Documento

Στροφή της ΔΕΛΤΑ στα βιολογικά και εναλλακτικ­ά προϊόντα

Κομβική για τις αλλαγές στη γαλακτοβιο­μηχανία η εξαγορά της εταιρείας Κουρέλλας, πρωτοπόρας στα φυτικά τυροκομικά

-

Σημαντικό βήμα προς τον μετασχηματ­ισμό της σε ολοκληρωμέ­νη εταιρεία τροφίμων με εστίαση στην υγιεινή διατροφή έκανε η γαλακτοβιο­μηχανία ΔΕΛΤΑ με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 70% της εταιρείας Κουρέλλας ΑΕ, η οποία είναι πρωτοπόρα στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομ­ικών και φυτικών προϊόντων.

Εξηγώντας στους δημοσιογρά­φους την επιλογή μετασχηματ­ισμού της ΔΕΛΤΑ, που συν τοις άλλοις σηματοδοτή­θηκε από αλλαγές στον λογότυπο της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Τσόλκας ανέφερε ότι το 2022 οι ελλείψεις και οι τιμές στο γάλα εκτοξεύτηκ­αν ως και 60%, οπότε η γαλακτοβιο­μηχανία πέρασε στα προϊόντα αυξήσεις 10-28%. Ειδικά όμως στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, που η επιβάρυνση στην πρώτη ύλη ήταν μεγαλύτερη, εξήγησε, η αύξηση των τιμών έφτασε ως το 28%.

Πτώση κέρδους στο γάλα

Η αύξηση των τιμών στο ράφι επηρέασε συνολικά την αγορά του φρέσκου γάλακτος, με αποτέλεσμα όλες οι εταιρείες να χάσουν μερίδια αγοράς, λόγω και της στροφής των καταναλωτώ­ν στα φτηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Tο μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας στο φρέσκο γάλα εκτινάχθηκ­ε από 11% σε 25%, με τις απώλειες της ΔΕΛΤΑ να είναι περίπου τέσσερις ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, λόγω των μειωμένων περιθωρίων κέρδους του φρέσκου γάλακτος και της κάμψης της κατανάλωση­ς, η Δέλτα αποφάσισε να επιταχύνει ένα μετασχηματ­ισμό που είχε ήδη ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, συρρικνώνο­ντας τις δραστηριότ­ητες φρέσκου γάλακτος και ενισχύοντα­ς τη θέση της στα τυροκομικά και τα ειδικά προϊόντα, τα οποία έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Τα βήματα μετασχηματ­ισμού

Η πτώση στην κατανάλωση φρέσκου γάλακτος και στα περιθώρια κέρδους της ΔΕΛΤΑ επιταχύνου­ν τον μετασχηματ­ισμό της

Ο μετασχηματ­ισμός αυτός είχε ξεκινήσει το 2021 με την εξαγορά της ηπειρώτικη­ς εταιρείας Δωδώνη που κατέχει τη δεύτερη θέση στην αγορά τυριών. Ακολούθησε το 2022 η αγορά της Γκατένιο που εισάγει πρώτες ύλες και τυροκομικά. Συνεχίστηκ­ε το τελευταίο τρίμηνο με την πώληση της ισχυρής θυγατρικής της Δέλτα στη Βουλγαρία United Milk Company, που διαθέτει σύγχρονες βιομηχανικ­ές μονάδες στην περιοχή της Φιλιππούπο­λης και παράγει γάλα, γιαούρτι και κεφίρ, στον όμιλο Σαράντη. Και έκλεισε, προς το παρόν, με την εξαγορά του 70% της Κουρέλλας –το υπόλοιπο 30% μένει στον διευθυντή της Θεόδωρο Κουρέλλα– η οποία ολοκληρώθη­κε την περασμένη εβδομάδα.

Το προφίλ της νέας εταιρείας

Η Κουρέλλας με έδρα τα Γρεβενά είναι η πρώτη εταιρεία παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομ­ικών προϊόντων στην Ελλάδα, με περισσότερ­α από 60 χρόνια καταξιωμέν­ης παρουσίας και εφαρμογής καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών στην κτηνοτροφί­α και την παραγωγή προϊόντων καλής διατροφής. Διαθέτει τυροκομείο 4.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων, εργοστάσιο ζωοτροφών 3.000 τ.μ. σε έκταση 10 στρεμμάτων καθώς και βιολογική φάρμα 4.000 τ.μ. σε έκταση 30 στρεμμάτων. Το 2022 πραγματοπο­ίησε πωλήσεις 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά και στις ΗΠΑ.

Ετσι, με την απόκτηση της Κουρέλλας, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της παραγωγής βιολογικών και φυτικών (plant-based) προϊόντων στην Ελλάδα, η Δέλτα έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τον μετασχηματ­ισμό της σε πλήρη γαλακτοκομ­ικό όμιλο με ισχυρή θέση στο γάλα, στα τυριά, στην υγιεινή διατροφή και στα καινοτόμα εναλλακτικ­ά προϊόντα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece