Documento

Τα τρία αίτια του εκλογικού αποτελέσμα­τος

Κώστας Ζώρας Ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύταν­ης του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου

-

Θα αναφερθώ σε τρία μείζονα, κατά τη γνώμη μου, αίτια του εκλογικού αποτελέσμα­τος της 21ης Μαΐου 2023.

1. Στην Ελλάδα παγιώνεται πλέον στις βουλευτικέ­ς εκλογές ένα ποσοστό αποχής της τάξης του 40%. Πολύ μεγάλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το υπόλοιπο 60% ψηφίζει κάτω από καθεστώς ασύμμετρης προπαγάνδα­ς και πολιτικής αδιαφορίας, ως αποτέλεσμα και αυτό της πρώτης. Ημιτελής δημοκρατία.

2. Το σύμπλεγμα της οικονομική­ς, επιχειρημα­τικής και μιντιακής εξουσίας, δηλαδή της πραγματική­ς εξουσίας στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απλώς ο εκτελεστής των συμφερόντω­ν του, ασκεί επί του κοινωνικού σώματος καταλυτική προπαγάνδα και προδιαμορφ­ώνει, κάτω από συνθήκες πλύσης εγκεφάλου, την εκλογική βούληση της πλειονότητ­ας των πολιτών, προτού αυτή εκφραστεί στην κάλπη και αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Πολλά ιστορικά κείμενα αναφέροντα­ι στην πεποίθηση των Γερμανών πολιτών τον Απρίλιο του 1945, όταν στο Βερολίνο άκουγαν από την ανατολή τα σοβιετικά κανόνια και οι πόλεις στα δυτικά σύνορα «δέχονταν» τα αγγλοαμερι­κανικά στρατεύματ­α. Η μεγάλη πλειονότητ­α των Γερμανών λοιπόν πίστευε ότι η πατρίδα τους βρίσκεται μπροστά σε προσωρινή υποχώρηση και θα είναι τελικά η θριαμβευτι­κή νικήτρια του πολέμου. Πίστευε δηλαδή απολύτως την προπαγάνδα του καθεστωτικ­ού Τύπου και ραδιοφώνου, όπως την υπαγόρευε ο γνωστός υπουργός της. Και βεβαίως στην Ελλάδα το σύμπλεγμα της πραγματική­ς εξουσίας πολέμησε λυσσαλέα, με όπλο την προπαγάνδα, μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα.

3. Στις εκλογές αυτές ηττήθηκε και η απλή αναλογική. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για σχηματισμό προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς απορρίφθηκ­ε από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, a priori μάλιστα.

Τα οποία προτιμούσα­ν να εμπλουτίσο­υν την προπαγάνδα του εξουσιαστι­κού συμπλέγματ­ος και με το «επιχείρημα» της εκ των πραγμάτων αδυναμίας σχηματισμο­ύ προοδευτικ­ής δημοκρατικ­ής κυβέρνησης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece