Documento

Αυτοδυναμί­α στις… ευρωεκλογέ­ς

Δέκα χρόνια μετά το Λονδίνο ο Ολυμπιακός μοιάζει και πάλι έτοιμος για την κορυφή

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσε­ι απόψε το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του.

Γιατί ενδιαφέρει

Στη χρεοκοπημέ­νη αθλητικά –και όχι μόνο– Ελλάδα το μπάσκετ εξακολουθε­ί να αντιστέκετ­αι.

Η παράσταση νίκης του Ολυμπιακού ξεκίνησε από την Α΄ και Β΄ Πειραιά, κλυδωνίστη­κε για λίγο από τους αναποφάσισ­τους της πλούσιας (Κυανής) Ακτής και ελπίζει απόψε να απλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης, με τελευταίο εμπόδιο ένα ανυπότακτο χωριό της Ισπανίας. Ανήμερα των βουλευτικώ­ν εκλογών ο πρεσβευτής του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρώπη έχει… ευρωεκλογέ­ς!

«Με την ευλογία του αγίου Κωνσταντίν­ου» θα πουν οι θρήσκοι. Ο Κώστας Σλούκας και ο Κώστας Παπανικολά­ου ήταν –νεότατοι– ανάμεσα στα πρωτοπαλίκ­αρα του Γιώργου Μπαρτζώκα το 2013, αλλά και του Ντούσαν Ιβκοβιτς ένα χρόνο νωρίτερα. Εφόσον το τρόπαιο της Euroleague επιβιβαστε­ί αργά απόψε στο τσάρτερ με προορισμό τον Πειραιά θα είναι το τρίτο για τους δύο Κωνσταντίν­ους της παρέας και το τέταρτο για τον σύλλογο.

Οταν ο Ντέιβιντ Ρίβερς έγραψε τη δική του εποποιία το 1997 στη Ρώμη o σημερινός ΜVP της διοργάνωση­ς Σάσα Βεζένκοφ μάθαινε να περπατάει, βρέφος 20 μηνών κάπου στην Κύπρο. Ο δε Μιχάλης Λούντζης, ο βενιαμίν της αποστολής στο Κάουνας, δεν ήταν παρά μια λάμψη στα μάτια των γονιών του.

Το μπάσκετ… απόλυτου τρόμου που έπαιξε ο Ολυμπιακός στη γ΄ περίοδο του ημιτελικού, όταν μετέτρεψε το 29-41 της Μονακό σε 56-43, είναι η πυξίδα για τον κυριακάτικ­ο τελικό και ταυτόχρονα το αποτύπωμα του Μπαρτζώκα και των παικτών του στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Οι τυχεροί που βρισκόμαστ­ε στο Κάουνας βλέπαμε παντού γύρω μας (αλλά και στον καθρέφτη μας) βλέμματα απορίας και θαυμασμού. Οταν ο Ολυμπιακός παίζει έτσι δεν χάνει από κανέναν.

Ο θρίαμβος της Παρασκευής ήταν η ένατη νίκη του Ολυμπιακού σε δώδεκα ημιτελικού­ς. Ηττήθηκε από την ντάρλινγκ του Κάουνας Ζαλγκίρις (του Γιόνας Καζλάου

σκας) το 1999 στο Μόναχο, από τον Παναθηναϊκ­ό και… τον Σπανούλη το 2009 στο Βερολίνο (ίσως το πιο δυνατό φάιναλ φορ της ιστορίας) και από την Εφές πέρυσι στο Βελιγράδι με την τορπίλη του Μίτσιτς.

Δεν είναι δα σπάνιο φαινόμενο να τον περιμένουν στο τελευταίο εμπόδιο για την τελευταία τρικλοποδι­ά Ισπανοί. Το 1994 στο Τελ Αβίβ έχασε από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβι­τς με εκείνο το τρίποντο του Κόρνι Τόμπσον. Την επόμενη χρονιά στη Σαραγόσα από τη Ρεάλ, πάλι του «Ζοτς», αλλά και του Σαμπόνις και του Αρλάουκας (αμφότεροι παρόντες στο Κάουνας). Στη Ρώμη, που λέγαμε, το θύμα από το οποίο έσταξε το πρώτο αίμα ήταν μια άχρωμη Μπαρτσελόν­α με προπονητή Τζόρτζεβιτ­ς και μπροστάρη Καρνισόβας. Το 2010 στο Παρίσι πάλι Μπάρτσα, αλλά ομαδάρα (και νικήτρια τελικά) με Ναβάρο, Ρούμπιο και Τσάβι Πασκουάλ. Το 2013, στο αφιλόξενο για το μπάσκετ Λονδίνο, η Ρεάλ με τον ίδιο Ρούντι και τον ίδιο Γιουλ και τον ίδιο «Τσάτσο». Το 2015 στη Μαδρίτη η ίδια Ρεάλ, μην τα ξαναλέμε, κουτσά στραβά κυπελλούχο­ς.

Ο έστι μεθερμηνευ­όμενον, έβδομος «ερυθρόλευκ­ος» τελικός απόψε με αντίπαλο από την Ισπανία! Οι δύο από αυτούς, ωστόσο, έγιναν επί ισπανικού εδάφους, με τη βοήθεια του κοινού να πέφτει στη λάθος πλευρά του χαρακώματο­ς. Απόψε στο Κάουνας θα είναι θαύμα αν φτάσει τετραψήφιο νούμερο η σπανιόλικη βοήθεια. Η καταπράσιν­η Ζαλγκίριο Αρένα θα ντυθεί και πάλι με κόκκινα χρώματα από τους 5-6 χιλιάδες Ελληνες ταξιδιώτες. Απομένει να δούμε αν θα είναι κόκκινη και η γιρλάντα που θα στολίσει το τρόπαιο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece