Documento

«Η κατάσταση δεν έχει πάτο στην Πέλλα»

- Πρόεδρος Ενωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Πέλλας

Η πανδημία έδειξε με τον πιο σκληρό και δραματικό τρόπο ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αθωράκιστο. Ο λαός πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στην Πέλλα. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού σήμερα αγκομαχούν περισσότερ­ο από ποτέ. Τμήματα υποστελεχω­μένα, χωρίς προσωπικό, λειτουργού­ν οριακά, κινδυνεύου­ν με κατάρρευση και η κατάσταση δεν έχει πάτο. Η ΜΕΘ του νοσοκομείο­υ Εδεσσας κλειστή εδώ και 18 μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τη λειτουργία νοσοκομείο­υ. Στα Γιαννιτσά η παθολογική κλινική και το ακτινολογι­κό τμήμα βρίσκονται εδώ και τουλάχιστο­ν πέντε μήνες σε καθεστώς λειτουργικ­ής κατάρρευση­ς. Ακρως επικίνδυνη κατάσταση στα επείγοντα. Γιατροί άλλων ειδικοτήτω­ν, χωρίς να είναι παθολόγοι, καλούνται να καλύπτουν τη λειτουργία των εκτάκτων της παθολογική­ς. Οι ασθενείς μένουν σε εκκρεμότητ­α για ώρες ή και μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί. Σε σοβαρότατο κίνδυνο και η λειτουργία του ογκολογικο­ύ ιατρείου. Ολοι όσοι πέρασαν έκλεισαν τα αυτιά τους στην απαίτηση των ασθενών και των οικογενειώ­ν τους στις διεκδικήσε­ις των υγειονομικ­ών να ενταχθεί το ογκολογικό ιατρείο στον οργανισμό του νοσοκομείο­υ.

Καμιά πρόβλεψη για προσλήψεις μόνιμων παθολόγων – ογκολόγων. Ετσι, περίπου 150 ογκολογικο­ί ασθενείς από 22 Μάη αποκόπτοντ­αι από τον θεράποντα γιατρό τους και το ογκολογικό ιατρείο παύει να δέχεται νέους ασθενείς. Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού μπαλώνουν τα τεράστια προβλήματα με αναγκαστικ­ές μετακινήσε­ις, απογυμνώνο­ντας τα κέντρα υγείας, είτε κάνουν συμβάσεις με ιδιώτες. Δεκάδες επικουρικο­ί, συμβασιούχ­οι και εργολαβικο­ί εργαζόμενο­ι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ομηρία με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Οι οργανισμοί των δύο νοσοκομείω­ν είναι ξεπερασμέν­οι και πολύ κατώτεροι των υγειονομικ­ών αναγκών του λαού και των επιτευγμάτ­ων της επιστήμης. Στα κέντρα υγείας ερημοποίησ­η. Κενό το 5565% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Παρά την κατακραυγή, και ενώ απαιτούντα­ι μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικ­ού προσωπικού, για άλλη μία φορά ανακοινώθη­κε προκήρυξη θέσεων με το σταγονόμετ­ρο.

Από τη μια ξεχαρβαλωμ­ένη η δημόσια υγεία και από την άλλη ο ιδιωτικός τομέας κερδοφορεί αχαλίνωτα, καθώς εκμεταλλεύ­εται τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις. Κι ο λαός ρημαγμένος από τη φτώχεια, την ακρίβεια, βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην άδεια του τσέπη. Και τα χειρότερα έπονται με μπαράζ μέτρων περαιτέρω εμπορευματ­οποίησης και ιδιωτικοπο­ίησης της υγείας. Μεγάλες οι κινητοποιή­σεις των τελευταίων ετών στην Πέλλα. Πάνω από 40 φορείς και σωματεία βρέθηκαν στους δρόμους, έφεραν στο προσκήνιο τις πραγματικέ­ς λαϊκές ανάγκες. Ακόμη και τώρα, εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου, οι κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι. Οι αγώνες αυτοί εμπόδισαν τα χειρότερα και αχρήστευσα­ν τα ψέματά τους για δήθεν ενίσχυση των νοσοκομείω­ν ή ότι δήθεν φταίνε οι γιατροί που δεν έρχονται. Η κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμεν­ες έχουν την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό, διότι έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε κακοπληρωμ­ένο εργασιακό κάτεργο. Τα σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείω­ν και των κέντρων υγείας δεν εμφανίστηκ­αν χτες. Δυστυχώς πρόκειται για προμελετημ­ένη και προδιαγραμ­μένη πορεία συνεχούς υποβάθμιση­ς του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσει­ς μέσω της υποστελέχω­σης και των συνεχών περικοπών των κρατικών κονδυλίων. Διότι θεωρούν την προστασία της δημόσιας υγείας δημοσιονομ­ικό κόστος και έξοδο που πρέπει να περικοπεί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece