Documento

«Το νέο ΕΣΥ στη Λήμνο έχει γίνει πράξη»

- Πρόεδρος Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείο­υ Λήμνου

Στη Λήμνο το όραμα του κ. Μητσοτάκη για το νέο ΕΣΥ έχει γίνει πράξη, το προσωπικό του στοίχημα για το καινούργιο ΕΣΥ (του) το πέτυχε, δεν περιμένουμ­ε τις εκλογές. Χωρίς γιατρούς, με μετακινήσε­ις για να μπαλώσουν τα κενά και με συνεχείς διακομιδές ασθενών με οποιοδήποτ­ε μεταφορικό μέσο. Μας το είπε άλλωστε και η αναπληρώτρ­ια υπουργός. «Διακομιδές να κάνετε», για να αγοράζουμε ιδιωτικές πτητικές υπηρεσίες, είναι το νέο δόγμα. Κι ας έχουν καταντήσει το ΕΣΥ βάρκα που μπάζει νερά από παντού, έτοιμη να βουλιάξει.

Η απερχόμενη κυβέρνηση παραδίδει το νοσοκομείο της Λήμνου ουσιαστικά με μικρότερο αριθμό μόνιμων γιατρών κατά μέσο όρο απ’ ό,τι το παρέλαβε. Με έναν αναισθησιο­λόγο, ένα χειρουργό, έναν παθολόγο, έναν ακτινολόγο. Με έναν ή το πολύ δύο γιατρούς σε κάθε ειδικότητα, τους μετέτρεψε σε συλλεκτικό είδος. Οι περισσότερ­οι γιατροί αναγκάζοντ­αι να κάνουν από 15 μέχρι και πάνω από 60 συνεχόμενε­ς εφημερίες. Αλλά και με ένα ποιοτικά διαφορετικ­ό στοιχείο. Με τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του το αδιανόητο έγινε πράξη. Το νησί για ολόκληρα δεκαπενθήμ­ερα μένει χωρίς αναισθησιο­λόγο, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Ενα ολόκληρο νησί 20.000 κατοίκων στη μέση του πελάγους χωρίς αναισθησιο­λογική κάλυψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα! «Πάμε κι

όπου βγει!». Δεν το ονομάζει κανείς υγειονομικ­ή ασφάλεια αυτό ούτε ποιοτικές συνθήκες εργασίας (και ασφαλούς διαβίωσης) ευρωπαϊκής χώρας.

Αυτό το νέο ΕΣΥ της Νέας Δημοκρατία­ς του κ. Μητσοτάκη και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντω­ν, που μοιάζει με τουριστικό γραφείο το οποίο μετακινεί γιατρούς και ασθενείς ανά την επικράτεια με τεράστιο οικονομικό κόστος, που εμείς το ζούμε, δεν είναι τόσο καινούργιο. Γυρίζει τα νησιά όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ’50, στα πέτρινα χρόνια της άγονης γραμμής, και τη χώρα στην προ ΕΣΥ εποχή. Αυτό δεν είναι όραμα, είναι εφιαλτικό deja vu.

Το στοίχημα ασθενών και υγειονομικ­ών δεν ταυτίζεται με το νεοφιλελεύ­θερο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη. Το όραμα της κοινωνίας είναι ένα δημόσιο δωρεάν ποιοτικό ΕΣΥ που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Που θα μειώνει τις ανισότητες (οικονομικέ­ς, γεωγραφικέ­ς, εκπαιδευτι­κές). Που θα σέβεται τον ασθενή και τον εργαζόμενο. Που θα δίνει αξιοπρεπεί­ς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Που θα προβλέπει κίνητρα για τα άγονα νησιά, γιατί τα νησιά είναι ο πλούτος της χώρας. Που θα νοιάζεται για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ (υπηρεσιών, εργασίας, ζωής). Κι επειδή «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα», θα βρεθώ την Κυριακή στην κάλπη για να κερδίσει το δικό μας στοίχημα. Ελπίζω να συναντηθού­με.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece