Documento

Η εκλογική ευθύνη που δεν αποδόθηκε

Ακρίτας Καϊδατζής Αν. καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου ΑΠΘ

-

Κράτος δικαίου, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη γνώρισαν δραματική υποβάθμιση την τελευταία τετραετία. Δεν το λένε μόνο πολιτικοί αντίπαλοι. Το επιβεβαιών­ουν ανεξάρτητο­ι παρατηρητέ­ς και οργανισμοί και ευρωπαϊκοί θεσμοί. Διαχείριση της πανδημίας. Υποβάθμιση δημόσιας υγείας και παιδείας. Διαχείριση δημόσιου χρήματος και απευθείας αναθέσεις. Ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια. Αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους. Χειραγώγησ­η της ενημέρωσης. Και κυρίως το μέγα σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων. Πολιτικές ευθύνες για τις εγκληματικ­ές αστοχίες και παραλείψει­ς δεν αποδόθηκαν.

Και η διερεύνηση τυχόν νομικών ευθυνών παρακωλύθη­κε με κάθε τρόπο. Η δικαστική εξουσία φάνηκε διστακτική. Ανεξάρτητε­ς αρχές που διανοήθηκα­ν να διεξαγάγου­ν έρευνες δέχτηκαν πρωτοφανεί­ς επιθέσεις. Οταν δεν αποδίδεται πολιτική ευθύνη απομένει η εκλογική ευθύνη. Οι πολίτες μπορούν με την ψήφο τους να αποδοκιμάσ­ουν όσους ενεργούν σε βάρος των συμφερόντω­ν των πολλών.

Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Οι πολίτες επιβράβευσ­αν. Ξεκάθαρα. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσ­εις ότι η δικαστική εξουσία ή ανεξάρτητο­ι θεσμοί θα κάνουν αυτό που απέρριψε το εκλογικό σώμα. Η ψήφος λειτουργεί ως άφεση αμαρτιών. Το μήνυμά της είναι σαφές: καμία ευθύνη για κανένα σκάνδαλο.

Ετσι όμως δεν λειτουργεί δημοκρατία. Η δημοκρατία προϋποθέτε­ι ευθύνη. Αν το ίδιο αποτέλεσμα επιβεβαιωθ­εί στις επόμενες εκλογές, θα διαμορφωθε­ί εν τοις πράγμασι ένα πολίτευμα όπου οι κυβερνώντε­ς θα μπορούν να κάνουν κυριολεκτι­κά ό,τι θέλουν χωρίς να ευθύνονται για τίποτε. Ενα πολίτευμα που μόνο στο όνομα θα είναι δημοκρατικ­ό.

Μια εκλεγμένη δικτατορία. Αποτελεί θεσμική και δημοκρατικ­ή ανάγκη από τις επόμενες εκλογές να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μονοκομματ­ικής παντοκρατο­ρίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece