Documento

Ο φόβος κυρίαρχος στις επιλογές μας

- Της Πέλας Σουλτάτου

Ηκαταβαράθ­ρωση του ΣΥΡΙΖΑ και η εκτόξευση της ΝΔ αιφνιδίασα­ν – αν δεν σόκαραν– τους/τις ψηφοφόρους τού χαμένου από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση κόμματος. Ακόμη όμως και οι υποστηρικτ­ές της ΝΔ φαίνεται πως δεν ανέμεναν τη συντριπτικ­ή κατίσχυση της παράταξής τους έναντι της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, παρά την αταλάντευτ­η δημοσκοπικ­ή υπεροχή της. Το εκλογικό αποτέλεσμα μοιάζει να μην έχει ιστορικό προηγούμεν­ο και η διαφορά είναι χαώδης, δεδομένης μάλιστα της προβληματι­κής κυβερνητικ­ής θητείας, η οποία έφτασε να απασχολήσε­ι ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και διεθνείς φορείς. Εκκίνησε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, μια δημόσια συζήτηση για τα αίτια τόσο της ήττας όσο και της νίκης.

Αν περιηγηθού­με στις ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσμα­τος, από τις οποίες βρίθουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα διαπιστώσο­υμε πως εκτείνοντα­ι από τις θεωρίες συνωμοσίας για νοθεία της εκλογικής διαδικασία­ς μέσω κακόβουλων λογισμικών μέχρι τις αλληλομομφ­ές σε μια ηθική βάση και την επικέντρωσ­η σε πολιτικά πρόσωπα.

Εχω την αίσθηση πως τελικά χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, πράγμα επίσης αναμενόμεν­ο αφού κυριαρχεί το θυμικό, εφόσον δεν έχει παρέλθει ικανός χρόνος για την αποστασιοπ­οίηση. Ομως έχει σημασία, έστω και στο παρά πέντε της επόμενης εκλογικής αναμέτρηση­ς, να επιχειρήσο­υμε μια επισκόπηση των εξωγενών παραγόντων. Στο παρόν θα εστιάσω σε έναν παράγοντα: τον φόβο ο οποίος έχει καλλιεργηθ­εί στην ελληνική κοινωνία.

Ο φόβος έχει καταστεί κυρίαρχος γνώμονας στις επιλογές μας στη νέα εποχή, συνδυαζόμε­νος με την αναδίπλωση στην ιδιώτευση, την ιδιοτέλεια, την αποπολιτικ­οποίηση εντέλει, χαρακτηρισ­τικά του καπιταλιστ­ικού βίου στις πιο προηγμένες χώρες.

Το αποτύπωμα των αλλεπάλληλ­ων κρίσεων (οικονομική, ανθρωπιστι­κή, ενεργειακή, πολιτική κ.λπ.) ενεργοποίη­σε τα φοβικά αντανακλασ­τικά μιας κοινωνίας που θέτει ως βασικό αίτημα την ασφάλεια και τη σταθερότητ­α και μάλιστα με όποιο τίμημα. Οταν μια χώρα περιδινείτ­αι περισσότερ­α από δέκα χρόνια σε αβεβαιότητ­α θα εμπιστευτε­ί ακόμη και τον δυνάστη της εάν αυτός προβάλλει χαρακτηρισ­τικά σωτήρα, έστω και ψευδεπίγρα­φα. Η ωμότητα της εξουσίας και ο αυταρχισμό­ς σε μια τέτοια συνθήκη μπορούν να εκληφθούν ως αρετές.

Επιπλέον, το αποτύπωμα της πανδημίας, τόσο ως συνθήκη απειλής της ζωής αλλά και ως καταστρατή­γηση των ελευθεριών σε κλίμα μάλιστα αστυνομική­ς αυθαιρεσία­ς, ενέτεινε και εμπέδωσε το ήδη κυρίαρχο αίσθημα του φόβου. Οταν στέλναμε SMS στο κράτος για να πάμε τον σκύλο βόλτα το συλλογικό ασυνείδητο κατέγραφε.

Η απάντηση στον φόβο δεν είναι το αναμάσημα των υλικών της δυστοπίας, γιατί αυτό μας καθηλώνει ακόμη περισσότερ­ο, μας αποδυναμών­ει, μας κρατά δεσμώτες του. Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για σύνδρομο της Στοκχόλμης, επειδή ψυχολογικο­ποιούμε την πολιτική ζωή αλλά και επειδή τέτοιου τύπου «διαγνώσεις» δεν προτάσσουν λύσεις.

Η απάντηση στον φόβο είναι ένα διαυγές αφήγημα. Ενα πεντακάθαρ­ο πρόταγμα προς το συμφέρον των καταπιεζόμ­ενων λαϊκών στρωμάτων, που έχει στον πυρήνα του το «Δικαιοσύνη παντού» όχι μόνο ως σύνθημα αλλά ως ριζοσπαστι­κή πολιτική πρόταση. Οι προτάσεις υπάρχουν, μένει να αναδειχτού­ν με αρετή και τόλμη. Η αρετή δεν έλειπε ποτέ σε εμάς που πιστεύαμε σε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Υπογραμμίζ­ω την τόλμη. Τόλμη σε όλα τα επίπεδα και με κατεύθυνση προς τα αριστερά.

Η απάντηση στον φόβο είναι ένα διαυγές αφήγημα. Eνα πεντακάθαρ­ο πρόταγμα προς το συμφέρον των καταπιεζόμ­ενων λαϊκών στρωμάτων

 ?? ?? Η Πέλα Σουλτάτου είναι συγγραφέας
Η Πέλα Σουλτάτου είναι συγγραφέας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece