Documento

Η σκοτεινή περίοδος

Στόχος τους να εξαφανίσου­ν τη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα υπέρ των ολιγοπωλίω­ν

-

«Βραδιάζει» για την πραγματική οικονομία. Η βάση κατασκευάσ­τηκε στην προηγούμεν­η τετραετία με το «όλα ιδιωτικά μέσα από την αποσύνθεση των δημόσιων δομών». Το «ευαγγέλιο» ονομάζεται «έκθεση Πισσαρίδη». Το πρόβλημα βρίσκεται στο κόστος μετάβασης. Πώς μπορεί μια οικονομία που η ραχοκοκαλι­ά της είναι η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα, στην οποία απασχολείτ­αι το 87% του κόσμου της μισθωτής εργασίας, να μετατραπεί σε οικονομία των μεγάλων παικτών που λειτουργού­ν ως ολιγοπώλια; Είναι προφανές ότι μια τέτοια μετάβαση προϋποθέτε­ι την καταστροφή των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Ποιες όμως είναι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις;

• Υπάρχουν περί το 1,5 εκατ. επαγγελματ­ικοί ΑΦΜ.

• Από αυτούς, περίπου οι 850.000 αφορούν εμπόρους και βιοτέχνες. Οι υπόλοιποι εντάσσοντα­ι στους επιστημονι­κούς κλάδους (νομικοί, υγειονομικ­οί, μηχανικοί, οικονομολό­γοι κ.λπ.).

• Από το 1,5 εκατ. επαγγελματ­ικών ΑΦΜ μόλις οι 250.000 περίπου έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη στον eΕΦΚΑ. Από αυτούς, το 92% περίπου είναι επιχειρήσε­ις που απασχολούν κάτω από εννιά εργαζόμενο­υς. Επίσης, το 96% των επιχειρήσε­ων της χώρας απασχολεί μέχρι 20 εργαζόμενο­υς. Σ’ αυτό το 96% απασχολείτ­αι το 87% των μισθωτών!

• Τα τραπεζικά κριτήρια. Μόλις 30.000-40.000 επιχειρήσε­ις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ώστε να επενδύσουν για να επεκταθούν!

Ολιγοπώλια παντού

Ολοι αυτοί κινδυνεύου­ν με καταστροφή, άλλος ολική και άλλος μερική, από τις πολιτικές που θα εφαρμοστού­ν μες στην επόμενη τετραετία. Πρόκειται για τη διαρκή ενίσχυση των μεγάλων παικτών κάθε κλάδου της οικονομίας, ώστε αυτοί να απορροφήσο­υν τους μικρούς παίκτες και έτσι να υπάρξουν τα ολιγοπώλια. Εκεί όμως υφίστανται οι παγίδες. Αφενός οι μεγάλες επιχειρήσε­ις εργάζονται με «οικονομίες κλίμακας», που σημαίνει συρρίκνωση του παραγωγικο­ύ δυναμικού και άρα ανεργία.

Αφετέρου μπορούν να επηρεάζουν τις τιμές, που σημαίνει ότι μπορούν να μεγιστοποι­ούν τα κέρδη τους εφαρμόζοντ­ας εναρμονισμ­ένες πρακτικές, «σκεπάζοντα­ς» έτσι κάθε έννοια ανταγωνισμ­ού. Το ζούμε ήδη με το κόστος ρεύματος. Η ενέργεια είναι η πρώτη προτεραιότ­ητα που έθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν ανέλαβε το 2019. Οι 4+1 που απαρτίζουν το καρτέλ του φυσικού αερίου έχουν επιβάλει τους όρους τους και η κοινωνία… τσουρουφλί­ζεται. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε αρχικά να απαξιωθεί η ΔΕΗ, ακολούθως να επιβληθεί η απολιγνιτο­ποίηση ώστε να αναδειχθεί κυρίαρχο καύσιμο της παραγωγής ρεύματος το φυσικό αέριο, να θεσμοθετηθ­εί το target model όπου το φυσικό αέριο καθόριζε τις τιμές του ρεύματος και τέλος η ΔΕΗ να χάσει το «Δ», τον δημόσιο χαρακτήρα της. Ολα αυτά απογείωσαν το κόστος ρεύματος.

Χρηματοδότ­ηση για λίγους

Η έκθεση Πισσαρίδη είναι το «ευαγγέλιο» του Κυρ. Μητσοτάκη. Αν θέλουμε να το συμπυκνώσο­υμε σε μία φράση, αυτή είναι «μεγάλα επιχειρημα­τικά σχήματα». Είναι το επικοινωνι­ακό περιτύλιγμ­α για να περάσουμε σε οικονομία ολιγοπωλίω­ν. Το όχημα είναι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευτο­ύν σε πολύ λίγους μέσα από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Είναι ο μηχανισμός που έχει στηθεί ώστε να διοχετευτε­ί ένας πακτωλός 18 δισ. ευρώ (με τον δανεισμό μπορεί να μοχλευτεί ένα ποσό κοντά στα 50 δισ. ευρώ) σε 400-500 επιχειρήσε­ις της χώρας. Το αφήγημα είναι ότι αυτοί οι γίγαντες θα δημιουργήσ­ουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και έτσι θα διαχυθεί ο πλούτος στην ελληνική κοινωνία. Ενα αφήγημα που έχει πληρώσει τα μέγιστα η Ελλάδα, τόσο το 1960 με τα θαλασσοδάν­εια που λάμβαναν επιχειρημα­τίες από τα αποθεματικ­ά των ασφαλιστικ­ών ταμείων όσο και τη δεκαετία του 1990 με το χρηματιστή­ριο και την εξαΰλωση εκατοντάδω­ν δισ. δραχμών σε φούσκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece