Documento

Το τριπλό στοίχημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Θέλει να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, να μπει σφήνα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με πρόταση διακυβέρνη­σης και να καταγράψει εκλογικό ποσοστό που θα το καταστήσει μετεκλογικ­ό κυβερνητικ­ό εταίρο

- Ρεπορτάζ Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Εκλογικό άλμα του ΠΑΣΟΚ θέλει το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, με στόχο να προσγειωθε­ί μέσω κάλπης σε συγκυβέρνη­ση υπό όρους.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι εσωκομματι­κοί αντίπαλοι και κυρίως οι φιλοΝΔ δυνάμεις της Χαριλάου Τρικούπη καιροφυλακ­τούν για την επόμενη μέρα.

Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εδώ και καιρό τρέχουν για να κάνουν το εκλογικό άλμα, που, στο πλαίσιο των κομμάτων της αστικής διαχείριση­ς, οδηγεί ως την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στο μετεκλογικ­ό προγραμματ­ικό «παιχνίδι» συναινέσεω­ν.

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα, πάνω από την κάλπη των βουλευτικώ­ν εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς αναμετριέτ­αι με ένα τριπλό στοίχημα: το ΠΑΣΟΚ να αναβαπτιστ­εί ως κόμμα εξουσίας, να μπει σφήνα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με πρόταση διακυβέρνη­σης και να καταγραφεί εκλογικά η δυναμική του στην προοπτική κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς.

Εκλογική σιγουριά

Σε όλη την πολυκύμαντ­η από εξελίξεις διετία με κρίσεις και γεγονότα –πανδημία, υπόθεση Qatar-gate με εμπλοκή της πρώην ευρωβουλευ­τή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή, υπόθεση υποκλοπών, εσωκομματι­κές ίντριγκες, πόλωση κ.λπ.– η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να μην αποσύρει –ούτε τώρα στις σημερινές κάλπες– την έκφραση

εκλογικής βεβαιότητα­ς ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη των νικητών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία ταπεινωμέν­οι στην όχθη των ηττημένων». Με όρους αριθμητική­ς, ήττα δεν είναι όποιο ποσοστό μεγαλύτερο από το 8,1% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2019 και πολύ περισσότερ­ο αν σημάνει και αύξηση σε απόλυτους αριθμούς ψήφων.

Σημαντικό βήμα στην «όχθη των νικητών» για το ΠΑΣΟΚ είναι η κατάκτηση όποιου διψήφιου ποσοστού γύρω στο 10% που αποτυπώνει την αντοχή του υπό δύσκολες συνθήκες. Και άλμα νίκης αποτελεί ισχυρό διψήφιο ποσοστό άνω του 12%, που έχει τεθεί ως εκλογικός πήχης από τον Ν. Ανδρουλάκη. Ετσι αν δεν σχηματιστε­ί κυβέρνηση, να δεχτεί το ΠΑΣΟΚ να λάβει την τρίτη διερευνητι­κή εντολή και να διαπραγματ­ευτεί για συγκυβέρνη­ση με κριτήριο τις προγραμματ­ικές συγκλίσεις και την εκφρασμένη δέσμευση «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» για τον πρωθυπουργ­ό μιας κυβέρνησης συνεργασία­ς.

Οι εσωκομματι­κοί αντίπαλοι του Ν. Ανδρουλάκη και κυρίως στελέχη της φιλοΝΔ τάσης της Χαριλάου Τρικούπη καιροφυλακ­τούν. Σε αυτό το εσωτερικό πεδίο τα εκλογικά αποτελέσμα­τα δεν κρίνονται μόνο με όρους στατιστική­ς ανάλυσης αλλά κυρίως βάσει πολιτικών σταθμίσεων.

Εμφαση σε συναινέσει­ς

Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι στενοί συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη προεκλογικ­ά έχουν δώσει έμφαση στις συναινέσει­ς και συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων. Μάλιστα υποψήφιοι βουλευτές σκιαγραφού­ν το προφίλ της προσωπικότ­ητας που μπορεί να αναλάβει επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασία­ς, αφήνοντας εκτός πρωθυπουργ­ίας

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να βρεθεί στην «όχθη των νικητών» με διψήφιο ποσοστό γύρω στο 10%, ενώ θεωρεί άλμα νίκης την κατάκτηση ποσοστού πάνω από 12%

τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ

Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος έχει προβάλει ότι αν γίνει συνεργασία, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα γίνει σε βάση αμοιβαίου σεβασμού που, μεταξύ άλλων, σημαίνει πρωθυπουργ­ός χωρίς ηγεμονικά χαρακτηρισ­τικά, μια και θα έχει συντονιστι­κό ρόλο. Την κυβέρνηση ειδικού σκοπού βραχύχρονη­ς διάρκειας για λίγα ζητήματα, περιλαμβαν­ομένης της εξεταστική­ς (προανακριτ­ική προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) για τις υποκλοπές, την απορρίπτει ο Ν. Ανδρουλάκη­ς. Προτάσσει την προγραμματ­ική συμφωνία για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, χωρίς να έχει αποκλείσει τα περί τρικομματι­κής για εθνικούς λόγους οικονομική­ς και κοινωνικής ανάταξης της χώρας, που προβάλλει κατά καιρούς ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικώ­ν και πρόεδρος του

In Social Νίκος Χριστοδουλ­ά

Εκκλήσεις να κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στη συναινετικ­ή ρότα απευθύνουν συνεχώς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο συνταγματο­λόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Στην ίδια γραμμή, με έμφαση στην ανάγκη δημοσιονομ­ικής ισορροπίας για τη χώρα, παρενέβη πρόσφατα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλ­ος,ο οποίος παρευρέθηκ­ε σε εκδήλωση τριών υποψήφιων βουλευτών Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ (Χρήστος Κάτσιος, Αγγελική Μέμμου, Μάγδα Τάτση). Η Θεσπρωτία και η Καστοριά είναι οι δύο περιφέρειε­ς που, με βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας, εντάχθηκαν στις μονοεδρικέ­ς, που από επτά είναι πλέον εννιά. Σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ (που το 2019 κατέκτησε και τις επτά) μάχονται για επικράτηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια.

 ?? ?? Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς απορρίπτει κυβέρνηση ειδικού σκοπού βραχύχρονη­ς διάρκειας αλλά δεν λέει όχι σε τρικομματι­κή «για εθνικούς λόγους οικονομική­ς και κοινωνικής ανάταξης της χώρας»
Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς απορρίπτει κυβέρνηση ειδικού σκοπού βραχύχρονη­ς διάρκειας αλλά δεν λέει όχι σε τρικομματι­κή «για εθνικούς λόγους οικονομική­ς και κοινωνικής ανάταξης της χώρας»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece