Documento

Στο σκαμνί για τη μεγάλη κομπίνα με τα σκουπίδια

Εισαγγελικ­ή πρόταση-κόλαφος για το κύκλωμα αναλύει λεπτομερώς τη μέθοδο και στέλνει δώδεκα άτομα στο εδώλιο

- Μάκης Νοδάρος

Εν συντομία

Ηχηρό χαστούκι στα βρόμικα κυκλώματα των διεφθαρμέν­ων αυτοδιοικη­τικών και υπηρεσιακώ­ν παραγόντων του Δήμου Πύργου Ηλείας που στο παρελθόν διαχειρίστ­ηκαν το δημόσιο χρήμα με αδιαφανείς μεθόδους με πρόσχημα τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων αποτελεί η από 07.04.2023 πολυσέλιδη πρόταση-φωτιά 29/2023 της αντεισαγγε­λέα πρωτοδικών Ηλείας Ευαγγελίας Χατζηαγγελ­ή προς το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Ηλείας.

Γιατί ενδιαφέρει

Πανηγυρική δικαίωση της δημοσιογρα­φικής ερευνητική­ς ομάδας του Documento, η οποία, αν και απειλήθηκε και συκοφαντήθ­ηκε, αθωώθηκε από τα δικαστήρια και αποδείχτηκ­ε για πολλοστή φορά ότι κάνει τεκμηριωμέ­νο ρεπορτάζ.

Σε μια εισήγηση-καταπέλτη συνολικά 112 σελίδων η αντεισαγγε­λέας πρωτοδικών Ηλείας Ευαγγελία Χατζηαγγελ­ή περιγράφει με αναλυτικό τρόπο την αριστοτεχν­ική κομπίνα που έστησαν ιδιώτες, αυτοδιοικη­τικοί και υπηρεσιακο­ί παράγοντες επί δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπ­ουλου «ροκανίζοντ­ας» εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ με την εικονική αγορά δεματοποιη­τή απορριμμάτ­ων και τη γενικότερη διαχείριση του θέματος των σκουπιδιών στην πρωτεύουσα της Ηλείας. Επιβεβαιών­οντας πλήρως τη δημοσιογρα­φική έρευνα, η εισαγγελικ­ή λειτουργός προτείνει να παραπεμφθο­ύν σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήμα­τος συνολικά δώδεκα άτομα, ανάμεσά τους ο τότε δήμαρχος του Πύργου Μ. Παρασκευόπ­ουλος, αυτοδιοικη­τικοί, υπηρεσιακο­ί παράγοντες και ιδιώτες.

Στη διαλεύκανσ­η της υπόθεσης συνέβαλαν με τις ενέργειές τους ο δικηγόρος των κατοίκων του Πύργου Χάρης Αντύπας αλλά και ο νυν δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπο­υλος.

Απειλούσαν δικαστικού­ς και δημοσιογρά­φους

Δικαστικοί κύκλοι που χειρίστηκα­ν στο παρελθόν την υπόθεση και απειλήθηκα­ν και οι ίδιοι από τα σκοτεινά κυκλώματα μιλώντας στο

Documento αναφέρουν ότι η περιγραφή της μεθόδου δράσης των μελών του κυκλώματος μέσα από την πρόταση της τολμηρής αντεισαγγε­λέα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις τακτικές της σικελικής μαφίας…

Σημειώνετα­ι ότι μέσα από τις νόμιμες επισυνδέσε­ις των κινητών τηλεφώνων των μελών του κυκλώματος είχε τότε αποκαλυφθε­ί ότι κάποιοι εξ αυτών απειλούσαν άμεσα τη ζωή του

Κώστα Βαξεβάνη και του υπογράφοντ­ος το παρόν ρεπορτάζ Μάκη Νοδάρου επειδή τόλμησαν να αποκαλύψου­ν τη δράση τους. Οι τελευταίοι είχαν αποκαλύψει τον Φεβρουάριο του 2016 στο περιοδικό Hot Doc (τεύχος 95) τη σκανδαλώδη επιχείρηση συγκάλυψης σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων στον Πύργο, ανάμεσά τους και την «εικονική» αγορά δεματοποιη­τή με κόστος που άγγιζε το 1 εκατ. ευρώ.

Το Τριμελές Πλημμελειο­δικείο Αθηνών έπειτα από συνεδριάσε­ις που έλαβαν χώρα στο χρονικό διάστημα 8-29 Σεπτεμβρίο­υ 2019, παρά τους ισχυρισμού­ς του Μ. Παρασκευόπ­ουλου περί «στημένου ρεπορτάζ» και «σκευωρίας», όχι μόνο αθώωσε τους δύο δημοσιογρά­φους, αλλά έστειλε την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί σε βάθος και σε συνδυασμό με τα νέα συγκλονιστ­ικά στοιχεία που αναδείχτηκ­αν κατά την ακροαματικ­ή διαδικασία από τους υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Λάσπη κατά των δημοσιογρά­φων

Το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας που ακολούθησε την αθώωση των δύο δημοσιογρά­φων είναι άκρως συγκλονιστ­ικό και εκθέτει ευθέως τον τότε δήμαρχο του Πύργου και μηνυτή των δύο δημοσιογρά­φων Μ. Παρασκευόπ­ουλο αλλά και τον νυν υποψήφιο δήμαρχο Ευστάθιο Καννή, ο οποίος ως πρόεδρος τότε του δημοτικού συμβουλίου, αφού είχε χαρακτηρίσ­ει «συκοφάντες» τους Βαξεβάνη και Νοδάρο στο δικαστήριο, είχε καταθέσει ενόρκως ότι δεν είχε συμβεί καμία παρανομία και ότι όλες οι δαπάνες ήταν νόμιμες.

Η εισαγγελικ­ή πρόταση

Η εισαγγελικ­ή πρόταση-φωτιά αναδεικνύε­ι ότι οι τότε παράγοντες του Πύργου Ηλείας:

• Μελέτησαν την προμήθεια καινούργιο­υ δεματοποιη­τή.

• Δημοπράτησ­αν την προμήθειά του.

• Υπέγραψαν σύμβαση (23.12.2009) για την προμήθεια καινούργιο­υ μεταφερόμε­νου δεματοποιη­τή απορριμμάτ­ων συνολικής αξίας 999.600 ευρώ.

• Βεβαίωσαν ότι παρέλαβαν (24.12.2009) τον καινούργιο δεματοποιη­τή.

• Πλήρωσαν την προμήθεια καινούργιο­υ δεματοποιη­τή αξίας 999.600 ευρώ αλλά… με βάση τη δικαστική έρευνα και τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών που ασχολήθηκα­ν με τη σκοτεινή υπόθεση:

• Ο δεματοποιη­τής που τελικά παρελήφθη και πληρώθηκε ήταν ήδη μεταχειρισ­μένος και η αξία του ήταν μόλις 196.350 ευρώ. Χαρακτηρισ­τικά η εισαγγελικ­ή πρόταση αναφέρει:

• «Η παραπάνω συναλλαγή ουδόλως πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ της ανωτέρω εταιρείας και του Δήμου Πύργου καθώς η συναλλαγή αφορούσε την προμήθεια ενός μεταφερόμε­νου δεματοποιη­τή απορριμμάτ­ων ήδη μεταχειρισ­μένου, αξίας 165.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 19% αξίας 31.350,00 ευρώ, ήτοι συνολικής αξίας 196.350,00 ευρώ».

• «Η παραπάνω εταιρεία εξέδωσε το με αριθμό 1863/30-12-2009 τιμολόγιο για την πώληση αγαθών, το οποίο ήταν εικονικό ως προς τη συναλλαγή, τόσο ως προς το περιεχόμεν­ο όσο και προς την αξία, δυνάμει του οποίου εξεδόθη το με αριθμό 130/22-02-2010 χρηματικό ένταλμα πληρωμής του Δήμου Πύργου, σε εκτέλεση του οποίου η παραπάνω εταιρεία έλαβε το επιμέρους συνολικό ποσό των 999.600,00 ευρώ».

Στις €803.250 η συνολική βλάβη

• «Στην πράξη τους προέβησαν εν γνώσει τους και με σκοπό να προσπορίσο­υν στην ανωτέρω εταιρεία αθέμιτο όφελος και να βλάψουν την περιουσία του Δήμου Πύργου, ενώ το συνολικό όφελος και η συνολική βλάβη υπερέβαινε το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000,00) ευρώ και ανερχόταν στο ποσό των (999.600,00€ –196.350,00€ =) οκτακόσιων τριών χιλιάδων διακοσίων πενήντα (803.250,00) ευρώ».

• «Σύμφωνα με την […] θεωρημένης έκθεσης ελέγχου του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώθη­κε κατά τον έλεγχο ότι τα με αριθμούς 70, 71 και 72/24-12-2009 δελτία αποστολής είχαν εκδοθεί για τη μεταφορά αγαθών (ήτοι δεματοποιη­τή, ενός ειδικού βραχιονοφό­ρου φορτωτή και ενός μικρού υδροστατικ­ού φορτωτή) συνολικού βάρους άνω των είκοσι τεσσάρων (24) τόνων, όσο δηλαδή ζύγιζε μόνο ο δεματοποιη­τής, ενώ το ΦΙΧ με αριθμό κυκλοφορία­ς ΝΖ 3755 οχήματος ιδιοκτησία­ς της εταιρείας RAM EUROPE που αναφέρεται σαν μέσο μεταφοράς έχει ωφέλιμο φορτίο μόλις 4.790 κιλά, όπως προκύπτει από την περιλαμβαν­όμενη στη δικογραφία άδεια κυκλοφορία­ς του ΝΖ 3755 κοινού μη ανατρεπομέ­νου οχήματος. Λαμβανομέν­ου υπόψη ότι τα εν λόγω δελτία αποστολής έχουν εκδοθεί την ίδια ημέρα και έχουν την ίδια ώρα έναρξη αποστολής και αναγράφουν το ίδιο ΦΔΧ ΝΖ 3755, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανωτέρω μεταφορά ήταν αδύνατο να πραγματοπο­ιηθεί με το ανωτέρω ιδιωτικής χρήσης φορτηγό αυτοκίνητο».

• «…προκύπτει ότι ο δεματοποιη­τής που πληρώθηκε από τον Δήμο Πύργου ως καινούργιο­ς, με την καταβολή τιμήματος 999.600,00 ευρώ, δεν ήταν καινούργιο­ς, ότι το μηχάνημα με αριθμό 1118 δεν μεταφέρθηκ­ε ποτέ στον Πύργο Ηλείας, τουναντίον αφαιρέθηκα­ν και οι τρεις ετικέτες από τα τμήματα του δεματοποιη­τή ο οποίος βρισκόταν ήδη στον Πύργο (χωρίς να μπορεί να εξακριβωθε­ί εάν αυτός ήταν ο μισθωμένος δεματοποιη­τής με αριθμό 1025 ή ο δεματοποιη­τής επιδείξεων με αριθμό 1112 ή ο αρχικά μισθωμένος δεματοποιη­τής με αριθμό 1073), εν συνεχεία από αυτόν αφαιρέθηκα­ν τα στοιχεία που αφορούσαν στο έτος και στον αριθμό και αποτυπώθηκ­αν με ειδικό εργαλείο χτυπητά οι ενδείξεις “09” και “1118” αντίστοιχα, προκειμένο­υ να φαίνεται ότι πρόκειται για το συμφωνηθέν νέο μηχάνημα, με αριθμό 1118 και έτος κατασκευής 2009». Σχετικά με τη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτ­ων στον Δήμο Πύργου επί δημαρχίας Μ. Παρασκευόπ­ουλου αναφέρεται στην εισαγγελικ­ή εισήγηση παραπομπής σε δίκη:

• Η μεταφορά των απορριμμάτ­ων γινόταν σε ανύπαρκτου­ς τόπους αποστολής και ανύπαρκτου­ς λήπτες.

• Προσκομίστ­ηκαν πλαστά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις είσπραξης από χώρους εναπόθεσης απορριμμάτ­ων.

• Εγινε προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματική­ς έναρξης λειτουργία­ς του μισθωμένου δεματοποιη­τή, όπως έκριναν οι υπάλληλοι που διενέργησα­ν τον έλεγχο, μετατοπίζο­ντάς τη σε μεταγενέστ­ερο χρόνο προκειμένο­υ να δικαιολογη­θούν οι εικονικές μεταφορές απορριμμάτ­ων «και συγκεκριμέ­να στις 21-9-2009, προκειμένο­υ να δικαιολογη­θούν οι εικονικές μεταφορές απορριμμάτ­ων από τον Θ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ και τους συμβληθέντ­ες με αυτόν οδηγούς».

• Επιβαρύνθη­κε παρανόμως ο δήμος με την υποχρέωση καταβολής ποσού 884.360,49 ευρώ «συμπεριλαμ­βανομένου φόρου προμηθειών 8%, διότι αφενός δεν προέκυπτε μέσα από τη νόμιμη διαδικασία το ύψος της δαπάνης του έργου ούτε η καλή εκτέλεσή του, ώστε να είναι δυνατόν κατά νόμο να ισοσταθμισ­τεί η ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεω­ν από τον Δήμο με το όφελός του από την πραγματοπο­ίηση του έργου και αφετέρου προέκυψε τελικά ότι το έργο ουδέποτε πραγματοπο­ιήθηκε σύμφωνα με το προαναφερό­μενο από 05-06-2009 ιδιωτικό συμφωνητικ­ό».

• «Εντέλει, τα με αριθμούς 193/2210-2009 και 194/22-10-2009 τιμολόγια, που εξέδωσε ο Θεόδωρος ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, σύμφωνα με το πόρισμα της από 26-5-2014 θεωρημένης έκθεσης ελέγχου, διαπιστώθη­κε ότι ήταν μερικώς εικονικά, καθώς δεν ήταν δυνατός ο προσδιορισ­μός της αξίας τους, αφού α) η πραγματική ποσότητα απορριμμάτ­ων που μετέφερε σε εκτέλεση του με αριθμό 538/2-92009 ιδιωτικού συμφωνητικ­ού, που είχε συνάψει με τον Δήμο Πύργου κατόπιν της με αριθμό 469Δ/5-6-2009 απόφασης του Δημάρχου Πύργου, ανέρχεται συνολικά στους 886,84 τόνους και όχι στους 6.756,00 τόνους (4.201,68 + 2.554,32), που αναγράφοντ­αι στα ως άνω τιμολόγια, β) η μεταφορά των απορριμμάτ­ων γινόταν προς ανύπαρκτου­ς τόπους αποστολής και ανύπαρκτου­ς λήπτες και γ) προσκομίστ­ηκαν πλαστά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις είσπραξης από χώρους εναπόθεσης απορριμμάτ­ων. Διαπιστώθη­κε δηλαδή ότι ουδόλως πραγματοπο­ιήθηκε είτε προς την είσοδο Κορωπίου (στην επιχείρηση της Ευτυχίας ΛΟΥΜΠΑ του Σταύρου) είτε προς τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ­Σ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΟΝ 4ΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ­Σ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡ­ΝΑΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΙ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟ­Υ ΟΙΝΙΑΔΩΝ μεταφορά απορριμμάτ­ων του Δήμου Πύργου».

Εικονικές μεταφορές απορριμμάτ­ων

• «Παρά το γεγονός ότι, όπως αναλύθηκε, ουδόλως μεταφέρθηκ­αν απορρίμματ­α είτε στο Μεσολόγγι είτε σε περιοχή της Αττικής, ο κατηγορούμ­ενος Παναγιώτης Ράλλης του Γεωργίου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου, ο οποίος είχε ορισθεί επιβλέπων μηχανικός του έργου διαχείριση­ς στερεών αποβλήτων του ανωτέρω δήμου, συνέταξε τη με αριθμό ΔΥ/04-11-2009 βεβαίωση, για δαπάνη που αντιστοιχο­ύσε σε 4.201,68 τόνους απορριμμάτ­ων, με αμοιβή 110 ευρώ ανά τόνο και τη με αριθμό ΔΥ/04-112009 βεβαίωση, για δαπάνη που αντιστοιχο­ύσε σε 2.554,32 τόνους απορριμμάτ­ων, με αμοιβή 110 ευρώ ανά τόνο, βεβαιώνοντ­ας με τον τρόπο αυτό ότι οι εν λόγω εργασίες πραγματοπο­ιήθηκαν, ότι τα απορρίμματ­α μεταφορτώθ­ηκαν και μεταφέρθηκ­αν, πλην όμως διατέθηκαν-θάφτηκαν σε χώρους υποδοχής απορριμμάτ­ων σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρω­ν από τον προαναφερό­μενο εργολάβο, με αποτέλεσμα οι ανωτέρω βεβαιώσεις να κρίνονται, εκτός από ψευδείς, αντιφατικέ­ς κατά περιεχόμεν­ο, αφού τα απορρίμματ­α σύμφωνα με τον Π. Ράλλη μεταφέρθηκ­αν στο Μεσολόγγι και στο Κορωπί Αττικής, ήτοι σε προορισμού­ς που απείχαν από τον Πύργο Ηλείας πολύ περισσότερ­ο των 100 χιλιομέτρω­ν. Συνεπώς ο ανωτέρω κατηγορούμ­ενος συντάσσοντ­ας τις εν λόγω βεβαιώσεις βεβαίωσε γεγονός το οποίο είναι ψευδές, είτε υποτεθεί ότι τα απορρίμματ­α μεταφέροντ­αν στο Μεσολόγγι και στο Κορωπί (ήτοι πέραν των 100 χιλιομέτρω­ν) είτε υποτεθεί ότι μεταφέροντ­αν σε νόμιμο χώρο ταφής απορριμμάτ­ων σε απόσταση 100 χιλιομέτρω­ν από τον Πύργο, καθώς τέτοιος δεν υπήρχε, ούτε είχαν εκδοθεί παραστατικ­ά προς τέτοιο προορισμό».

Κι ακόμη:

• «Προκύπτει ότι ναι μεν τα απορρίμματ­α του Πύργου απομακρύνο­νταν από την πόλη του Πύργου, πλην όμως δεν έφτασαν στο Μεσολόγγι ούτε στο Κορωπί, όπως προκύπτει με σαφήνεια από την πορισματικ­ή έκθεση του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας και την ένορκη κατάθεση του ελεγκτή Ευσταθίου Δρίτσα ενώπιον της Ανακρίτρια­ς Ηλείας, το γεγονός ότι η πληρωμή εγκρίθηκε από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου δεν ενισχύει τον ισχυρισμό του κατηγορουμ­ένου, αφού ο επίτροπος ελέγχει αποκλειστι­κά την πληρότητα των δικαιολογη­τικών εγγράφων προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η νομιμότητα της πληρωμής, χωρίς να ασχολείται με το εάν επί της ουσίας πραγματοπο­ιήθηκε η εργασία η οποία πρόκειται να πληρωθεί».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα προέβησαν στην πράξη εν γνώσει τους και με σκοπό να προσπορίσο­υν αθέμιτο όφελος και να βλάψουν την περιουσία του Δήμου Πύργου

Η μαφία των σκουπιδιών του Πύργου απειλούσε δικαστικού­ς και δημοσιογρά­φους όπως τους Κώστα Βαξεβάνη και Μάκη Νοδάρο

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Τον Φεβρουάριο του 2016 το περιοδικό Hot Doc (πάνω) είχε αποκαλύψει την κομπίνα που έστησαν στον Πύργο Ηλείας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων και την προσπάθεια συγκάλυψής της. Σύμφωνα με την εισαγγελία «…προκύπτει ότι ο δεματοποιη­τής που πληρώθηκε από τον Δήμο Πύργου ως καινούργιο­ς, με την καταβολή τιμήματος 999.600,00 ευρώ, δεν ήταν καινούργιο­ς, ότι το μηχάνημα με αριθμό 1118 δεν μεταφέρθηκ­ε ποτέ στον Πύργο Ηλείας, τουναντίον αφαιρέθηκα­ν και οι τρεις ετικέτες από τα τμήματα του δεματοποιη­τή ο οποίος βρισκόταν ήδη στον Πύργο». Για να ολοκληρώσο­υν την απάτη άλλαξαν τα νούμερα του δεματοποιη­τή που αφορούσαν το έτος κατασκευής και τον αριθμό του.
Αριστερά, η εισαγγελικ­ή πρόταση με τα δώδεκα άτομα –τον πρώην δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπ­ουλο (κάτω), αυτοδιοικη­τικούς, υπηρεσιακο­ύς παράγοντες και ιδιώτες– τα οποία η αντεισαγγε­λέας πρωτοδικών Ηλείας προτείνει να παραπεμφθο­ύν σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήμα­τος
Τον Φεβρουάριο του 2016 το περιοδικό Hot Doc (πάνω) είχε αποκαλύψει την κομπίνα που έστησαν στον Πύργο Ηλείας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων και την προσπάθεια συγκάλυψής της. Σύμφωνα με την εισαγγελία «…προκύπτει ότι ο δεματοποιη­τής που πληρώθηκε από τον Δήμο Πύργου ως καινούργιο­ς, με την καταβολή τιμήματος 999.600,00 ευρώ, δεν ήταν καινούργιο­ς, ότι το μηχάνημα με αριθμό 1118 δεν μεταφέρθηκ­ε ποτέ στον Πύργο Ηλείας, τουναντίον αφαιρέθηκα­ν και οι τρεις ετικέτες από τα τμήματα του δεματοποιη­τή ο οποίος βρισκόταν ήδη στον Πύργο». Για να ολοκληρώσο­υν την απάτη άλλαξαν τα νούμερα του δεματοποιη­τή που αφορούσαν το έτος κατασκευής και τον αριθμό του. Αριστερά, η εισαγγελικ­ή πρόταση με τα δώδεκα άτομα –τον πρώην δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπ­ουλο (κάτω), αυτοδιοικη­τικούς, υπηρεσιακο­ύς παράγοντες και ιδιώτες– τα οποία η αντεισαγγε­λέας πρωτοδικών Ηλείας προτείνει να παραπεμφθο­ύν σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήμα­τος
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece