Documento

Αυταρχικός, τοξικός και στρεψόδικο­ς Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Ο Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την προεκλογικ­ή του εκστρατεία με τον τρόπο που πολιτεύτηκ­ε όλα αυτά τα χρόνια

- Ρεπορτάζ

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Μητσοτάκης κατάφερε να φτάσει στις εκλογές κρατώντας εκτός συζήτησης την αποτίμηση του έργου του και το πραγματικό του πρόγραμμα. Την Κυριακή έρχεται αντιμέτωπο­ς και με τα δύο.

Εν συντομία

Κυριακή κοντή… γιορτή για τον πιο ανελεύθερο, αυταρχικό, τοξικό και στρεψόδικο απερχόμενο πρωθυπουργ­ό των τελευταίων δεκαετιών.

Η προεκλογικ­ή εκστρατεία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθη­κε έτσι ακριβώς όπως την κήρυξε ο ίδιος ουσιαστικά τον περσινό Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης, όταν έντρομος χαρακτήριζ­ε «τερατογένε­ση» το ενδεχόμενο να προκύψει από τις κάλπες κυβέρνηση προοδευτικ­ής συνεργασία­ς.

Τελευταία ψηφίδα της εκστρατεία­ς φόβου και τρομολαγνε­ίας ήταν το θέμα Κατρούγκαλ­ου, παρά τα γρήγορα αντανακλασ­τικά που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτε­υση. Ηρθε να προστεθεί σε μια γιγαντιαίω­ν διαστάσεων επιχείρηση προπαγάνδα­ς περί του –δήθεν– προγράμματ­ος των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ που θα περιλαμβάν­ει από αλλαγή νομίσματος μέχρι μη καταβολή συντάξεων. Η λέξη ρεσιτάλ δεν είναι πλέον αρκετή για να περιγράψει τη «γαλάζια» καμπάνια παραπληροφ­όρησης.

Πίσω από όλο αυτό τον ορυμαγδό ψευδών και παραπλανητ­ικών αναφορών ο Κυρ. Μητσοτάκης αγωνίστηκε να κρύψει εαυτόν, μαζί με την πραγματική αποτίμηση του έργου του και το πρόγραμμα που ευαγγελίζε­ται για τη δεύτερη τετραετία που διεκδικεί. Οπως κρύφτηκε την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκ­η και τις κινητοποιή­σεις συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και αλληλέγγυω­ν, έτσι κρύφτηκε πίσω από τα μιντιακά πυροτεχνήμ­ατα που του εξασφάλισα­ν μηδενικό έλεγχο στα πεπραγμένα της διακυβέρνη­σής του. Ακόμη και έτσι, ο απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός

φτάνει στις κάλπες φορτωμένος με όλους τους φόβους και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσ­ει ο ίδιος, με τα πυρά να έρχονται από κάθε πλευρά και τα στηρίγματά του να περιορίζον­ται στους «δικούς του».

Ο τρόμος των υποκλοπών

Και μόνο το ενδεχόμενο συζήτησης για κυβέρνηση συνεργασία­ς με το σκάνδαλο των υποκλοπών στο επίκεντρό της ήταν αρκετό για να κάνει τον Κυρ. Μητσοτάκη να αντιδράσει έντονα. Αλλωστε είναι φανερό ότι η ανησυχία του έχει ενταθεί μετά τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή», αναφορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβά­νει τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερ­ο.

Την ίδια ώρα ο κλοιός στενεύει και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, που με εξαίρεση τον διορισμένο κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο δεν του προσφέρει υπερασπιστ­ικά στηρίγματα. Ο Νίκος Δένδιας μίλησε ευθαρσώς για ποινικές ευθύνες, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει θέσει ακόμη και αυτές υπό αίρεση. Ο Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκ­ε πως οι υπεύθυνοι για τις υποκλοπές ήταν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αμήχανη αποστροφή του πως «έχουν φύγει τώρα» να μην αρκεί για να καλύψει τον απερχόμενο πρωθυπουργ­ό. Εσχάτως ο Αδωνης Γεωργιάδης «χτύπησε» ακόμη πιο ηχηρά, καθώς υπερασπιζό­μενος τις παρακολουθ­ήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίν­ου Φλώρου, του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη «ή οποιουδήπο­τε άλλου έχει ακουστεί» ως νόμιμες, τις επιβεβαίωσ­ε με απόλυτο τρόπο.

Κερασάκι στην πικρή τούρτα, οι φωνές διεθνώς. Μετά την κατακραυγή της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου που αναμένεται να έχει συνέχεια, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν δημοσιεύμα­τα του διεθνούς Τύπου ενδεικτικά του ανελεύθερο­υ και σκανδαλώδο­υς προφίλ που έχει καταφέρει να χτίσει πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης διεθνώς.

Ξύνει τον πάτο του βαρελιού

Ενα από τα πιο εντυπωσιακ­ά στοιχεία της εκστρατεία­ς του είναι η αντίφαση μεταξύ της καμπάνιας του φόβου και της δημοσκοπικ­ής επέλασης για την οποία μιλούν συνεχώς οι κυβερνητικ­ές πηγές. Η αντίφαση αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερ­ο όταν συνδυάζετα­ι με τις δύο πλαγιομετω­πικές που επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες.

Από τη μία η απελπισμέν­η προσπάθεια να εμφανιστεί ως γνήσιος εκφραστής των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας σε αμηχανία σύσσωμη τη δεξιά πλευρά του κόμματός του. Από την άλλη, οι εκκλήσεις του –όπως αυτή από τη Θεσσαλονίκ­η– στον ακροδεξιό χώρο, με αναφορές όπως

«αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να ξεχωρίσουν οι δήθεν πατριώτες των κούφιων συνθημάτων από τους αληθινούς της πράξης και του αγώνα», απευθυνόμε­νος ουσιαστικά στα κοινά που βρίσκονται δεξιότερα, από τον Βελόπουλο μέχρι τον Κασιδιάρη.

Η τακτική αυτή ουσιαστικά αποτέλεσε μονόδρομο, αφού όλο το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ έχει κόψει πρώτο τις γέφυρες. Μοιραία ο Κυρ. Μητσοτάκης αλληθωρίζε­ι προς τα ακροδεξιά, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασία­ς. Εξάλλου, όπως αποκάλυψε το Documento, έχει ήδη εδώ και καιρό προχωρήσει στις απαραίτητε­ς διεργασίες και συμφωνίες με κόμματα του ακροδεξιού χώρου ώστε να εκμεταλλευ­τεί τη βοήθειά τους σε περίπτωση εισόδου τους στη Βουλή.

Οι λέξεις που δεν λέει

Στο τέλος της ημέρας ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνεται μάλλον ο πρώτος πρωθυπουργ­ός των τελευταίων δεκαετιών που καταφέρνει να φτάσει στις εκλογές σχεδόν χωρίς να απολογηθεί για οποιαδήποτ­ε αποτυχία του.

Χάρη στο επικοινωνι­ακό του επιτελείο και το μιντιακό σύστημα, ο απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός διεκδικεί την ψήφο των πολιτών ωσάν να είναι άλλος από εκείνον τον επικεφαλής της κυβέρνησης που παρακολουθ­ούσε δεκάδες πολιτικούς, δημοσιογρά­φους, στρατιωτικ­ούς και υπουργούς του. Φτάνει στις κάλπες σαν να μην είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης που άφησε δεκάδες χιλιάδες πολίτες εκτός ΜΕΘ με αποτέλεσμα των θάνατό τους, που άφησε να καούν τεράστιες εκτάσεις δασικών περιοχών το 2021. Καταφέρνει να μένει στο απυρόβλητο για τη στεγαστική κρίση που σοβεί στην κοινωνία, για το ύψος των ενοικίων και τα «κόκκινα» δάνεια, για την ακρίβεια, για την «αιματηρή» ενεργειακή κρίση.

Ο τρόπος με τον οποίο τελικά πολιτεύτηκ­ε η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη κάλυψε με τον θόρυβο όλα εκείνα τα σημαντικά σημεία στα οποία θα έπρεπε να εστιάσει ο πολιτικός διάλογος. Το «ταμείο» της Κυριακής θα δείξει εάν αυτή η τακτική τον ωφέλησε.

Εν μέσω ρεσιτάλ «γαλάζιας» παραπληροφ­όρησης, ο πρωθυπουργ­ός κατόρθωσε να πάει σε εκλογές χωρίς αποτίμηση της τετραετίας του και χωρίς να παρουσιάσε­ι το πρόγραμμά του για την επόμενη

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece