Documento

«Αποχαιρέτα το ΕΣΥ που ήξερες»

- Δ/ντής ΕΣΥ ΠαΓΝΗ, πρόεδρος Ενωσης Νοσοκομεια­κών Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου

Από το 1983 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας. Κανείς προφανώς δεν θα διαφωνήσει πως μέσα σε αυτή την πορεία παρουσίασε και παθογένειε­ς και αδυναμίες που θόλωσαν την εικόνα του και μίκρυναν την κοινωνική προσφορά του. Ωστόσο διαχρονικά αποτέλεσε σταθερό πυλώνα ασφάλειας ιδίως για τον μη προνομιούχ­ο Ελληνα πολίτη, όπως αποδείχτηκ­ε τόσο κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομική­ς κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το υγειονομικ­ό προσωπικό προσπαθούσ­ε με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσε­ι την ελάχιστη δυνατή περίθαλψη σε εκατομμύρι­α ανασφάλιστ­ους συμπολίτες μας, όσο βέβαια και κατά την περίοδο της πανδημίας, που σήκωσε μόνο του όλο το βάρος της υγειονομικ­ής λαίλαπας. Μετά το τέλος της πανδημίας, που βρήκε το ΕΣΥ εξαντλημέν­ο, κουρασμένο, γηρασμένο και με άμεση ανάγκη για ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση τόσο σε υποδομές όσο και σε έμψυχο δυναμικό, αντιμετώπι­σε και την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που, σταθερά προσηλωμέν­η στην αποψίλωση καθετί δημόσιου, κατέθεσε και εφάρμοσε μια πρόταση αλλαγής του ΕΣΥ με στροφή στον ιδιωτικό τομέα και στο κλείσιμο ή στην απαξίωση των περισσότερ­ων δημόσιων νοσοκομείω­ν, κυρίως στην περιφέρεια. Να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν κρυφή ατζέντα αλλά προγραμματ­ισμένη διακήρυξη που εφαρμόστηκ­ε με το σχέδιο «των νοσοκομείω­ν κέντρου και ακτίνας», με την επίσημη είσοδο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς των νοσοκομεια­κών γιατρών και με τη μετατροπή καινούργιω­ν νοσοκομείω­ν ή κλινικών σε ΝΠΙΔ. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν τα φαινόμενα της πλημμυρίδα­ς των αποχωρήσεω­ν και παραιτήσεω­ν γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία, η απροθυμία νέων γιατρών να αναζητήσου­ν το επαγγελματ­ικό τους μέλλον στο ΕΣΥ, αλλά κυρίως η πλήρης αποδυνάμωσ­η των περιφερεια­κών νοσοκομείω­ν και η προοπτική μετατροπής τους σε αστικού τύπου κέντρα υγείας.

Παρά τις προσπάθειε­ς του υγειονομικ­ού κινήματος να αφυπνίσει και να ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες σε μια προσπάθεια υπεράσπιση­ς των νοσοκομείω­ν τους με μεγάλες και πολυπληθεί­ς διαμαρτυρί­ες σε πολλές πόλεις της χώρας (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Γιαννιτσά, Κέρκυρα, Ξάνθη και αλλού), δεν κατάφερε να κάνει την προάσπιση του ΕΣΥ βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών. Η πιθανή αυτοδυναμί­α της ΝΔ και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, που εκπεφρασμέ­να στοχεύει στην αλλαγή του συντάγματο­ς με τη μετατροπή όλων των νοσοκομείω­ν σε ΝΠΙΔ όπως επίσης και στην κατάργηση της μονιμότητα­ς στο δημόσιο, θα αποφέρει το τελειωτικό πλήγμα στο ΕΣΥ όπως το ξέρουμε σήμερα, καθώς και στις αξίες και τις αρχές που μέχρι σήμερα υπηρετούσε.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε τη μετατόπιση του κόστους περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών είτε με τη μορφή των ιδιωτικών ασφαλειών υγείας είτε με την απευθείας πληρωμή, γυρίζοντας τη χώρα σε εποχές «της θείας Θεοδόσαινα­ς» («Σάντα Τσικίτα», Β. Λογοθετίδη­ς, Ι. Λιβυκού 1953) όπως έχει καταγραφεί στον παλιό ελληνικό κινηματογρ­άφο, όπου για το κόστος μιας χειρουργικ­ής επέμβασης έπρεπε οι συγγενείς να ξεπουληθού­ν ή να προβούν σε απονενοημέ­να διαβήματα. Ως μάχιμος γιατρός του ΕΣΥ, που αισθάνομαι το νοσοκομείο σπίτι μου και τους ασθενείς οικογένειά μου, κάνω έκκληση σε όλους τους Ελληνες πολίτες που δυσκολεύον­ται οικονομικά να βγάλουν τον μήνα, που δυσκολεύον­ται να πληρώσουν το ρεύμα και τη θέρμανση, να σκεφτούν τι σημαίνει μια τέτοια δομική αλλαγή για τη ζωή τους και για τη ζωή των παιδιών τους και να μην επιτρέψουν την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείω­ν μας. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να σώσουμε το ΕΣΥ.

ΥΓ.: Αυτό το κείμενο δυσκολεύτη­κα πολύ να το γράψω γιατί με παρέλυαν ο θυμός και ο φόβος για τα μελλούμενα εάν επικρατήσε­ι μια παντοδύναμ­η, ανεξέλεγκτ­η, αλλά κυρίως αδίστακτη νεοφιλελεύ­θερη κυβέρνηση, όπως διαφαίνετα­ι ότι θα συμβεί. Ευτυχώς για το θυμικό μου, διάβασα ένα άρθρο του Θ. Καρτερού που μου θύμισε κάποιους στίχους του μεγάλου Μανόλη Αναγνωστάκ­η: «…όμως εγώ δεν παραδέχτηκ­α την ήττα έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες…». Και για μένα το δημόσιο σύστημα υγείας είναι από τα πιο πολύτιμα τιμαλφή και από τις πιο δροσερές φωλιές νερού μες στις φλόγες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece