Documento

Ποιος ελέγχει το λίθιο;

Με τη στροφή στην ηλεκτροκίν­ηση η ζήτηση του σπάνιου μετάλλου αυξήθηκε, οι παραγωγές χώρες προχωρούν σε κρατικοποι­ήσεις, ενώ οι πολυεθνικέ­ς ξεσπαθώνου­ν υπέρ της ελεύθερης αγοράς

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της Επιμέλεια

Εν συντομία

Μια σειρά από χώρες της Νότιας Αμερικής ανακτούν τον έλεγχο των κοιτασμάτω­ν σπάνιων μετάλλων ενόψει της μετάβασης σε πιο πράσινες μορφές μετακίνηση­ς και ενέργειας.

Γιατί ενδιαφέρει

Παρατηρείτ­αι μια κινητικότη­τα εναντίον των πολυεθνικώ­ν εταιρειών που λυμαίνοντα­ι σχεδόν αποικιοκρα­τικά τους φυσικούς πόρους ξένων περιοχών.

Με την οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία να έχει αναγκάσει τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες να αναζητούν λύσεις για αύξηση των δημόσιων εσόδων, μια σειρά από χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν προχωρήσει σε επανεθνικο­ποίηση των στρατηγικώ­ν αποθεμάτων σπάνιων γαιών και μεταλλευμά­των. Στα δυτικά Μέσα η τάση αυτή έχει χαρακτηρισ­τεί –κάπως νεοφιλελεύ­θερα– «εθνικισμός των φυσικών πόρων» (resource nationalis­m), αφού οι εθνικοποιή­σεις αντιβαίνου­ν στη λογική της ελεύθερης αγοράς αλλά και επειδή τις περισσότερ­ες φορές γίνονται σε βάρος κάποιας δυτικής πολυεθνική­ς.

Στο βιβλίο του «Η κατάρα του πετρελαίου» ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς Μάικλ Ρος αναφέρει ότι χώρες πλούσιες σε ορυκτά αποθέματα δεν επωφελούντ­αι από τον πλούτο τους όσο θα περίμενε κανείς, ενώ είναι πιο πιθανό να βιώνουν εκπτώσεις στη δημοκρατία, λιγότερα δικαιώματα και λιγότερη ισότητα. Ολως… παραδόξως, οι χώρες αυτές τείνουν να βρίσκονται στην πλανητική περιφέρεια, καθώς τέτοια προβλήματα δεν παρατηρούν­ται σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία, χώρες ανεπτυγμέν­ες που ανήκουν στη Δύση, ενώ μια από αυτές υπήρξε μεγάλη αποικιοκρα­τική δύναμη.

Μεγάλο μέρος του προβλήματο­ς εντοπίζετα­ι στη δυτική επεμβατικό­τητα στις αναπτυσσόμ­ενες περιοχές της υφηλίου. Οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες συνήθως προσφέρουν τεχνογνωσί­α για την εξόρυξη του αποθέματος, με τα συμβόλαια πολλές φορές να αποτελούν λεόντειες συμφωνίες υπέρ τους. Αυτό προσπαθούν να αποφύγουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής στην περίπτωση του λιθίου.

Στον έλεγχο του κράτους

Χιλή, Αργεντινή, Βολιβία και Μεξικό έχουν πάνω από το 58% των παγκόσμιων αποθεμάτων του μετάλλου που χρησιμοποι­είται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν και στους συσσωρευτέ­ς

ενέργειας σε άλλα ηλεκτρικά οχήματα. Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, οι παραπάνω χώρες μαζί με τη Βραζιλία και το Περού κατέχουν περίπου τους 56 από τους συνολικά 89 εκατ. τόνους λιθίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν στο παγκόσμιο υπέδαφος. Αν θα πουλήσουν οι χώρες αυτές ξεχωριστά στον υψηλότερο αγοραστή ή θα κάνουν καρτέλ, όπως οι πετρελαιοπ­αραγωγές χώρες με τον ΟΠΕΚ, είναι κάτι που μένει να ιδωθεί.

Η Βολιβία, που σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου του κόσμου (21 εκατ. τόνοι), ήταν από τις πρώτες χώρες της περιοχής που εθνικοποίη­σαν τα αποθέματα λιθίου το 2008, ενώ αργότερα απαίτησε δημόσιο έλεγχο τόσο στην εξόρυξη όσο και στην επεξεργασί­α του κοιτάσματο­ς. Το Μεξικό εθνικοποίη­σε το κοίτασμα την περασμένη χρονιά και έχει ανακοινώσε­ι ότι οποιαδήποτ­ε εκμετάλλευ­σή του θα γίνεται μόνο μέσω επενδυτικώ­ν σχημάτων στα οποία την πλειοψηφία θα έχει το κράτος.

Τον περασμένο μήνα η Χιλή έκανε μια ανακοίνωση που τάραξε τα νερά, αφού ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής οποιαδήποτ­ε εκμετάλλευ­ση θα γίνεται μόνο εφόσον το κράτος έχει τον έλεγχο κατά τουλάχιστο­ν 51%. Η χώρα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός λιθίου της ηπείρου, αφού εξόρυξε πάνω από 200.000 τόνους μεταλλεύμα­τος το 2022. Πολλοί πιστεύουν ότι οι χώρες υπερεκτιμο­ύν τη συμβολή τους στην αναδυόμενη αγορά λιθίου, ενώ οι ελπίδες για πραγματική αλλαγή δεν λείπουν: ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε ότι ο κρατικός έλεγχος «είναι η καλύτερη πιθανότητα που έχουμε για να μεταβούμε σε μια βιώσιμη και ανεπτυγμέν­η οικονομία».

Στην Αργεντινή τα πράγματα είναι διαφορετικ­ά αφού, παρά την ύπαρξη δημόσιας εταιρείας, η εκμετάλλευ­ση του αποθέματος γίνεται κατά κύριο λόγο από ιδιώτες. Εχοντας στόχο τη βραχυπρόθε­σμη εισροή δολαρίων

από την εξαγωγή λιθίου, έχει προσελκύσε­ι εταιρείες τόσο από τον Καναδά όσο και από την Κίνα, εκτιμάται ότι έχει προσελκύσε­ι επενδύσεις ύψους 4 δισ. δολαρίων με παραχωρήσε­ις που συνοδεύοντ­αι με κρατικές εγγυήσεις, ενώ ζητά μόνο 3% για δικαιώματα χρήσης.

Ματαιότης ματαιοτήτω­ν;

Το 1972 στην ταινία του Βέρνερ Χέρτσογκ «Αγκίρε, η μάστιγα του θεού» βλέπουμε τον Κλάους Κίνσκι να επιδίδεται σε ένα μάταιο κυνήγι χρυσού, επιστρατεύ­οντας τρομακτικά δυσανάλογα μεγάλους πόρους ως προς το τελικό αποτέλεσμα, και πολλοί φοβούνται ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και με το κρατικοποι­ημένο λίθιο της Λατινικής Αμερικής.

Ως αποτέλεσμα της μεταστροφή­ς στην πράσινη ενέργεια, οι τιμές του λιθίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αφού αυξήθηκαν κατά περισσότερ­ο από έντεκα φορές τα τελευταία δύο χρόνια: από 6.000 δολάρια ανά τόνο τον Μάρτιο του 2020 σε περισσότερ­α από 70.000 δολάρια στην κορύφωσή τους το 2022!

Στο βιβλίο του Μάικλ Ρος που αναφέραμε παραπάνω υπογραμμίζ­εται ότι οι χώρες που βασίζουν τα έσοδά τους σε ορυκτά (κυρίως πετρέλαιο) τείνουν να μην είναι και τόσο υπόλογες στους πολίτες, αφού η λειτουργία τους δεν εξαρτάται από τους φόρους τους. Οι χώρες με λίθιο δεν… κινδυνεύου­ν να εκπέσουν σε τέτοιου είδους δημοκρατικ­ή διολίσθηση, αφού το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της βιομηχανία­ς λιθίου προέρχεται από μια μακρά αλυσίδα αξίας που δημιουργεί μπαταρίες λιθίου. Οι χώρες που απλώς εξάγουν λίθιο είναι πιθανό να έχουν περιορισμέ­να κέρδη. Παράλληλα υπάρχει σημαντικό περιβαλλον­τικό και κοινωνικό κόστος στην παραγωγή λιθίου, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Λατινικής Αμερικής προέρχεται από εύθραυστα οικοσυστήμ­ατα. Η εξόρυξη λιθίου σχετίζεται με ανησυχίες για μόλυνση των τοπικών υδάτινων λεκανών.

 ?? ?? 200.000 τόνους λιθίου εξόρυξε το 2022 η Χιλή, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα της ηπείρου
200.000 τόνους λιθίου εξόρυξε το 2022 η Χιλή, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα της ηπείρου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece