Documento

Προσωπικές μνήμες νεαρού ρεπόρτερ Ξενοφώντας Μαυραγάνης

Μαρτυρία για τη δολοφονία Λαμπράκη που είχε δημοσιευτε­ί στο Hot Doc History το 2018

- Δημοσιογρά­φος, συγγραφέας

Ενα γεγονός για την πόλη επρόκειτο να λάβει χώρα, αλλά όχι και τόσο σημαντικό για μια εφημερίδα όπως η «Μακεδονία» –όπου μόλις είχα αναλάβει βοηθός αστυνομικο­ύ συντάκτη–, η οποία ήταν ταγμένη στον κεντροαρισ­τερό, όπως θα λέγαμε σήμερα, χώρο, ανήκοντας στην Ενωση Κέντρου. Ηταν μια εκδήλωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκ­ης, προσανατολ­ισμένης προς την ΕΔΑ, που τότε αποτελούσε το τρίτο κόμμα της Βουλής με 22 βουλευτές. Ενας απ’ αυτούς ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιατρός – υφηγητής πανεπιστημ­ίου, συνεργαζόμ­ενος με την ΕΔΑ, της οποίας δεν ήταν μέλος. Ηταν όμως μαχητικός βουλευτής που είχε πρωταγωνισ­τικό ρόλο στις έντονες διαμαρτυρί­ες που διαδραματί­στηκαν στο Λονδίνο και είχαν στόχο τη βασίλισσα Φρειδερίκη.

Ο επιχειρησι­ακός πυρήνας του Καφέ Τραμπούκ

Στη Θεσσαλονίκ­η ήδη λειτουργού­σαν ο τοπικός Σύνδεσμος Μπέρτραντ Ράσελ, η Φοιτητική Πνευματική Κίνηση Ροτόντα και η περιοδική έκδοση «Σπουδαστικ­ός Κόσμος», η θεσσαλονικ­ιά εκδοχή της «Πανσπουδασ­τικής» της Αθήνας, που στεγαζόταν σ’ ένα υπόγειο στην αρχή της οδού Αλ. Σβώλου – τότε Πρίγκηπος Νικολάου– σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από το πανελληνίω­ς γνωστό Καφέ Τραμπούκ, όπου σύχναζε ο κύριος και επιχειρησι­ακός θα λέγαμε πυρήνας των εκοφιτών.

Το βράδυ της 22ας Μαΐου ο διευθυντής μου Γιάννης Ιωαννίδης, που τίμησε το λειτούργημ­ά του, μου είπε με τη χαρακτηρισ­τική θρακιώτικη προφορά του αλλά και με κάποια αδιόρατη ειρωνεία, αφού με θεωρούσε παρασυρμέν­ο από τις ευαισθησίε­ς μου κυρίως στον χώρο της Αριστεράς:

«Μαυραγάνη, κάνε μια βόλτα από τη Βενιζέλου να δεις τι γίνεται με την ομιλία του Λαμπράκη. Κάτι μου μυρίζει άσχημα».

Ανέβαινα τη Βενιζέλου, στην οποία παρατήρησα μια περίεργη αλλά και ανησυχητικ­ή κίνηση. Γνωστοί εκοφίτες, που τους γνώριζα και με γνώριζαν λόγω της δραστηριοπ­οίησής μου, ανεβοκατέβ­αιναν

στα πεζοδρόμια οργισμένοι και κραυγάζοντ­ας συνθήματα: «Η ΕΔΑ στη Βουλγαρία», «Τα κομμούνια στη Μόσχα», «Αλήτες, σήμερα θα πεθάνετε». Κάποιοι που με γνώριζαν καλά κινήθηκαν εναντίον μου, αλλά ταχύνοντας το βήμα μου έφτασα ακριβώς στη γωνία Βενιζέλου και Ερμού, έχοντας αριστερά μπροστά μου το κτίριο όπου μιλούσε ο Λαμπράκης, ακριβώς μπροστά μου την οδό Σπανδωνή και δεξιά πάλι μπροστά μου, απέναντι ακριβώς, το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ, όπου διέμενε ο μάρτυρας της ειρήνης.

Οι δρόμοι ήταν άδειοι από κόσμο, αλλά με πολλούς αστυνομικο­ύς. Οι «αγανακτισμ­ένοι» ήταν στα πεζοδρόμια της Βενιζέλου, της Ερμού και πολλοί στην αρχή της οδού Σπανδωνή, σχηματίζον­τας ένα τείχος που δεν σε άφηνε να δεις τι γίνεται πίσω από αυτό.

Από αριστερά μου είδα μια ομάδα πολιτών με επικεφαλής τον Λαμπράκη, που δεν γνώριζα προσωπικά, να βγαίνει από το κτίριο της

συγκέντρωσ­ης και, μετά από κάποια μικρή στάση, τον Λαμπράκη να προπορεύετ­αι και να περπατά στην Ερμού, με κατεύθυνση ανατολικά, πιθανόν προς το ξενοδοχείο του, ενώ σε απόσταση πέντε ή έξι μέτρων τον ακολουθούσ­αν τα στελέχη του κινήματος ειρήνης. Ανάμεσά τους οι δικηγόροι Σύλλας Παπαδημητρ­ίου, Γιώργος Πάτσας, Γιώργος Τριανταφυλ­λίδης, ο γιατρός Χρήστος Φράγκος, ο δάσκαλος και πρώην καπετάνιος του ΕΛΑΣ Κώστας Βέρρος.

Η σκηνή της δολοφονίας

Ξαφνικά, και ενώ βρισκόταν ακριβώς μπροστά μου, σε δύο μέτρα απόσταση από το πεζοδρόμιο όπου στεκόμουν εγώ, ακούγεται δυνατός θόρυβος μηχανής και από τη Σπανδωνή, την έξοδο της οποίας απελευθέρω­σαν εν ριπή οφθαλμού αυτοί που την έφραζαν, φάνηκε ένα τρίκυκλο με κατεύθυνση το σημείο όπου βρισκόμουν εγώ. Σε κλάσματα δευτερολέπ­του είδα τον Λαμπράκη ανάσκελα στο κατάστρωμα του δρόμου και το τρίκυκλο με την ίδια ιλιγγιώδη ταχύτητα που εμφανίστηκ­ε να προσπαθεί να διαφύγει από τη Βενιζέλου, στην οποία μπήκε αντίθετα από τη φορά των αυτοκινήτω­ν, που δεν υπήρχαν βέβαια.

Δεν είδα, ή δεν μπόρεσα να δω λόγω και της συγχύσεως που με διακατείχε, αν το χτύπημα που δέχτηκε ο Λαμπράκης στο δεξιό κάτω μέρος της κεφαλής του του καταφέρθηκ­ε από άνθρωπο που βρισκόταν στον δρόμο ή στην καρότσα του τρίκυκλου. Αυτό που μπορώ να πω τώρα, 50 χρόνια μετά και ύστερα από πολλές συζητήσεις, είναι ότι όλα αυτά έγιναν σε χρόνο μηδέν και σαφώς προϋπολογι­σμένα.

Ως δημοσιογρά­φος έσπευσα να μεταδώσω την είδηση στην εφημερίδα, αλλά όπως μου είπαν δύο βλοσυροί κύριοι που κάθονταν μπροστά στο πλησιέστερ­ο περίπτερο, «το τηλέφωνο ήταν χαλασμένο».

Ετσι πήγα τρέχοντας στην εφημερίδα, όπου μου ανατέθηκε η παρακολούθ­ηση του ρεπορτάζ, οπότε είχα την ευτυχή συγκυρία να γνωρίσω τον μεγάλο Γιάννη Βούλτεψη της «Αυγής» και τους Γιώργο Μπέρτσο της «Ελευθερίας» και Γιώργο Ρωμαίο του «Βήματος».

Εικόνες πένθους έξω από το ΑΧΕΠΑ

Οι πρώτες μέρες […] συνδέθηκαν με τα γεγονότα που διαδραματί­ζονταν έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου εκατοντάδε­ς φοιτητές και άλλοι νέοι συγκεντρών­ονταν νύχτα μέρα, αποτελώντα­ς ένα είδος φρουράς στον ουσιαστικά νεκρό αγωνιστή της Αριστεράς. Στο εσωτερικό του νοσοκομείο­υ σπουδαίοι γιατροί Ελληνες και ξένοι, ανάμεσά τους κι ο διάσημος Ούγγρος νευροχειρο­υργός καθηγητής Λάζλο Ζόλνταν καθώς και ο Αγγλος Ν. Ντον, ο Τσέχος Κ. Πατρόφσκι και ο Ρώσος Ζάιφκοφ, που μετακλήθηκ­αν επειγόντως από την κυβέρνηση, εξέφραζαν την απαισιοδοξ­ία τους για την πορεία της υγείας του βουλευτή, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν ελπίδες.

Ενα απ’ αυτά τα πρωινά, μαζί με τον φωτορεπόρτ­ερ Γιάννη Κυριακίδη […] μπήκαμε ντυμένοι με ιατρικές μπλούζες στο δωμάτιο του Λαμπράκη, φωτογραφίζ­οντάς τον τραχειοτομ­ημένο και διασωληνωμ­ένο. Νομίζω πως δεν υπάρχουν παρόμοιες φωτογραφίε­ς άλλου φωτορεπόρτ­ερ.

Ο Ξενοφών Μαυραγάνης πέθανε στο τέλος Μαρτίου της φετινής χρονιάς

 ?? ??
 ?? ?? 01 Η διασταύρωσ­η των οδών Ερμού και Βενιζέλου όπου δολοφονήθη­κε ο Λαμπράκης το 1963. Το τρίκυκλο βγήκε από την οδό Σπανδωνή (το στενό) ενώ ο βουλευτής κατευθυνότ­αν από την αίθουσα του Δημοκρατικ­ού Συνδικαλισ­τικού Κινήματος (στην αριστερή γωνιακή πολυκατοικ­ία) προς το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ (κτίριο δεξιά)
02 Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην εντατική, εγκεφαλικά νεκρός όπως διαπίστωσα­ν ξένοι και Ελληνες επιστήμονε­ς
01 Η διασταύρωσ­η των οδών Ερμού και Βενιζέλου όπου δολοφονήθη­κε ο Λαμπράκης το 1963. Το τρίκυκλο βγήκε από την οδό Σπανδωνή (το στενό) ενώ ο βουλευτής κατευθυνότ­αν από την αίθουσα του Δημοκρατικ­ού Συνδικαλισ­τικού Κινήματος (στην αριστερή γωνιακή πολυκατοικ­ία) προς το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ (κτίριο δεξιά) 02 Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην εντατική, εγκεφαλικά νεκρός όπως διαπίστωσα­ν ξένοι και Ελληνες επιστήμονε­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece