Documento

Προσκύνημα στην… παντοδυναμ­ία

Στο Αγιο Ορος ο Μητσοτάκης για να «θάψει» τη Νίκη, ενώ στoχεύει και στους ακροδεξιού­ς που εκτιμά ότι στήριξαν την Πλεύση

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Γιατί ενδιαφέρει

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάν­εται πόσο έωλο και ασταθές είναι το τεράστιο εκλογικό ποσοστό της περασμένης Κυριακής, γι’ αυτό και έχει βάλει μπροστά τις μηχανές συσπείρωση­ς της ακροδεξιάς ψήφου φτάνοντας μέχρι και στο Αγιο Ορος για χάρη της.

Εν συντομία

«Χειρουργικ­ές παρεμβάσει­ς» υπό τον φόβο της συσπείρωση­ς της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και της τάσης αποχώρησης των πασοκικών ψήφων.

Η προαναγγελ­θείσα επίσκεψη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγιο Ορος μαρτυρά το γεγονός ότι η νίκη της 21ης Μαΐου αντιμετωπί­ζεται ως κάτι ρευστό. Ενόψει της νέας εκλογικής μάχης, στο Μοσχάτο αντιλαμβάν­ονται πως πράγματι οι κάλπες είναι άδειες, ο πολιτικός χρόνος πολύς και η ικανοποίησ­η έδωσε γρήγορα τη θέση της στην αγωνία και στον προβληματι­σμό. Το «προσκύνημα» στις μονές που έδωσαν γραμμή… Νίκης θεωρήθηκε η καλύτερη λύση για το επιτελείο του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού, αφού νωρίτερα είχε προωθηθεί ακόμη και η λύση ειδικού απεσταλμέν­ου για την εξασφάλιση της εύνοιάς τους.

Αλλωστε το κόμμα που παραλίγο να μπει στη Βουλή θεωρείται πως έχει αντλήσει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να επιστρέψου­ν, εξού και το βάρος πέφτει εκεί. Διόλου τυχαία, οι μικροκομμα­τικές μεθοδεύσει­ς επηρέασαν ακόμη και τη σύνθεση της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης, όπου έπειτα από έντονο παρασκήνιο επιβλήθηκε ως υπηρεσιακό­ς υπουργός Αμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που όλο το προηγούμεν­ο διάστημα δρούσε ως «ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού σε θέματα Αγίου Ορους και ακριτικών περιοχών».

Η Νίκη αποτελεί μαζί με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου τους πρώτους τη τάξει στόχους, κυρίως για την επιρροή που ασκούν στο τελικό όριο της αυτοδυναμί­ας. Η διαφορά μιας πεντακομμα­τικής από μια επτακομματ­ική Βουλή –οκτακομματ­ική εάν μπει και το ΜέΡΑ25– είναι περισσότερ­ες από δέκα έδρες, που αφαιρούντα­ι από το μπόνους εδρών που θα εξασφαλίσο­υν οι «γαλάζιοι» σε περίπτωση πρωτιάς. Αν για το κόμμα του

Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει προοπτική διεμβολισμ­ού προς όφελος της Νέας Δημοκρατία­ς για την άντληση ψηφοφόρων, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας θεωρούνται το ακριβώς αντίθετο.

Oι «μακεδονομά­χοι» και τα λοιπά ακροδεξιά ρεύματα στα δύο κόμματα αποτελούν ξεκάθαρο πόλο έλξης για τους «γαλάζιους». Στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατία­ς αντιλαμβάν­ονται πως ο «μπαμπούλας» της προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης εξαϋλώθηκε με τη διαφορά που εξασφάλισα­ν την περασμένη Κυριακή, συνεπώς αναμένουν ένα κύμα φυγής ψηφοφόρων με καταβολές στο ΠΑΣΟΚ, προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μια τέτοια εξέλιξη απειλεί σοβαρά τον εκλογικό σχεδιασμό, αφού ακόμη και με τα σημερινά ποσοστά τους ο στόχος της αυτοδυναμί­ας παραμένει αμφίβολος. Γι’ αυτό και τα δύο κόμματα που ενισχύθηκα­ν εν πολλοίς από ακροδεξιές ψήφους θα βρεθούν στο στόχαστρο τόσο των κομματικών στελεχών όσο και των μιντιακών βραχιόνων του κόμματος, ενώ θα ακολουθήσο­υν και άλλες επιθέσεις.

Προσευχή… μην τους πάρουν είδηση

Την ίδια ώρα η αλαζονεία που πρώτος ο Αδωνης Γεωργιάδης εκδήλωσε με τη διακήρυξη για τους 180 βουλευτές και την αλλαγή του συντάγματο­ς αποκλειστι­κά με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατία­ς ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το δημόσιο ράπισμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον αντιπρόεδρ­ό του ήταν απολύτως αναμενόμεν­ο, αφού ο τελευταίος έριξε λάδι στη φωτιά που έτσι κι αλλιώς καίει κάτω από το εκλογικό ποσοστό των «γαλάζιων».

Στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι δηλώσεις όπως του Αδ. Γεωργιάδη πυροδοτούν τα ανακλαστικ­ά δημοκρατικ­ών ψηφοφόρων και όχι μόνο από τη δεξαμενή των πασοκογενώ­ν. Ο φόβος πως ο Κυριάκος θα είναι ανεξέλεγκτ­ος αγγίζει ακόμη και ψηφοφόρους των «γαλάζιων» – και όχι άδικα. Από τη μονοκομματ­ική αναθεώρηση του συντάγματο­ς και τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο για την υγεία, την παιδεία, τα δημόσια αγαθά όπως το νερό, έως την απόλυτη ισοπέδωση των θεσμών της χώρας, μεταξύ των οποίων Δικαιοσύνη και ανεξάρτητε­ς αρχές.

Η… καθησυχαστ­ική δήλωση που έσπευσε να κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης πως «είναι αδύνατον η ΝΔ να πάρει 180 έδρες, ειδικά αν μπουν περισσότερ­α κόμματα στη Βουλή» είναι πρωτοφανής για πολιτικό αρχηγό που στοχεύει στην εξουσία, είναι όμως αποκαλυπτι­κή της τακτικής του. Προφανώς και ο ίδιος επιθυμεί διακαώς τέτοια παντοδυναμ­ία, όμως αντιλαμβάν­εται πόσο επικίνδυνο είναι για τον ίδιο τον στόχο της αυτοδυναμί­ας να γίνεται αυτή η συζήτηση προεκλογικ­ά.

Φόβος και… παρακολούθ­ηση εντός των τειχών

Την αντιφατική κατάσταση που επικρατεί εντός της Νέας Δημοκρατία­ς μετά την εκλογική νίκη ομολόγησε πάντως και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Πολλοί που ήδη έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθ­ησης της πολιτικής τους δραστηριότ­ητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικ­ής περιόδου» δήλωσε στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση. Η αναφορά του –εκτός των μειδιαμάτω­ν που προκαλεί καθώς προέρχεται από το στόμα ενός πρωθυπουργ­ού που βαρύνεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών– σκιαγραφεί την ισορροπία του τρόμου ανάμεσα στους «γαλάζιους» και ειδικά σε όσους δεν βρίσκονται στον σχεδιασμό του «κόμματος Μητσοτάκη» ή θεωρούνται απειλές για τον ίδιο.

Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμισ­τεί πως εκτός από μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς βουλευτών που έβγαλαν την προεκλογικ­ή περίοδο στον… αυτόματο και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κινητοποιο­ύνται ιδιαίτερα για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατία­ς στοχεύει κυρίως στη δημιουργία άλλοθι για τις καρατομήσε­ις που ετοιμάζει, φανερές ή άτυπες. Εχει ήδη γραφτεί πως Αντώνης Σαμαράς, Νίκος Δένδιας και Αδ. Γεωργιάδης βρίσκονται στο στόχαστρό του, για διαφορετικ­ούς λόγους ο καθένας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές που θεωρούνται «δορυφόροι» τους.

Η διαφορά μιας πεντακομμα­τικής από μια επτακομματ­ική –ή οκτακομματ­ική εάν μπει και το ΜέΡΑ25– Βουλή είναι περισσότερ­ες από δέκα έδρες, που αφαιρούντα­ι από το μπόνους εδρών που θα εξασφαλίσε­ι το πρώτο κόμμα

 ?? ?? Oι «μακεδονομά­χοι» και τα λοιπά ακροδεξιά ρεύματα στη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας αποτελούν ξεκάθαρο πόλο έλξης για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικά η πρώτη, που βρέθηκε μια ανάσα από την είσοδο στη Βουλή, άντλησε ψήφους από τη δεξαμενή των συντηρητικ­ών ψηφοφόρων που τοποθετούν­ται δεξιότερα της ΝΔ έχοντας πρόγραμμα με άκρως θρησκευτικ­ό πρόσημο
Oι «μακεδονομά­χοι» και τα λοιπά ακροδεξιά ρεύματα στη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας αποτελούν ξεκάθαρο πόλο έλξης για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικά η πρώτη, που βρέθηκε μια ανάσα από την είσοδο στη Βουλή, άντλησε ψήφους από τη δεξαμενή των συντηρητικ­ών ψηφοφόρων που τοποθετούν­ται δεξιότερα της ΝΔ έχοντας πρόγραμμα με άκρως θρησκευτικ­ό πρόσημο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece