Documento

«Πυροσβεστι­κού χαρακτήρα οι λύσεις της κυβέρνησης»

- Πρόεδρος Ενωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης

Η προηγούμεν­η τετραετία, η οποία στιγματίστ­ηκε από την πανδημία, αποτέλεσε περίοδο που αναδείχθηκ­αν τα όρια αυτού του υποβαθμισμ­ένου και εμπορευματ­οποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας. Η πανδημία με το πέρασμα σαν τυφώνας μέσα από το ΕΣΥ ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνι­κές υποδομές. Ελλείψεις που δεν έπεσαν από τον ουρανό αλλά οφείλονται στη διαχρονική πολιτική υποχρηματο­δότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Αναδείχθηκ­ε με περίτρανο τρόπο η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με τις όποιες «λύσεις» να είναι πυροσβεστι­κού χαρακτήρα, όπως οι προσλήψεις κυρίως επικουρικο­ύ προσωπικού και το μπαράζ μετακινήσε­ων υγειονομικ­ών για την εμβαλωματι­κή κάλυψη των τεράστιων κενών.

Την ίδια ώρα, όμως, ενίσχυε προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα της υγείας με την απευθείας κρατική χρηματοδότ­ηση των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων και την έμμεση προσφορά σαν πελατεία όλων των ασθενών που έβρισκαν τις πόρτες των δημόσιων μονάδων υγείας κλειστές λόγω της μετατροπής τους σε μονοθεματι­κές. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και τα νομοσχέδια για την πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια περίθαλψη που ψηφίστηκαν και εμβαθύνουν περαιτέρω την ιδιωτικοπο­ίηση του ΕΣΥ, υψώνουν μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και οδηγούν τους γιατρούς ΕΣΥ να λεηλατήσου­ν την τσέπη των ασθενών αν θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Απέναντι σε αυτά στάθηκε η συγκλονιστ­ική προσφορά του υγειονομικ­ού προσωπικού των αποψιλωμέν­ων δημόσιων μονάδων υγείας, η οποία συνεχίζει να κρατά όρθιο το ΕΣΥ. Αλλά κυρίως αποδείχτηκ­ε η ανάγκη της «διπλής μάχης» των υγειονομικ­ών στις πύλες των νοσοκομείω­ν, μαζί με τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, για τη διεκδίκηση της άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η τραγωδία της πανδημίας και των Τεμπών ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις ευθύνες όλων που κυβέρνησαν και κυβερνούν στο όνομα του κέρδους των λίγων, που στοιχίζει κυριολεκτι­κά τη ζωή μας. Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στην οργάνωση της μάχης για ένα αποκλειστι­κά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, στελεχωμέν­ο με μόνιμο, επαρκές και εκπαιδευμέ­νο προσωπικό, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ασθενών σε περίθαλψη και υγεία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece