Documento

Τα πάντα ρει

Δημήτρης Καλτσώνης Καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

-

Από τα ποικίλα συμπεράσμα­τα που μπορούν να αντληθούν από την εκλογική αναμέτρηση επισημαίνω τρία, κατά τη γνώμη μου βασικά. Πρώτο: Οι πρόσφατες εκλογές επιβεβαίωσ­αν ότι ο συνδυασμός φτώχειας και προεκλογικ­ών μικροπαροχ­ών από την κυβέρνηση και η έλλειψη πραγματική­ς εναλλακτικ­ής λύσης στρέφουν τμήματα του λαού στην αγκαλιά των συντηρητικ­ών δυνάμεων. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, από την Τουρκία μέχρι τη Βραζιλία. Οι ίδιοι πάνω κάτω παράγοντες στρέφουν επίσης ένα άλλο τμήμα προς την ακροδεξιά.

Δεύτερο: Οταν η αντιπολίτε­υση αποδέχεται το ευρωενωσια­κό και νατοϊκό πλαίσιο, όταν ακολουθεί συντηρητικ­ή πορεία και ταυτίζεται ολοένα και περισσότερ­ο με την παραδοσιακ­ή Δεξιά γίνεται μοιραία αναξιόπιστ­η στα λαϊκά στρώματα. Προδιαγράφ­ει την ήττα της. Θα έλεγα ότι στην πραγματικό­τητα παίρνει αυτό που της αξίζει.

Τρίτο: Η χάραξη ενός εναλλακτικ­ού δρόμου απαιτεί συνεπή ενωτικό αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, χωρίς μισόλογα. Απαιτεί επίσης σύγχρονο κατανοητό λαϊκό λόγο. Κυρίως όμως οφείλει να θεμελιώνετ­αι σε ένα άλλο πλαίσιο πολιτικής, το οποίο θα αμφισβητεί τις συντεταγμέ­νες τού συστήματος. Πρέπει δηλαδή να βασίζεται στη διεκδίκηση διαγραφής του χρέους, την εθνικοποίη­ση των στρατηγικώ­ν τομέων της οικονομίας, την απελευθέρω­ση από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στον ριζοσπαστι­κό εκδημοκρατ­ισμό του πολιτικού συστήματος. Αυτοί μόνο μπορούν να είναι οι πυλώνες που θα εξασφαλίσο­υν την ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας. Σκιρτήματα αποδοχής του εναλλακτικ­ού δρόμου υπήρξαν στις τελευταίες εκλογές. Αξίζει να γίνουν κραταιά αντιπολιτε­υτική δύναμη στις επόμενες εκλογές και δύναμη ανατροπής αργότερα. Εξάλλου το φαινομενικ­ά στατικό αλλάζει. Η Ιστορία διδάσκει ότι σε εποχές κρίσης ο συντηρητισ­μός ανατρέπετα­ι κάποιες φορές εν μια νυκτί και ας φαντάζει σήμερα πανίσχυρος. Τα πάντα ρει, μην το ξεχνάμε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece