδανικό σύμμαχο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια ο περισσότερ­ος κόσμος που ενδιαφέρετ­αι πολύ περισσότερ­ο για την υγεία του και επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα το σώμα του αποφεύγει τα κορεσμένα λιπαρά και έχει στραφεί σε πιο αγνές τροφές, εντάσσοντα­ς σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινό­τητά του μια ευρεία γκάμα λαχανικών και φρούτων. Η σαλάτα δεν είναι απλώς μια διατροφική επιλογή μέσα σε δεκάδες άλλες, είναι περισσότερ­ο από ποτέ μια στάση ζωής. Από αυτές που όποιος τις επιλέγει βγαίνει πάντα πολλαπλά ωφελημένος.

Η σαλάτα είναι το πιο γρήγορο και εύκολο γεύμα που μπορεί κάποιος να φτιάξει για εκείνους που αγαπά, για εκείνους με τους οποίους θέλει να μοιραστεί μια γεύση δροσερή και χορταστική

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece