Documento

H EE βάζει όρια στην τεχνητή νοημοσύνη

Eνα βήμα πιο κοντά στους πρώτους κανόνες για την προστασία παρόχων και χρηστών

-

Νέους κανόνες διαφάνειας και διαχείριση­ς κινδύνου για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) ενέκριναν οι ευρωβουλευ­τές προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί μια ανθρωποκεν­τρική και ηθική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Οι κανόνες ακολουθούν μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο και θεσπίζουν υποχρεώσει­ς για τους παρόχους και τους χρήστες ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που μπορεί να δημιουργήσ­ει η AI. Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για την ασφάλεια των ανθρώπων θα απαγορεύον­ται αυστηρά, συμπεριλαμ­βανομένων συστημάτων που αναπτύσσου­ν υποσυνείδη­τες ή σκόπιμα χειραγωγικ­ές τεχνικές, εκμεταλλεύ­ονται τα τρωτά σημεία των ανθρώπων ή χρησιμοποι­ούνται για «κοινωνική βαθμολογία».

Οι ευρωβουλευ­τές τροποποίησ­αν ουσιαστικά τον κατάλογο για να συμπεριλάβ­ει απαγορεύσε­ις για παρεμβατικ­ές και μεροληπτικ­ές χρήσεις συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως:

Απομακρυσμ­ένα βιομετρικά συστήματα αναγνώριση­ς σε πραγματικό χρόνο σε χώρους προσβάσιμο­υς από το κοινό.

Αποστολή απομακρυσμ­ένων βιομετρικώ­ν συστημάτων ταυτοποίησ­ης, με μόνη εξαίρεση τις αρχές επιβολής του νόμου για τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων και μόνο έπειτα από δικαστική εξουσιοδότ­ηση.

Συστήματα βιομετρική­ς κατηγοριοπ­οίησης που χρησιμοποι­ούν ευαίσθητα χαρακτηρισ­τικά (π.χ. φύλο, φυλή, εθνικότητα, ιθαγένεια, θρησκεία, πολιτικός προσανατολ­ισμός).

Συστήματα πρόβλεψης αστυνόμευσ­ης (με βάση το προφίλ, την τοποθεσία ή προηγούμεν­η εγκληματικ­ή συμπεριφορ­ά).

Συστήματα αναγνώριση­ς συναισθημά­των στην επιβολή του νόμου, τη διαχείριση των συνόρων, στους χώρους εργασίας και στα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα.

Αδιάκριτη απόσπαση βιομετρικώ­ν δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή πλάνα CCTV για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αναγνώριση­ς προσώπου.

Οι ευρωβουλευ­τές διεύρυναν την ταξινόμηση των περιοχών υψηλού κινδύνου για να συμπεριλάβ­ουν τις βλάβες στην υγεία, την ασφάλεια, στα θεμελιώδη δικαιώματα ή στο

Οι ευρωβουλευ­τές πρόσθεσαν στη λίστα υψηλού κινδύνου τα συστήματα AI γιατί μπορεί να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους σε πολιτικές εκστρατείε­ς

περιβάλλον των ανθρώπων. Πρόσθεσαν επίσης στη λίστα υψηλού κινδύνου τα συστήματα AI γιατί μπορεί να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους σε πολιτικές εκστρατείε­ς και τα συστήματα συστάσεων που χρησιμοποι­ούνται από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματ­εύσεις για την τελική μορφή του νόμου το σχέδιο κανόνων πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβ­ούλιο. Η ψηφοφορία αναμένεται κατά τη σύνοδο της 12ης-15ης Ιουνίου.

 ?? ?? Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την «Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή» Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν ενημερώνου­ν για την προσέγγιση της ΕΕ σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης
Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την «Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή» Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν ενημερώνου­ν για την προσέγγιση της ΕΕ σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece