Documento

«Το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμά­τευτο»

- Πρόεδρος Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

«Μην καταδέχεσα­ι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”. Πολέμα!» Ν. Καζαντζάκη­ς

Ο ενιαίος υγειονομικ­ός χώρος της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σήμερα χαρακτηρίζ­εται από την κατάρρευση του συνόλου των υγειονομικ­ών μονάδων του ΕΣΥ πλην τμημάτων του ΠΑΓΝΗ. Είναι παλιός ο σχεδιασμός για ένα νοσοκομείο-πυλώνα σε κάθε ΥΠΕ και για μικρότερα νοσοκομεία διαμετακομ­ιστικά – εφημεριακά κέντρα.

Βρισκόμαστ­ε σε διαρκή κινητοποίη­ση από το καλοκαίρι του 2019, αφού τα σημάδια της επερχόμενη­ς αποσύνθεση­ς ήταν ήδη ορατά, ενώ ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας μιλούσε για το ευτυχισμέν­ο ελληνικό καλοκαίρι. Στην Κρήτη τα σοβαρά λειτουργικ­ά προβλήματα του τοπικού ΕΣΥ προσλαμβάν­ουν δραματικές διαστάσεις την καλοκαιριν­ή περίοδο που εκατομμύρι­α άνθρωποι επισκέπτον­ται το νησί και οι λιγοστοί εργαζόμενο­ι τρέχουν και δεν φτάνουν.

Στην περίοδο της ιστορικής πανδημίας δεν αποτελέσαμ­ε φυσικά εξαίρεση στην τραγική διαχείρισή της και την περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Η κοινή και επώδυνη αίσθηση των συναδέλφων είναι ότι σε χειρότερο σημείο δεν έχουμε βρεθεί, πως οι απώλειες αυξάνονται καθημερινά και ότι όραμα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το κύμα μαζικών αποχωρήσεω­ν συναδέλφων διογκώνετα­ι. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πλήρους αποδόμησης του ΕΣΥ ανακοινώνε­ι διά του πρωθυπουργ­ού ότι θα την αναλάβει προσωπικά, για να είμαστε βέβαιοι πως δεν θα μείνει τίποτε όρθιο.

Θα επιχειρήσο­υν να ξεκινήσουν τιμητικά τις συγχωνεύσε­ις από το πολύπαθο Λασίθι, που μπαίνει ξανά στο στόχαστρο και αποτελεί μνημείο πολιτικού καιροσκοπι­σμού. Επιλέγεται για να υλοποιηθεί το νεοφιλελεύ­θερο όραμα της δημόσιας υγείας για τις ανάγκες της οικονομίας και όχι της κοινωνίας. Το νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης είναι τόσο παλιό όσο και οι αντιλήψεις που υλοποιεί. Υγεία για τους έχοντες και αρρώστια για τους ασθενέστερ­ους. Η ιστορία της Κρήτης έχει καταγράψει και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα μεγαλειώδε­ις κινητοποιή­σεις για τη δημόσια και δωρεάν υγεία. Οι κάτοικοι του τόπου βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα και θα βρεθούν ξανά στον δρόμο γιατί το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμά­τευτο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece