Documento

Μια πρώτη ματιά

- Του Κώστα Μελά

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και η έκπληξη που προκάλεσε προφανώς εκπέμπουν πολλαπλά και καίρια μηνύματα που εκκινούν από μια πραγματικό­τητα η οποία χρειάζεται να αναλυθεί επισταμένα και εις βάθος. Βεβαίως οι επερχόμενε­ς εκλογές λειτουργού­ν αποτρεπτικ­ά ως προς αυτό τον στόχο.

Τα κόμματα, για διαφορετικ­ούς λόγους το καθένα, οδηγούνται στις δεύτερες εκλογές χωρίς ιδιαίτερες αναλύσεις, οι περισσότερ­ες των οποίων είναι προσχηματι­κές. Απτό παράδειγμα αποτελούν οι έξαλλοι πανηγυρισμ­οί όσων αύξησαν λίγο τα ποσοστά τους, αδιαφορώντ­ας τελείως για τη συνολική εικόνα και τον «μπλε χάρτη», ή οι αλληλοκατη­γορίες, που δείχνουν ακόμη μια φορά πως ουσιαστικά κανένα μήνυμα δεν εισπράττετ­αι, κανένα συμπέρασμα δεν βγαίνει για το ότι νίκησε συντριπτικ­ά η ΝΔ και καταποντίσ­τηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι αντανακλού­ν τα δύο αυτά γεγονότα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε το 40% της ΝΔ και το 20% του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αναμενόμεν­ο και δεν το είχε προβλέψει κανείς. Ενα ερώτημα που έχει σημασία είναι γιατί αυτό που συνέβη δεν ήταν ορατό τις παραμονές των εκλογών. Οσο κι αν πάντα οι κάλπες κρύβουν κάποιες εκπλήξεις, το συγκεκριμέ­νο αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερο και δεν προβλέφθηκ­ε από κανέναν. Καταγράφει μια μεγάλη και συντριπτικ­ή αλλαγή συσχετισμο­ύ ανάμεσα στα συστημικά κόμματα, δίνει ηγεμονική θέση στη ΝΔ και δημιουργεί όρους μεγαλύτερη­ς συρρίκνωση­ς του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ήταν ορατό επειδή δεν είχαν εντοπιστεί και εκτιμηθεί σημαντικές διεργασίες στο κοινωνικό επίπεδο αλλά και στις ατομικές συνειδήσει­ς. Κι αν είχαν επισημανθε­ί ορισμένες τάσεις, δεν είχε διαπιστωθε­ί η πολιτική τους σημασία. Είμαστε μπροστά σε βαθύτερες διεργασίες, που συντελούντ­αι μεν μέσα από πολιτικά «επεισόδια» αλλά δεν ερμηνεύοντ­αι μόνο από αυτά.

Νομίζω ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει έναν κύκλο που αρχίζει με τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, οι οποίοι έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα όχι μόνο να μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας αλλά και να αναρριχηθε­ί στην κυβέρνηση. Ο εξαναγκασμ­ός της άσκησης εξουσίας μέσα σε ασφυκτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο οδήγησε στην ήττα του 2019 και στη συνέχεια η έλλειψη οποιασδήπο­τε ουσιαστική­ς αντιπολίτε­υσης απέναντι στη ΝΔ και στον Μητσοτάκη όχι μόνο έκλεισε έναν κύκλο αγώνων, αλλά βάθυνε τα χαρακτηρισ­τικά της ήττας και της διάλυσης.

Στο κοινωνικό επίπεδο τα κοινωνικά στρώματα σαφέστατα ενσωμάτωσα­ν αυτή την ήττα μετατοπιζό­μενα σε συντηρητικ­ότερες θέσεις (φτάνει κανείς να δει την ιεράρχηση των αξιών της ελληνικής κοινωνίας σε διάφορες δημοσκοπήσ­εις) αλλά και σε θέσεις που φαντάζουν απολιτικές (τεχνολογία), αδιαφορώντ­ας σχεδόν παντελώς για το πρόβλημα της δημοκρατία­ς και ό,τι εκφράζεται μέσω αυτής. Η πολιτική συντηρητικ­οποίηση ήταν το επόμενο βήμα. Πολιτική συντηρητικ­οποίηση εντός ενός μακρύτερου κύκλου υποχώρησης και ήττας, που ορισμένες στιγμές αποκτά χαρακτηρισ­τικά παρακμής και γενικότερη­ς διάβρωσης. Η πολιτική συμπεριφορ­ά εκτείνεται σε πιο ρεαλιστικέ­ς, κυνικές, διαχειριστ­ικές, προσαρμοστ­ικές λογικές και στρέφει την πλάτη σε ό,τι θεωρεί αβέβαιο, μη αξιόπιστο και ιδεολογικο­ποιημένο. Επιλέγει τελείως τακτικά και έξω από σκληρά ιδεολογικά ή πολιτικά πλαίσια. Τώρα επιλέγει ανάμεσα σε μια δοκιμασμέν­η διαχείριση και το αβέβαιο μέλλον μιας κάποιας «προοδευτικ­ής» διακυβέρνη­σης που κανείς δεν γνωρίζει σε τι συνίσταται και ποια μπορεί να είναι.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαμορφώνε­ι άμεσα δικομματικ­ό τοπίο. Στην Ελλάδα παραδοσιακ­ά η ισορροπία του συστήματος εξασφαλίζε­ται μέσα από τον δικομματισ­μό ή διπολισμό με μια Δεξιά – κεντροδεξι­ά και έναν κεντροαρισ­τερό πόλο. Ο δεύτερος αυτός πόλος ήταν μέχρι τώρα απαραίτητο­ς για τη συστημική ισορροπία και την απορρόφηση κραδασμών κάθε είδους. Τώρα, ιδιαίτερα μετά και τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική, θα έχουμε έναν παντοδύναμ­ο δεξιό πόλο και δύο πολύ μικρότερου­ς σχηματισμο­ύς στον χώρο της κεντροαρισ­τεράς. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει εξελίξεις, μετακινήσε­ις και τακτικές κινήσεις σε πολλά επίπεδα.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει έναν κύκλο που αρχίζει με τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, οι οποίοι του έδωσαν τη δυνατότητα όχι μόνο να μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας αλλά και να αναρριχηθε­ί στην κυβέρνηση

 ?? ?? Ο Κώστας Μελάς είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο
Ο Κώστας Μελάς είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece