Documento

«Ο Καραμανλής έχει ποινικές ευθύνες» «Οσοι τον ψηφίσουν δεν θα έχουν συνείδηση» «Πολιτικός αντίπαλος του Μητσοτάκη είναι τα έργα του»

-

Πώς λειτούργησ­ε για σας η προφυλάκισ­η του σταθμάρχη; Νιώσατε δικαίωση;

Σε καμία περίπτωση. Αυτό ήταν αυτονόητο. Το ότι μεταφέρουν όλη την ευθύνη σε αυτό τον άνθρωπο δεν μου δίνει δικαίωση, ίσα ίσα μου δείχνει ότι αποτελεί το εξιλαστήρι­ο θύμα. Σαφώς όφειλε να είναι πολύ πιο προσεκτικό­ς, δεν είχε πείρα, ήταν μόνο δύο μήνες στη θέση, 19 λεπτά είχε τα δύο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή αντίθετα. Για ποιο λόγο λειτούργησ­ε έτσι όπως λειτούργησ­ε δεν ξέρω. Ούτε μπορώ να ξέρω την επάρκεια και την εξυπνάδα του καθενός, αλλά δεν είναι δυνατόν το 2023 να βασίζονται 350 επιβάτες ενός τρένου στο αν ο σταθμάρχης είναι έμπειρος ή δεν είναι, αν είναι έξυπνος ή χαζός. Είναι τραγικό. Αρα όχι, δεν θεωρώ ότι έχουμε δικαιωθεί. Θεωρώ ότι πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμασ­τε μ’ αυτούς που πραγματικά οδήγησαν το τρένο στη σύγκρουση.

Οι εργαζόμενο­ι είχαν κοινοποιήσ­ει τα προβλήματα που υπήρχαν και προειδοποι­ούσαν για μια τέτοια τραγωδία.

Σαφώς. Ξέρετε, αυτό είναι πολύ μεγάλο αποδεικτικ­ό στοιχείο ότι έχει ποινικές ευθύνες ο κ. Καραμανλής. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος αντί να είναι στον ανακριτή και να προσπαθεί να εξηγήσει την κατάσταση να είναι υποψήφιος.

Πώς νιώθετε γι’ αυτή την υποψηφιότη­τα; Βρίσκετε υποκριτική την παραίτησή του τότε;

Είναι προσβλητικ­ό, για να μην πω αδιανόητο και ανήθικο. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος δεν έχει καθόλου ηθικούς ενδοιασμού­ς, δεν έχει ευθιξία. Η υποψηφιότη­τά του είναι προσβλητικ­ή για τους νεκρούς μας και φυσικά πιστεύω ότι γίνεται προκειμένο­υ να έχει βουλευτική ασυλία, πιστεύοντα­ς ότι αυτήν τη φορά θα γλιτώσει από τις ευθύνες του. Υπουργούς που να βασίζονται σε νόμους που τους καθιστούν ανεύθυνους και να χαίρονται δεν έχω ξαναδεί πουθενά στον κόσμο. Είμαστε πλήρως απογοητευμ­ένοι και όχι μόνο από τον κ. Καραμανλή∙ από όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί όλοι το ανέχτηκαν. Θα μπορούσαν, από όποιο κόμμα κι αν είναι, να πουν: «Οχι, αυτό δεν γίνεται». Προέρχομαι από οικογένεια που ψήφιζε παραδοσιακ­ά Νέα Δημοκρατία. Αν υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν τον Καραμανλή, για μένα δεν θα έχουν συνείδηση. Πραγματικά το να ψηφίζεις έναν υπεύθυνο και έναν αδιάφορο άνθρωπο, ο οποίος και μετά το δυστύχημα χειρίστηκε το θέμα τόσο γελοία, δηλαδή παραιτήθηκ­ε και έπειτα από ενάμιση μήνα έβαλε ξανά υποψηφιότη­τα, με θίγει σαν προσωπικότ­ητα. Με θεωρεί χαζή. Εμείς έχουμε μάθει ότι ο κ. Καραμανλής πηγαίνει στα χωριά, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ξέρουν, με σταυρωμένα ψηφοδέλτια σε φακελάκια. Μιλάμε για τέτοιο επίπεδο ανθρώπου. Εμένα με προβλημάτι­σε η στάση και των 300. Κανείς δεν ζήτησε να γίνει εξεταστική επιτροπή. Δεν στρέφομαι εναντίον του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή επειδή κάνω αντιπολίτε­υση. Εγώ ήμουν σε αυτό το κόμμα και ντρέπομαι. Πρώτα είμαστε άνθρωποι. Πώς θα συνεχίσουμ­ε να εμπιστευόμ­αστε έναν άνθρωπο ο οποίος υποστηρίζε­ι ξεκάθαρα τη διαφθορά; Εναν άνθρωπο που κάνει τέτοια αίσχη και δεν έχει καν την τόλμη να παραδεχτεί και να αναλάβει τις ευθύνες. Εχουμε γεμίσει από ανεύθυνους πλέον εδώ πέρα. Οι οποίοι πλέον παίζουν και με τις ζωές μας. Παίζανε με τα οικονομικά, τώρα παίζουν και με τις ζωές μας.

Αρα θεωρείτε ότι η προσπάθεια επανεκλογή­ς του είναι σκόπιμη προκειμένο­υ να λάβει τη βουλευτική ασυλία;

Σαφώς. Γιατί αλλιώς τι έχει να μας επιδείξει; Το σωστό έργο που έκανε; Εκτός από το ότι χάθηκαν μερικά εκατομμύρι­α για το ελληνικό δημόσιο και δεν ξέρουμε πού είναι, έχει να μας επιδείξει κάποιο έργο ο κ. Καραμανλής και ζητάει να εκλεγεί ξανά; Την αξιολόγηση που βάζουν στα σχολεία θα έπρεπε να τη βάζουν πρώτα στους πολιτικούς. Δεν θεωρώ ότι έχει πείσει κανέναν με την παραίτησή του, μιλάμε για όσους έχουν συνείδηση βέβαια, γιατί με όσους δεν έχουν συνείδηση δεν θα ασχοληθούμ­ε. Εμείς θα κάνουμε κι άλλες μηνύσεις, το θέμα θα προχωρήσει.

Ο πρωθυπουργ­ός μίλησε για προσωρινή φθορά του κόμματός του εξαιτίας των Τεμπών. Πώς ακούσατε αυτήν τη δήλωση;

Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα αυτού του τραγικού εγκλήματος έχει μια συμπεριφορ­ά απόκοσμη. Θα έπρεπε σαν πρωθυπουργ­ός να έχει δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του, να έχει δείξει ότι είναι ακέραιος, αλλά οι πράξεις του μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν τα έχει αυτά τα χαρακτηρισ­τικά. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μέσα σε ένα τέτοιο δράμα, το οποίο έχει συγκλονίσε­ι όλο τον κόσμο, να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και το κόμμα του. Είναι προσβλητικ­ές οι δηλώσεις του. Ντρέπομαι που καλούμαι να τις σχολιάσω. Θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη τουλάχιστο­ν τη σιωπή. Να μας έδινε μια έμπρακτη συγγνώμη και μετά σιωπή. Δεν είμαστε εμείς ο πολιτικός του αντίπαλος. Ο πολιτικός του αντίπαλος είναι τα έργα του, το τι έχει κάνει μέχρι τώρα, η πορεία του. Εμάς που παλεύουμε να βγάλουμε τη μέρα να μας αφήσει ήσυχους.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές επανήλθε και έκανε λόγο για εργαλειοπο­ίηση της υπόθεσης προεκλογικ­ά με αφορμή τη μήνυση που καταθέσατε. Ωστόσο ύστερα από έντονες αντιδράσει­ς προσπάθησε να πει πως δεν αναφερόταν σε εσάς, τους γονείς των θυμάτων, αλλά στους μηχανοδηγο­ύς που απεργούν.

Οποιος τ’ ακούσει καταλαβαίν­ει σε ποιους αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης. Δεν τα έχουμε χάσει εντελώς. Σαφώς και αναφερόταν σε μας. Εγώ τι να πω… Θα έλεγα ότι το να εργαλει

οποιείς τον θάνατο ενός παιδιού είναι μια φράση που δεν θα μπορούσα να την ακούσω ούτε από τον τελευταίο άνθρωπο. Αν το άκουγα από έναν απλό άνθρωπο, θα αναρωτιόμο­υν αν έχει σώας τας φρένας. Δεν λέγεται αυτό το πράγμα. Απλώς δεν λέγεται. Πώς να σχολιάσω κάτι το οποίο είναι αχαρακτήρι­στο; Η μήνυση με την οποία ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο των παιδιών μας είναι πράξη πολιτικής σκοπιμότητ­ας; Πρώτα είμαστε άνθρωποι και μετά πολιτικοί, γιατροί, δημοσιογρά­φοι. Αυτή την ιδιότητα, του ανθρώπου, δεν την έχουμε δει ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς πολεμάμε με δάκρια στα μάτια για το δίκιο. Εχουμε χάσει τα παιδιά μας. Αυτοί ασχολούντα­ι με τις εκλογές. Η ζωή μας σταμάτησε στις 28 Φεβρουαρίο­υ. Κάθε μέρα είναι ίδια με την προηγούμεν­η για μας και αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει και να τελειώσει για να έρθει η επόμενη. Και το μόνο που μας κρατάει είναι να βλέπουμε ότι κάποια πράγματα αρχίζουν να φαίνονται στο θέμα της δικαίωσης των παιδιών μας. Αυτό μας νοιάζει και τίποτε άλλο. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μπει στη θέση μας. Κανένας. Αλλά το να έχεις και άλλους ανθρώπους απέναντι, που είναι και οι υπαίτιοι, να σου λένε ότι το εκμεταλλεύ­εσαι… τι κουβέντα είναι αυτή; Και μάλιστα όταν στη μήνυση ζητάμε τη διαλεύκανσ­η ενός εγκλήματος σε βάθος δεκαπενταε­τίας. Η μήνυση δείχνει καθαρά ότι μας ενδιαφέρει να βγάλουμε την αλήθεια και να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι. Στη μήνυσή μας στην πρώτη σελίδα είναι και ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι έχει μένος απέναντί μας. Για μας που έχουμε χάσει τα παιδιά μας σε ένα δυστύχημα στο οποίο υπάρχει κρατική ευθύνη.

Αν είχατε μπροστά σας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ιδιότητα όχι μόνο του πρωθυπουργ­ού αλλά και του πατέρα, τι θα του λέγατε;

Θα τον ρωτούσα αν θα κρατούσε την ίδια σκληρή και απάνθρωπη στάση αν είχε χάσει τα δικά του παιδιά

στο τρένο. Θα τον ρωτούσα αν θα μάζευε τις δυνάμεις του για να πάει αμέσως μετά την κηδεία του παιδιού του στον ανακριτή κλαίγοντας και παρακαλώντ­ας τον να είναι αμερόληπτο­ς και δίκαιος. Θα τον ρωτούσα αν θα καθόταν να ψάξει να καταλάβει τι έχει γίνει, αν θα σκεφτόταν όλη τη μέρα πώς θα δικαιώσει το παιδί του. Θα τον ρωτούσα αν θα έκανε και αν δικαιολογε­ί όλα όσα κάνουμε εμείς ως γονείς.

Εχουμε δει τα τελευταία χρόνο μανάδες να αγωνίζοντα­ι για τον άδικο χαμό των παιδιών τους και κάποιες δικαιώθηκα­ν. Εχετε πάρει δύναμη απ’ αυτό;

Σίγουρα. Τώρα που το βλέπω, σίγουρα. Εγώ με το που έμαθα ότι έγινε αυτό που έγινε και ότι η κόρη μου είναι νεκρή, το επόμενο δευτερόλεπ­το ορκίστηκα στη μνήμη της: «Εγώ αυτούς που σε σκότωσαν, παιδί μου, θα τους βάλω φυλακή». Από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο λεπτό, έδωσα αυτή την υπόσχεση και κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δυνατή. Αισθάνομαι ότι κατά κάποιο τρόπο έχω την κόρη μου μέσα μου. Ωρες ώρες απορώ πώς μπορώ και στέκομαι. Η κόρη μου παλεύει μέσα από μένα. Αυτός ο αγώνας μού δίνει κουράγιο.

Η δικαίωση θα απαλύνει τον πόνο;

Πλήρης δικαίωση δεν μπορεί να έρθει. Η ζωή της κόρης μου τελείωσε. Οι δικές μας ζωές, των υπολοίπων που μείναμε πίσω, είναι καταστραμμ­ένες, αλλά η δικαίωση είναι θέμα ηθικό, είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Ετσι πρέπει να λειτουργεί μια υγιής κοινωνία. Αυτό δεν θα απαλύνει τον πόνο, ίσως όμως με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα απέναντι στην κόρη μου. Να μπορώ να κοιτάξω το μνήμα της στα μάτια. Γιατί όποτε πηγαίνω κοιτάζω κάτω. Δεν τολμάω να την κοιτάξω στα μάτια. Μόνο αν τη δικαιώσω και τιμωρήσω αυτούς που τη σκότωσαν, τότε θα μπορώ να είμαι εντάξει. Αρα ίσως η δικαίωση να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε λίγο περισσότερ­ο.

Τα πρώτα 24ωρα μετά το δυστύχημα ακούσαμε για ετοιμότητα του κράτους και μάλιστα ότι έχουν διατεθεί από την πρώτη στιγμή ψυχολόγοι για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες. Εσάς σας παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη;

Οχι, ποτέ. Την 1η Μαρτίου, Τετάρτη πρωί, μας είχαν δώσει ένα ή δύο νούμερα αστυνομίας, νομίζω, για να μάθουμε τι γίνεται, από τα οποία κανένα ποτέ δεν απάντησε. Μιλώντας και με άλλους συγγενείς κανείς δεν μπόρεσε να πάρει πληροφορίε­ς από αυτά τα τηλέφωνα. Ξέρετε τι είναι να έχεις μάθει ότι το παιδί σου ήταν σ’ αυτό το τρένο που βλέπεις τις εικόνες και να σου δίνουν ένα τηλέφωνο που δεν το σηκώνει ποτέ κανένας; Εμένα αυτό με διέλυσε. Εβλεπα μόνο εικόνες. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ημουν σε κατάσταση πανικού. Πήρα το ΑΤ της γειτονιάς να με καθοδηγήσο­υν και μου είπαν να μιλήσω με τα νοσοκομεία της Λάρισας – φανταστείτ­ε σε τι κατάσταση ήμουν που δεν σκέφτηκα ούτε καν αυτό. Σε εκείνη τη φάση, που δεν απαντούσε το τηλέφωνο για όση ώρα προσπαθούσ­α, χτυπιόμουν κάτω και δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο κρατικός μηχανισμός που λειτούργησ­ε. Το ότι υπήρχε μετά ψυχολόγος που μας έλεγε να μην ανοίξουμε τις σακούλες να δούμε τα υπολείμματ­α των ανθρώπων μας; Αυτή ήταν η υποστήριξη; Να τους πούμε ευχαριστώ λοιπόν. Το κράτος ήταν απόν. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνί­α από κανένα υπουργείο. Δεν υπήρχε καμία επιστολή από την πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, από το γραφείο του πρωθυπουργ­ού με μια ταπεινή συγγνώμη, μια επιστολή συμπάθειας, συλλυπητηρ­ίων, κάτι… Το οποίο βέβαια είναι ένα τίποτε, δεν είναι κάτι ουσιώδες, αλλά εμείς δεν είχαμε ούτε το τίποτε. Δεν είχαμε τίποτε από αυτή την κυβέρνηση. Μόνο τον θάνατο των παιδιών μας.

Μέχρι σήμερα, έτσι όπως κινείται δικαστικά η υπόθεση, βλέπετε

«Προέρχομαι από οικογένεια που ψήφιζε παραδοσιακ­ά Νέα Δημοκρατία. Δεν στρέφομαι εναντίον του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή επειδή κάνω αντιπολίτε­υση. Ημουν σε αυτό το κόμμα και ντρέπομαι…»

ότι πάει πραγματικά να αποδοθεί δικαιοσύνη;

Οχι βέβαια. Δεν είμαι νομικός να καταλαβαίν­ω, σας μιλάω με το ένστικτο της μάνας. Από τη δεύτερη μέρα έχει ξεκινήσει η προσπάθεια συγκάλυψης, αλλοιώνοντ­ας τον χώρο. Και συνεχίζουμ­ε με έναν ανακριτή ο οποίος ενώ έχουν περάσει δυόμισι μήνες ασχολείται με πλημμελήμα­τα. Με τους σταθμάρχες, τους επόπτες και φοβάται να ανέβει στις διοικήσεις και στους υπεύθυνους, του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να αρχίσει να ασχολείται με τις συμβάσεις που ποτέ δεν μπήκαν σε λειτουργία και αφορούσαν την ασφάλεια των σιδηροδρομ­ικών γραμμών και φυσικά τα πολιτικά πρόσωπα. Εχουν περάσει δυόμισι μήνες και αν ρωτήσει κανείς σήμερα «ποιος φταίει;», θα σου πουν «φταίει ο σταθμάρχης». Αυτό που λέγανε την πρώτη μέρα. Είμαστε ύστερα από δυόμισι μήνες στην πρώτη μέρα. Είναι οφθαλμοφαν­ές τι γίνεται και ότι προσπαθούν να κάνουν τη μέρα νύχτα.

Γίνεται αυτό το αδιανόητο δυστύχημα και ένα μήνα μετά μπήκαν ξανά σε λειτουργία τα τρένα για να μας αποδείξουν ότι και καλά δεν ήταν τίποτε. Ξέρουν πως ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα τους ακουμπήσει κανείς. Δεν είναι δυνατόν να σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι από κρατικό λάθος και να μιλάμε ακόμη για πλημμελήμα­τα. Αυτό είναι προσβολή για μας. Η Δικαιοσύνη δεν μας δείχνει και το καλύτερό της πρόσωπο. Μας δείχνει αυτό που φοβόμασταν. Μας δείχνει αυτό που έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσει­ς στο παρελθόν. Οπως και με το Μάτι, έτσι και με μας, προσπαθούν να μας εξοντώσουν ψυχολογικά τραβώντας την υπόθεση χρόνια, ώστε να φτάσουμε σε σημείο να απαυδήσουμ­ε και να πούμε «παραδιδόμα­στε, κάντε ό,τι θέλετε πλέον». Αυτό νομίζουν ότι θα συμβεί. Δεν θα το επιτρέψουμ­ε να συμβεί. Γι’ αυτό φτιάξαμε τον σύλλογο. Δεν συγκρίνω με το Μάτι. Δεν συγκρίνοντ­αι αυτά τα δύο. Το μόνο που μπορώ να συγκρίνω είναι η προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών. Αυτό είναι το κοινό σημείο. Τα γεγονότα είναι διαφορετικ­ά.

Πήγα στον ανακριτή. Αρχισα να κλαίω. Του είπα: «Εσείς βλέπετε νούμερα, 57 ονόματα. Ηταν παιδιά, ήταν η κόρη μου μέσα. Είκοσι χρόνων, σπούδαζε, είχε όνειρα, θα μπορούσε να είναι το δικό σας παιδί. Είναι άνθρωποι, σας παρακαλώ, δώστε τη μέγιστη προσοχή, γιατί αυτό που συνέβη είναι ένα αδιανόητο έγκλημα. Δείτε μας ανθρώπινα και ως δικαστικός λειτουργός». Πήγα και έβγαλα την ψυχή μου χωρίς να το θέλω. Δεν έχω δει τίποτε όμως… Δυστυχώς η Δικαιοσύνη ελέγχεται πλήρως.

Πέρα από την απονομή της δικαιοσύνη­ς, ποιος είναι ο στόχος του συλλόγου σας;

Το κύριο μέλημα και αίτημα που έχει ο σύλλογος είναι η δικαίωση. Να ξεφύγουμε επιτέλους από τους σταθμάρχες και τους επόπτες. Θέλουμε να είναι ένας φόρος τιμής στους νεκρούς μας, είναι ένα έγκλημα το οποίο δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να ξεχαστεί ποτέ. Είναι πλέον αυτοσκοπός για μένα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και φυσικά να φροντίσουμ­ε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

 ?? ?? Η κ. Καρυστιανο­ύ χαρακτηρίζ­ει εξιλαστήρι­ο θύμα τον σταθμάρχη και εκτιμά ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει ποινικές ευθύνες. «Δεν είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος αντί να είναι στον ανακριτή να είναι υποψήφιος» λέει και χαρακτηρίζ­ει «ντροπιαστι­κές» τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί «προσωρινής φθοράς» του κόμματός του εξαιτίας των Τεμπών
Η κ. Καρυστιανο­ύ χαρακτηρίζ­ει εξιλαστήρι­ο θύμα τον σταθμάρχη και εκτιμά ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει ποινικές ευθύνες. «Δεν είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος αντί να είναι στον ανακριτή να είναι υποψήφιος» λέει και χαρακτηρίζ­ει «ντροπιαστι­κές» τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί «προσωρινής φθοράς» του κόμματός του εξαιτίας των Τεμπών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece