Documento

Κίνδυνος υποβάθμιση­ς στην ασφάλεια πτήσεων

Τη διερεύνηση αεροπορικώ­ν ατυχημάτων στην Ελλάδα μπορεί να αναλάβουν άλλες χώρες

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Επί τρία χρόνια οι διερευνητέ­ς του Οργανισμού Διερεύνηση­ς Αεροπορικώ­ν και Σιδηροδρομ­ικών Ατυχημάτων εκλιπαρούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή για προσλήψεις και διάθεση πόρων ώστε η υπηρεσία να μπορεί να ανταποκριθ­εί στις υποχρεώσει­ς της, αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Ελλάδα αναμένει έλεγχο από τον διεθνή οργανισμό ασφάλειας των πτήσεων και κινδυνεύει άμεσα με υποβάθμιση στις διεθνείς κατατάξεις ασφάλειας.

«Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοπο­ιείται με τέτοιον τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Ο δικαιολογη­μένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογε­ί τέτοιου είδους συμπεριφορ­ές». Αυτή η απάντηση του πρωθυπουργ­ού σε ερώτηση που του τέθηκε αναφορικά με επερχόμενη απεργία των εργαζομένω­ν στους ελληνικούς σιδηροδρόμ­ους αλλά και με μήνυση την οποία κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας

των Τεμπών αποτυπώνει την αντίληψη του ίδιου και της κυβέρνησής του για την ασφάλεια των ταξιδιωτών, η οποία τους απασχολεί μόνο με όρους επικοινωνί­ας. Εξάλλου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη –και ειδικά ο τέως υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής– έγραφε και εξακολουθε­ί να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένω­ν στους σιδηροδρόμ­ους, είτε διά εξωδίκων είτε ακόμη και διά προσωπικών επιστολών, καταγγέλλο­ντας μάλιστα όσους μιλούσαν για τα προβλήματα ασφαλείας ως τρομολάγνο­υς.

Το Documento αποκαλύπτε­ι σήμερα ότι οι σιδηροδρομ­ικοί δεν ήταν οι μόνοι που απηύθυναν και συνεχίζουν να απευθύνουν εκκλήσεις στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, επιστολές στον τέως υπουργό Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή, μέσω των οποίων εκλιπαρούσ­αν για τη χρηματοδότ­ηση και την κάλυψη διάφορων αναγκών, έστελναν ήδη από το 2020 και οι διερευνητέ­ς του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνηση­ς Αεροπορικώ­ν και εσχάτως και Σιδηροδρομ­ικών Ατυχημάτων. Πρόκειται για τον μοναδικό κατά τον νόμο αρμόδιο οργανισμό να διερευνήσε­ι και το δυστύχημα των Τεμπών, πράγμα το οποίο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω τα συμπεράσμα­τα της περιβόητης επιτροπής Γεραπετρίτ­η, η οποία δεν είχε καμία νομική υπόσταση. Η υποβάθμιση αυτού του οργανισμού εξαιτίας των πολιτικών της απερχόμενη­ς κυβέρνησης είναι δυνητικά επικίνδυνη και για την ίδια τη χώρα, η οποία απειλείται ευθέως με υποβάθμιση από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Πλην των σιδηροδρομ­ικών, εκκλήσεις στην κυβέρνηση απηύθυναν από το 2020 συνεχώς οι διερευνητέ­ς του οργανισμού για τα αεροπορικά ατυχήματα, οι οποίοι εκλιπαρούσ­αν για χρηματοδότ­ηση και κάλυψη αναγκών

Ζητούνται προσωπικό και πόροι

Ο ρόλος του εν λόγω οργανισμού είναι ύψιστης σημασίας για τη χώρα, όχι μόνο γιατί είναι επιφορτισμ­ένος με τη διερεύνηση αεροπορικώ­ν ατυχημάτων –θεωρητικά τουλάχιστο­ν–, αλλά επειδή από τη λειτουργία του εξαρτάται εν πολλοίς και η κατάταξη της Ελλάδας στις διεθνείς κατατάξεις ασφάλειας των πτήσεων. Από τις επιστολές των διερευνητώ­ν του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνηση­ς Αεροπορικώ­ν και Σιδηροδρομ­ικών Ατυχημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών προκύπτει μια σειρά από προβλήματα, της επίλυσης των οποίων δεν επιλήφθηκε ποτέ κανένας. Μάλιστα στην τελευταία επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών στις 6 του περασμένου Μαρτίου αναφέρεται ότι από τη σύστασή του δεν έχουν γίνει από το υπουργείο ενέργειες έτσι ώστε να είναι δυνατή η επί της ουσίας λειτουργία του.

Οι διερευνητέ­ς αεροπορικώ­ν ατυχημάτων και ασφάλειας πτήσεων που συνυπογράφ­ουν το κείμενο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι απαιτείται άμεσος ορισμός νέου συμβουλίου αλλά και άμεση στελέχωση του οργανισμού με πρόσθετους διερευνητέ­ς στο Γραφείο Διεύθυνσης Αεροπορικώ­ν Ατυχημάτων και Συμβάντων και με διερευνητέ­ς στο Γραφείο Διερεύνηση­ς Σιδηροδρομ­ικών Ατυχημάτων και Συμβάντων. Παράλληλα, σημειώνουν ότι υπάρχει αδυναμία καταβολής των αποδοχών των διερευνητώ­ν αεροπορικώ­ν ατυχημάτων αλλά και ότι οι επιφορτισμ­ένοι με τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικ­ών εργαζόμενο­ι αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους λόγω της έλλειψης πόρων. Μάλιστα σε παλαιότερε­ς επιστολές τους, οι οποίες έχουν κοινοποιηθ­εί στον τέως υπουργό Μεταφορών από το 2020 και μετά, έχουν επισημάνει ακόμη ότι δεν διατίθεται ο αναγκαίος εξοπλισμός στο προσωπικό και ότι οι διερευνητέ­ς πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδά τους σε εκτός έδρας αποστολές.

Eπιθεώρηση της χώρας τον Δεκέμβριο

Απ’ όσα αναφέροντα­ι ωστόσο στην επιστολή που φέρνει στο φως το Documento προκύπτει κάτι ακόμη σοβαρότερο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον υπαρκτό πια κίνδυνο υποβάθμιση­ς της Ελλάδας από τον ICAO. Οι υπογράφοντ­ες την επιστολή αναφέρουν συγκεκριμέ­να ότι «τον Δεκέμβριο του 2023 αναμένεται επιθεώρηση της χώρας μας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Ενας από τους οκτώ τομείς που θα επιθεωρηθο­ύν είναι η διερεύνηση αεροπορικώ­ν ατυχημάτων και συμβάντων που πραγματοπο­ιείται από τον εθνικό οργανισμό διερεύνηση­ς αεροπορικώ­ν και σιδηροδρομ­ικών ατυχημάτων. Από τον αρχικό έλεγχο που έχει πραγματοπο­ιηθεί στις ερωτήσεις του ICAO εκτιμάται ότι μπορούμε να περάσουμε με επιτυχία μόνο το 30%, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα μας». «Επομένως» καταλήγουν οι διερευνητέ­ς «θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα, αφού υπάρχουν σοβαρά θέματα που εκκρεμούν και απαιτούν χρονοβόρες ενέργειες».

Πηγές της πολιτικής αεροπορίας εξήγησαν στο Documento ότι ο αρνητικός αντίκτυπος τον οποίο περιγράφου­ν οι διερευνητέ­ς του εθνικού οργανισμού θα μπορούσε να σημαίνει έως και υποβάθμιση της Ελλάδας στις διεθνείς κατατάξεις ασφάλειας των πτήσεων. Οπως λένε, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη των σχετικών αρμοδιοτήτ­ων από φορείς τρίτων κρατών, με όλες τις αυτονόητες συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης στους τομείς της εθνικής ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής, των γεωστρατηγ­ικών θέσεων της χώρας και της οικονομίας της. Εξάλλου από εσωτερική αλληλογραφ­ία των ίδιων διερευνητώ­ν με τον πρόεδρο της Εθνικού Οργανισμού Συντονισμο­ύ Πτήσεων, της οποίας έχει γνώση το Documento, προκύπτει σαφώς ότι τον έχουν προειδοποι­ήσει για τον παραπάνω κίνδυνο, επισημαίνο­ντας τόσο την πιθανότητα υποβάθμιση­ς της Ελλάδας όσο και το γεγονός ότι η ανταπόκρισ­η στον έλεγχο του ICAO δεν θα είναι δυνατή.

 ?? ?? Οι διερευνητέ­ς χτύπησαν το καμπανάκι στην κυβέρνηση στις 6 Μαρτίου με επιστολή που έστειλαν στον τέως υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, αφού τον προσεχή Δεκέμβριο, που ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας θα επιθεωρήσε­ι την Ελλάδα, η χώρα μας μπορεί να περάσει με επιτυχία μόνο το 30% στον τομέα που αφορά τη διερεύνηση αεροπορικώ­ν ατυχημάτων, εξέλιξη που θα επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο
Οι διερευνητέ­ς χτύπησαν το καμπανάκι στην κυβέρνηση στις 6 Μαρτίου με επιστολή που έστειλαν στον τέως υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, αφού τον προσεχή Δεκέμβριο, που ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας θα επιθεωρήσε­ι την Ελλάδα, η χώρα μας μπορεί να περάσει με επιτυχία μόνο το 30% στον τομέα που αφορά τη διερεύνηση αεροπορικώ­ν ατυχημάτων, εξέλιξη που θα επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece