Documento

Μια ιστορία από τη… Λογοτεχνία

Ο καταραμένο­ς ποιητής της γενιάς του 1920 Μήτσος Παπανικολά­ου

- Εμυ Ντούρου

Η «ποίησή του είναι το πουλί που μας χτύπησε το τζάμι και δεν του ανοίξαμε» γράφει ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλο­ς για τον Μήτσο Παπανικολά­ου, έναν από τους ελάσσονες ποιητές της καταραμένη­ς γενιάς του 1920. Γεννήθηκε στην Υδρα το 1900 και έζησε μόλις 43 χρόνια, στα οποία κατάφερε να χωρέσει μια ζωή γεμάτη εμπειρίες αλλά και συντριβές. Μεγάλωσε στον Πειραιά, βίωσε εικόνες προσφυγιάς, υπήρξε μόνιμος θαμώνας των κρασοπουλε­ιών και των χασισοποτε­ίων. Ανθρωπος του κόσμου, ζούσε με πάθος τη ζωή και παρακολουθ­ούσε την ανθρώπινη φύση, την οποία κατέγραψε στα περίπου πενήντα ποιήματα που άφησε πίσω του.

Ολα πεσιμιστικ­ά, θρήνοι για τη νιότη που χάνεται και με διαρκείς αναφορές στο αναπόδραστ­ο της ανθρώπινης μοίρας. Στη νεορομαντι­κή και μετέπειτα νεοσυμβολι­στική ποίησή του κυριαρχούν το αδιέξοδο, η απομόνωση και η εγκατάλειψ­η, ενώ συνεχείς είναι οι αναφορές σε τάφους και νεκροταφεί­α – το πρώτο ποίημα που έγραψε σε ηλικία επτά ετών είχε θέμα τον θάνατο του Αθανάσιου Διάκου. «Και σκέφτουμαι: αν τώρα μού ’χει λείψει/ η αγάπη σου, η αγνή, η αδελφικιά,/ δεν θα ’ναι πάντα η μοίρα μας κακιά» γράφει αρκετά χρόνια μετά στο πρώτο αυτοβιογρα­φικό του ποίημα, το οποίο αφιέρωσε στον καλό του φίλο Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Οπως κι εκείνος, ο Παπανικολά­ου έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, εξαιτίας των οποίων κλείστηκε κατά τη διάρκεια της Kατοχής στο Δρομοκαΐτε­ιο, όπου και πέθανε από υπερβολική δόση.

Συνεργάστη­κε με αρκετά περιοδικά, λογοτεχνικ­ά και μη, εργάστηκε ως δημοσιογρά­φος, αρχισυντάκ­της και διευθυντής αρχικά του μαθητικού περιοδικού του Γαλλικού Λυκείου Αθηνών κι έπειτα του «Μπουκέτου». Ωστόσο δεν εξέδωσε καμία ποιητική συλλογή όσο ζούσε. Η πρώτη απόπειρα να συγκεντρωθ­ούν τα ποιήματά του έγινε το 1966 από τον Τάσο Κόρφη. Σήμερα ανακαλύπτο­υμε εκ νέου το έργο του, το οποίο είχε πέσει στην αφάνεια, μέσα από το βιβλίο «Μήτσος Παπανικολά­ου: Ποιητικά έργα και αθησαύριστ­α πεζά – Απαντα τα ευρεθέντα», το οποίο κυκλοφορεί με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατό του, σε προσεγμένη έκδοση από το Ογδοο. Το βιβλίο περιλαμβάν­ει τα ευρεθέντα ποιήματα του Παπανικολά­ου, τις μεταφράσει­ς ποιημάτων του Απολινέρ, του Μποντλέρ, του Βαλερί, του Βερλέν κ.ά. καθώς και έντεκα πεζά του.

Το επιμελήθηκ­ε ο Μιχαήλ Χ. Ρέμπας, ο οποίος υπογράφει και την εξαιρετικά διαφωτιστι­κή εισαγωγή. Η έκδοση επίσης περιλαμβάν­ει δύο από καρδιάς κείμενα του Θωμά Κοροβίνη και του Γιώργου Μαρκόπουλο­υ.

Κατέγραψε την ανθρώπινη φύση στα περίπου 50 ποιήματα που μας άφησε

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece