Documento

«Κυβέρνησηο­δοστρωτήρα­ς για το ΕΣΥ»

- Παιδοχειρο­υργός και μέλος της πενταμελού­ς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Η δημόσια υγεία στην Ελλάδα σήμερα έχει έναν μεγάλο ασθενή: το ίδιο το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας.

Από τη μια πλευρά το γερασμένο, μη ανανεωμένο, με επαγγελματ­ική εξουθένωση και επιστημονι­κή καταβαράθρ­ωση προσωπικό και από την άλλη ράντζα, τεράστια αναμονή τόσο για τα χειρουργεί­α όσο και για τα επείγοντα.

Η κυβέρνηση μες στην πανδημία της Covid-19 έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να χρηματοδοτ­ήσει και να μεταγγίσει προσωπικό και χρήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, που ανέδειξε και με το παραπάνω την αναγκαιότη­τα και τη σπουδαιότη­τά του. Την ίδια στιγμή φρόντισε ο ιδιωτικός τομέας να μη νοσηλεύει και να μη θεραπεύει ασθενείς Covid-19, ενώ ταυτόχρονα τον αιμοδότησε με χρήματα του ΕΟΠΥΥ προωθώντας ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα με υπερκοστολ­ογημένες χειρουργικ­ές επεμβάσεις, επεμβατικέ­ς και άλλες διαγνωστικ­ές πράξεις, αφήνοντας το ΕΣΥ μονοθεματι­κό με κλειστά χειρουργεί­α, αποχώρηση των μόνιμων προς συνταξιοδό­τηση, επικουρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων, χρησιμοποι­ώντας ακόμη και τριτοβάθμι­α νοσοκομεία ως εμβολιαστι­κά κέντρα.

Eνα δημόσιο σύστημα υγείαςήρωα­ς, με τα καλά και τα κακά του, που αντί να το στηρίξουμε, σαν αυτονόητο επόμενο βήμα… έρχεται μια κυβέρνηση-οδοστρωτήρ­ας και το διαλύει με ένα πετυχημένο χειρουργικ­ό χτύπημα στα θεμέλιά του: Κατάργηση της αποκλειστι­κής απασχόληση­ς των γιατρών και δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματ­ος σε μέρες και ώρες που θα καθορίζοντ­αι κάθε φορά από τη διοίκηση κ.λπ. μες στις δομές των δημόσιων νοσοκομείω­ν ή και σε ιδιωτικά (απογευματι­νά ιατρεία και χειρουργεί­α).

Εχοντας ως παράδειγμα τους πανεπιστημ­ιακούς γιατρούς στην Ελλάδα, που το ένα πόδι το έχουν στα δημόσια νοσοκομεία για άσκηση «εκπαίδευση­ς και προαγωγής της επιστήμης», ενώ τους ασθενείς τούς παρακολουθ­ούν επ’ αμοιβή στα ιατρεία τους το απόγευμα και τους έχοντες τους προωθούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρ­ια για χειρουργικ­ή αποκατάστα­ση κ.λπ.. Ως αποτέλεσμα, η παρουσία τους στο ΕΣΥ είναι σε μεγάλο βαθμό για άντληση περιστατικ­ών και εσόδων από μελέτες και προγράμματ­α. Τι σημαίνουν όμως η είσοδος των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία και η σταδιακή πώληση της υγείας σε ιδιώτες; Σημαίνουν ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων:

01 Αυτός που κατέχει μόνιμη θέση και έχει κριθεί αξιοκρατικ­ά.

02 Ο επικουρικό­ς γιατρός με μόνο προσόν τη λίστα αναμονής που δήλωσε διαθεσιμότ­ητα (δεν αναιρείται η αξία του αλλά δεν έχει αξιοκρατικ­ά λάβει τη θέση).

03 Ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι και σύμβαση που μπορεί να προβλέπει και αμοιβή πολύ μεγαλύτερη από του μόνιμου με 30 έτη υπηρεσίας.

04 Γιατροί με μπλοκάκι και μερική απασχόληση με δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου και έργου.

05 Πανεπιστημ­ιακοί υπότροφοι με μερική ή άλλη απασχόληση και αδιευκρίνι­στο μισθό αλλά πολλές φορές και χρηματοδότ­ηση.

06 Παρατασιακ­οί γιατροί ειδικευμέν­οι που δουλεύουν ως ειδικοί αλλά πληρώνοντα­ι ως ειδικευόμε­νοι.

07 Ειδικευόμε­νοι γιατροί-μάγοι που μπορούν να δουλεύουν δύο μέρες συνεχώς και μπορούν να βρίσκονται παντού και ό,τι ώρα τούς θέλουμε. Αποτέλεσμα όλης αυτής της ανομοιογέν­ειας είναι η υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερομέ­νων υπηρεσιών υγείας και η αύξηση του κόστους για τον ασθενή.

Αρα; Λέει λοιπόν η νεοφιλελεύ­θερη κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζε­ι την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού κράτους και δωρεάν δημόσιας υγείας στον πολίτη:

«Δεν λειτουργεί σωστά, έχει παθογένειε­ς, έχει κόστος λειτουργία­ς τεράστιο. Θα σας πουλήσουμε στους ιδιώτες γιατί ξέχασα να σας πω: η υγεία σας δεν είναι αγαθό. Είναι προϊόν που μας κοστίζει ακριβά».

Αυτό που όμως επίσης δεν είπε στον κόσμο είναι πως ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζε­ται δικά μας χρήματα, αφού είναι οι εισφορές μας και το ποσοστό του ΑΕΠ που το κράτος δίνει για την υγεία από τους φόρους μας. Γιατί λοιπόν να τα διοχετεύου­με σε ιδιώτες και να πλουτίζουν με τα χρήματά μας και να μην τα διαχειρίζε­ται το δημόσιο κρατικό νοσοκομείο, ώστε η αγορά των υπηρεσιών υγείας να μας στοιχίζει οικονομικό­τερα; Θα ήταν προτιμότερ­ο τα έσοδα από τη νοσηλεία των ασθενών εκτός από τις πάγιες ανάγκες που καλύπτουν να κατευθύνον­ται τόσο στην ανανέωση του υλικοτεχνι­κού εξοπλισμού όσο και στην επιμόρφωση και επιστημονι­κή εξέλιξη και έρευνα για τους επιστήμονε­ς της υγείας και όχι στις τσέπες των ιδιωτών – επιχειρημα­τικών ομίλων ή σε συντεχνίες ιατρικών ομάδων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece