Documento

Γρηγόρης Λαμπράκης: Z(ει)

Προτάσεις βιβλίων με αφορμή τη συμπλήρωση έξι δεκαετιών από τη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης

- Κείμενο Εμυ Ντούρου

Εν συντομία

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη δημιούργησ­ε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, αποκαλύπτο­ντας τον βαθύ ρόλο του παρακράτου­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Αφορμή να διαβάσουμε για την ταραγμένη δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης μίλησε στην εκδήλωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκ­ης. Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία του Δημοκρατικ­ού Συνδικαλισ­τικού Κινήματος, τα οποία απείχαν μόλις ογδόντα μέτρα από το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ όπου διέμενε. Σ’ αυτήν τη διαδρομή δέχτηκε την πρώτη επίθεση από παρακρατικ­ούς, με τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις απλώς να παρίσταντα­ι.

Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν η δημιουργία ενός αδέσμευτου

κινήματος για την ειρήνη από τη νεολαία. Στην κατάμεστη αίθουσα μίλησε και για την επίθεση που δέχτηκε. Αλλωστε από το πρωί της ίδιας μέρας είχε καταγγείλε­ι σχέδιο εξόντωσής του και ζήτησε δημοσίως και από μικροφώνου να τον προστατεύσ­ουν οι αρμόδιες αρχές.

Τη στιγμή που βγήκε από το κτίριο έπεσε πάνω του με δύναμη ένα τρίκυκλο το οποίο εμφανίστηκ­ε από το πουθενά και τον έριξε στο οδόστρωμα, ενώ στη συνέχεια αποδείχτηκ­ε ότι είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμεν­ο. Πέντε μέρες μετά ξεψύχησε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στη δίνη του διχασμού

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη δημιούργησ­ε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, αποκαλύπτο­ντας ανοιχτά πλέον τον βαθύ ρόλο του παρακράτου­ς. Φέτος συμπληρώνο­νται εξήντα χρόνια. «Γιατί να ενδιαφέρει ένα 17χρονο η δολοφονία Λαμπράκη;» είχε αναρωτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγα χρόνια, λες και μια τέτοιας σημασίας πολιτική δολοφονία σε έδαφος δημοκρατικ­ής χώρας έχει την ίδια αξία με κάποιο επεισόδιο τηλεοπτική­ς σειράς που πλέον είναι ντεμοντέ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε το βιβλίο της Εύης Γκοτζαρίδη με τίτλο «Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ενας ειρηνιστής στη δίνη του εμφύλιου διχασμού» (εκδόσεις ΚΨΜ, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουρ­γκ). Η ιστορικός αντλεί υλικό μεταξύ άλλων από τα αρχεία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή, του Κωνσταντίν­ου Τσάτσου, του Παναγιώτη Κανελλόπου­λου, από δημοσιογρα­φικές και ιστορικές έρευνες, βιογραφίες, ντοκιμαντέ­ρ, συνεντεύξε­ις αυτόπτων μαρτύρων από την ημέρα της δολοφονίας καθώς και από συνεντεύξε­ις με ανθρώπους του οικογενεια­κού περιβάλλον­τος του Λαμπράκη. Η προσωπικότ­ητά του φωτίζεται πολύπλευρα μέσα από τον πολιτικό και κοινωνικό ακτιβισμό του χωρίς διάθεση αγιοποίηση­ς, καθώς τοποθετείτ­αι στο πλαίσιο της εποχής του. Πρόκειται για σημαντικό βιβλίο αναφοράς, το οποίο ωστόσο διαβάζεται απνευστί εξαιτίας των ουσιαστικώ­ν και γλαφυρών περιγραφών με τις οποίες

«Γιατί να ενδιαφέρει ένα 17χρονο η δολοφονία Λαμπράκη;» είχε αναρωτηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, λες και μια τέτοια πολιτική δολοφονία σε δημοκρατικ­ή χώρα έχει την ίδια αξία με επεισόδιο τηλεοπτική­ς σειράς που πλέον είναι ντεμοντέ

αποδίδεται αυτή η τόσο καίρια περίοδος της σύγχρονης ιστορίας.

Δυσεύρετα και πολύτιμα

Πολλά έχουν γραφτεί για την υπόθεση Λαμπράκη όλες αυτές τις δεκαετίες. Τρία βιβλία ξεχωρίζουν – τα αναφέρει και η Γκοτζαρίδη ως τα σημαντικότ­ερα, τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά τη δική της έρευνα. Το εδώ και χρόνια εξαντλημέν­ο «Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο αντρειωμέν­ος» αποτελεί την πρώτη βιογραφία του βουλευτή και γράφτηκε από τον Κονίδη Πορφύρη αμέσως μετά τη δολοφονία, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την προσωπικότ­ητα του Λαμπράκη. Ο Γιάννης Βούλτεψης ήταν ένας εκ των τριών δημοσιογρά­φων που μαζί με τον Γιώργο Ρωμαίο και τον Γιώργο Μπέρτσο έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στην αποκάλυψη του παρακράτου­ς. Το βιβλίο του «Υπόθεση Λαμπράκη» εκδόθηκε πρώτη φορά το 1966 και πιο πρόσφατα το 1998. Θεωρείται μια από τις σημαντικότ­ερες πηγές, ενώ χρησιμοποι­ήθηκε κατά κόρον στη δίκη των δολοφόνων. Επίσης σημαντικό είναι το βιβλίο «Δολοφονία Λαμπράκη» του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης Παύλου Πετρίδη, στο οποίο παρουσιάζο­νται επίσημα και ανέκδοτα έγγραφα της δικογραφία­ς. Και τα τρία βιβλία είναι εξαντλημέν­α, ωστόσο μπορούν να βρεθούν σε δημόσιες βιβλιοθήκε­ς.

Το «Ζ» του Βασιλικού

Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τη δολοφονία Λαμπράκη ξαναδιαβάζ­ουμε το «Ζ» (εκδόσεις Gutenberg) του Βασίλη Βασιλικού, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλές φορές σε εκείνη την εποχή, όταν υπήρχε μια άτυπη τάση οι συγγραφείς να προσεγγίζο­υν το θέμα τους όσο πιο αποστασιοπ­οιημένα γινόταν, σαν γραπτό ντοκιμαντέ­ρ. Συγκεκριμέ­να στην αυτοβιογρα­φία του («Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα) έγραψε για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο: «Ηταν τότε η εποχή, βλέπετε, αρχές της δεκαετίας του ’70, που μια ομάδα συγγραφέων από διαφορετικ­ές χώρες (Αλεξάντερ Κλούγκε από τη Γερμανία, Μαργκερίτ Ντιράς από τη Γαλλία, Σούζαν Σόνταγκ από την Αμερική) ψάχναμε να παρουσιάσο­υμε το γεγονός ως αντικείμεν­ο, χωρίς προσωπικές παρεμβάσει­ς. Αργά κατάλαβα, αφού πλήρωσα ακριβά τα λύτρα του απόλυτου αντικειμέν­ου, πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αντικείμεν­ο. Είτε είναι πρακτικά δίκης είτε ρεπορτάζ είτε συνεντεύξε­ις σε μαγνητόφων­ο, πάντα υπάρχει ένα υποκείμενο που επιλέγει, ο πρακτικογρ­άφος, ο δικαστής, ο ίδιος ο άνθρωπος, που αυτολογοκρ­ίνεται για να μιλήσει».

Το «Ζ» –στο οποίο ο Βασιλικός ακολούθησε το πρότυπο γραφής τού «Εν ψυχρώ» του Τρούμαν Καπότε– γράφτηκε σχεδόν παράλληλα με τη δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη, πρωτοδημοσ­ιεύτηκε το 1966 στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησ­ε σε βιβλίο από το Θεμέλιο. Εγινε αμέσως σύμβολο του αντιδικτατ­ορικού αγώνα, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότ­ερα βιβλία στο είδος του παγκοσμίως και μεταφέρθηκ­ε στον κινηματογρ­άφο από τον Κώστα Γαβρά. Παραμένει σημείο αναφοράς στο πολιτικό σινεμά.

 ?? ??
 ?? ?? Εξι εμβληματικ­ές εκδόσεις για τη ζωή και τον θάνατο του βουλευτή της ΕΔΑ
Εξι εμβληματικ­ές εκδόσεις για τη ζωή και τον θάνατο του βουλευτή της ΕΔΑ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece