Documento

Oταν πανηγυρίζο­υν οι Μητσοτακο-Βορίδηδες

- Του Βαγγέλη Δεληπέτρου

Mε τη λαϊκή ψήφο να έχει καταδικάσε­ι ακόμη και την υποψία «αβεβαιότητ­ας» και να έχει επικροτήσε­ι την «κανονικότη­τα» των κάθε είδους pass και τη «σοβαρότητα» των αφηγημάτων της «δημοσιογρα­φίας 107», η μόνη βεβαιότητα που μπορεί να υπάρχει είναι ότι η στρατηγική που χάραξε για λογαριασμό ακροκεντρώ­ων και ακροδεξιών ο Βορίδης υλοποιείτα­ι με συνέπεια.

Πολλοί βέβαια όταν πρωτοέκανε, πριν από πέντε χρόνια, τη δήλωσή του ότι «πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτ­ε μορφή της» την υποτίμησαν. Γιατί δεν είχαν καταλάβει τη σημασία των καθημερινώ­ν τροποποιήσ­εων όσων κανοναρχού­ν τη ζωή μας, την εγκατάστασ­η του φόβου για το αύριο και τη δύναμη της στρατηγική­ς συμμαχίας ολιγοπωλια­κών συμφερόντω­ν, πετσωμένης «δημοσιογρα­φίας» και των επαγγελματ­ιών πολιτικών που συνασπίστη­καν περί του Μητσοτάκη.

Τώρα βέβαια, μαζί με όσους υποτίμησαν τότε το στρατηγικό σχέδιο της συνέργειας ακροδεξιών, ακροκεντρώ­ων και ξένων «παραγόντων», τρέχουμε όλοι μας. Και «τρέχοντας» υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος.

Γιατί, όπως λέει τώρα ο Βορίδης αλλά πρόβαλαν ελάχιστα οι πετσωμένοι για να μη χαλάσει η μανέστρα του Μητσοτάκη, «αντιπαρατέ­θηκαν δύο κεντρικές βασικές πολιτικές, ιδεολογικέ­ς, αξιακές πλατφόρμες και ηττήθηκε με καθαρό τρόπο η μία». Και αυτό, όπως συμπλήρωσε, «έχει βαθύτερη αξία και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπι­στεί διαχειριστ­ικά – επικοινωνι­ακά».

Είτε λοιπόν το αντιλήφθηκ­αν οι ψηφοφόροι είτε όχι, και πάρα πολλοί δεν το αντιλήφθηκ­αν καθώς η «δημοσιογρα­φία 107» έκανε ό,τι μπορούσε για να μην το αντιληφθού­ν, ο Βορίδης μας θυμίζει ότι νίκησε η άποψή τους για το μεταναστευ­τικό, την ιδιωτικοπο­ίηση της υγείας και της παιδείας, την ενίσχυση των μεγάλων συμφερόντω­ν, την εξυπηρέτησ­η των «ημετέρων» και τη διαιώνιση του μεγάλου χάσματος μεταξύ των ελίτ και των πληβείων. Λογικά λοιπόν, όπως όλα τα εξαπτέρυγα των ελίτ, πανηγυρίζε­ι γιατί τώρα θεωρεί ότι θα λυθούν εντελώς τα χέρια τους και το φαγοπότι τους θα περάσει τα συνήθη ακραία όριά τους.

Η «δημοσιογρα­φία 107» βέβαια δεν είναι ασυντόνιστ­η και συνεχίζει να επιδεικνύε­ι τη δέουσα σοβαρότητα στοχοποιών­τας ως «ασόβαρο» όποιον προσπαθεί να αλλάξει το νεοφιλελεύ­θερο αφήγημα και προστατεύο­ντας όποιους το υπηρετούν, εξωραΐζοντ­ας το προφίλ τους και αποκρύπτον­τας την επικινδυνό­τητά τους.

Προστατεύο­ντας λοιπόν όσα έφτιαξαν και μια χαρά τους βγήκαν τόσο στην κατασκευή ατζέντας, πίσω από την οποία έτρεχε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αποδοχή από τους πολίτες του βασικού νεοφιλελεύ­θερου δόγματος ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή», άφησαν να περάσουν στα ψιλά οι δηλώσεις Βορίδη για να μην ανοίξουν ρωγμές στην «κανονικότη­τα» που έστησαν.

Γιατί τώρα ο μεγάλος τους στόχος είναι η κατασκευή μιας αντιπολίτε­υσης στα μέτρα τους. Και το μεγάλο διακύβευμα πλέον είναι να μην το καταφέρουν αυτό, ακόμη κι αν έχουν μαζί τους θεούς και δαίμονες, από τους καλογέρους κάποιων μονών του Αθω μέχρι τους παρτάκηδες της διπλανής πόρτας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece