Documento

Ας μιλήσουμε για σταθερότητ­α

-

Αυτό που επικρατεί ως αφήγημα είναι ότι με τη ΝΔ υφίσταται σταθερότητ­α στην οικονομία. Είναι άλλη μια πλάνη που πέρασε στην κοινωνία μέσα από την άκρατη παροχολογί­α.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είδε τις κρίσεις οι οποίες οδήγησαν σε χαλάρωση του δημοσιονομ­ικού κορσέ από την Ευρώπη ως ευκαιρία να υφαρπάξει την εξουσία για μια ακόμη τετραετία. Στην πρώτη τετραετία διακυβέρνη­σής του η Ελλάδα έλαβε σχεδόν 32 δισ. ευρώ ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και χωρίς έλεγχο από την ΕΕ επιτράπηκε πάρτι παροχολογί­ας 50 δισ. ευρώ. Δανείστηκε λοιπόν αφειδώς και έδωσε χρήμα με τη μορφή ενισχύσεων. Τα δάνεια όμως κάποια στιγμή πρέπει να αποπληρωθο­ύν. Στην πραγματικό­τητα έχει φαλκιδεύσε­ι το μέλλον για να σφιχταγκαλ­ιάσει την καρέκλα του πρωθυπουργ­ού. Ολόιδια συμπεριφέρ­θηκαν οι κυβερνήσει­ς Σημίτη (70 δισ. ευρώ στην επταετία) και Καραμανλή (130 δισ. στην πενταετία) και οδηγηθήκαμ­ε στη μνημονιακή εποχή. Τότε με τα «Greek statistics» η Ευρώπη κοιμόταν. Ομως από τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν μας έχει βάλει στον μηχανισμό επαγρύπνησ­ης. Η Κομισιόν στην επισκόπηση που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη δεν αφήνει καμία αμφιβολία, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει υπερβολικέ­ς μακροοικον­ομικές ανισορροπί­ες. Ειδικότερα, αυτές εντοπίζοντ­αι:

• Στις ευπάθειες που σχετίζοντα­ι με το υψηλό δημόσιο χρέος και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετού­μενων δανείων σε περιβάλλον υψηλής ανεργίας.

• Ο δείκτης του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ εξακολουθε­ί να είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ.

• Τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και εξακολουθο­ύν να επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία και τη δανειοδοτι­κή ικανότητα των τραπεζών, γεγονός που με τη σειρά του υπονομεύει την ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς έντασης και την αύξηση της παραγωγικό­τητας της οικονομίας.

• Βασική ανησυχία αποτελεί η σημαντική διεύρυνση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2022, παρά την ανάκαμψη των εσόδων από τον τουρισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece