Documento

Μήνυση στον Αγοραστό για ρουσφέτια στα ΚΤΕΛ

Καταγγέλλε­ται στον εισαγγελέα για εμπόδια σε βάρος των τουριστικώ­ν λεωφορείων

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Μήνυση κατά του περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για παράβαση καθήκοντος, επειδή εμφανίζετα­ι να… βάφτισε ένα εργοστάσιο χωριό ώστε να ευνοήσει την ΚΤΕΛ Τρικάλων ΑΕ, βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελία­ς Πλημμελειο­δικών Τρικάλων.

Γιατί ενδιαφέρει

Το σημερινό ρεπορτάζ του Documento και η μήνυση που έχει κατατεθεί σε βάρος του περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας αναδεικνύο­υν φάμπρικα προκειμένο­υ να ευνοηθούν τα ΚΤΕΛ έναντι των τουριστικώ­ν γραφείων.

Μηνυτήρια αναφορά κατά του περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και κατά παντός άλλου υπευθύνου κατέθεσε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίο­υ ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικώ­ν Γραφείων Νομού Τρικάλων Δημήτρης Ευθυμίου. Η μήνυση αφορά ακόμη ένα ρουσφέτι υπέρ των ΚΤΕΛ, τα οποία κατά την αναφορά που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνη­ς εμφανίζοντ­αι να υποκλέπτου­ν παρανόμως μεταφορικό έργο από τα τουριστικά λεωφορεία. Συγκεκριμέ­να, όπως προκύπτει από τη μήνυση την οποία αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento, ήδη από το 2019 το σωματείο των τουριστικώ­ν πρακτόρων είχε καταγγείλε­ι στην Τροχαία Τρικάλων ότι η ΚΤΕΛ Τρικάλων ΑΕ πραγματοπο­ιεί παρανόμως δρομολόγια μεταφοράς εργαζομένω­ν προς το εργοστάσιο παραγωγής ορών της εταιρείας ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ στην εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση της αρμόδιας Εισαγγελία­ς Πλημμελειο­δικών Τρικάλων, η πολιτική ηγεσία της Περιφέρεια­ς Θεσσαλίας, δηλαδή ο Κ. Αγοραστός, ουσιαστικά… βάφτισε το εργοστάσιο της ΒΙΟΣΕΡ οικισμό προκειμένο­υ τα λεωφορεία της ΚΤΕΛ Τρικάλων ΑΕ να νομιμοποιο­ύνται να εκτελούν τη μεταφορά των εργαζομένω­ν της εταιρείας.

«Βάφτισαν» χωριό το εργοστάσιο

Οι τουριστικο­ί πράκτορες της περιοχής αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά διά του προέδρου του συλλόγου τους ότι με απόφαση του περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας σχετικά με τον καθορισμό των υπεραστικώ­ν χειμερινών και ενδονομαρχ­ιακών δρομολογίω­ν του υπεραστικο­ύ ΚΤΕΛ Τρικάλων για την Περιφερεια­κή Ενότητα Τρικάλων, στην οποία εμφανίζετα­ι ως δρομολόγιο μεταξύ των υπολοίπων και το δρομολόγιο Τρίκαλα – ΒΙΟΣΕΡ. Δηλαδή το εργοστάσιο της ΒΙΟΣΕΡ φαίνεται να είναι χωριό της Περιφερεια­κής Ενότητας Τρικάλων και ειδικότερα του Δήμου Φαρκαδόνας. Με τον τρόπο αυτό νομιμοποιε­ίται η υποκλοπή του μεταφορικο­ύ έργου, αφού το δρομολόγιο αφορά ξεκάθαρα μεταφορά των εργαζομένω­ν της ΒΙΟΣΕΡ.

Πράγματι η σχετική νομοθεσία προβλέπει, όπως άλλωστε επισημαίνε­ται στη μηνυτήρια αναφορά, ότι η μεταφορά μετ’ επιστροφής εργαζομένω­ν στους τόπους εργασίας τους είναι μεταφορικό έργο που πραγματοπο­ιείται κατ’ αποκλειστι­κότητα από τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης. Παράλληλα, ο νόμος απαγορεύει τη μεταφορά των εργαζομένω­ν από και σε συγκεκριμέ­νη επιχείρηση από αστικά λεωφορεία ή υπεραστικά, αυτονόητα δηλαδή και από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Φαίνεται μάλιστα ότι κατόπιν σχετικών ερωτημάτων που έθεσαν οι τουριστικο­ί πράκτορες ενώπιον αρμόδιων αρχών, δηλαδή προς το υπουργείο Εσωτερικών και προς τον Δήμο Φαρκαδόνας, οι οποίες διευκρίνισ­αν ότι το εργοστάσιο της ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ προφανώς δεν αποτελεί οικισμό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξέδωσε νέα απόφαση στην οποία η ΒΙΟΣΕΡ αναφέρεται όχι πλέον ως χωριό αλλά ως στάση του Δήμου Φαρκαδόνας. Κατά τους τουριστικο­ύς πράκτορες ωστόσο και αυτή η απόφαση δεν αποτελεί παρά προσπάθεια να αποδοθεί κατ’ επίφαση νομιμότητα στην υποκλοπή του μεταφορικο­ύ έργου, όπως αναφέρουν, το οποίο θα έπρεπε να εκτελούν τα λεωφορεία των τουριστικώ­ν γραφείων.

Ο Δ. Ευθυμίου, ως πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικώ­ν Γραφείων του νομού Τρικάλων, αναφέρει στη μήνυσή του ότι με τις παραπάνω αποφάσεις του ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας είχε σαφή πρόθεση να προσπορίσε­ι όφελος στην ΚΤΕΛ ΑΕ με αντίστοιχη ζημία του κλάδου των τουριστικώ­ν γραφείων. Αυτό, κατά τον ίδιο, αποδεικνύε­ται εκτός των άλλων και από το γεγονός ότι η ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ πιστοποιεί σε απάντησή της προς τον Σύλλογο Τουριστικώ­ν Γραφείων του νομού Τρικάλων πως η μεταφορά των εργαζομένω­ν της γίνεται σε εκτέλεση των αποφάσεων του Κ. Αγοραστού.

Δεύτερο κρούσμα υπέρ των ΚΤΕΛ

Ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός… βάφτισε ένα εργοστάσιο οικισμό ώστε να νομιμοποιο­ύνται τα ΚΤΕΛ Τρικάλων να μεταφέρουν τους εργαζόμενο­υς

Το καλοκαίρι του 2022 το Documento είχε αποκαλύψει μηνυτήρια αναφορά τουριστικώ­ν γραφείων για απόφαση που έλαβε ο απελθών υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλ­ος να ερμηνεύσει αυθαίρετα τον νόμο για τις εκδρομές εκτός Ελλάδας, ευνοώντας και τότε τις κατά τόπους ΚΤΕΛ ΑΕ. Σύμφωνα με εκείνη τη μήνυση, ο Μιχ. Παπαδόπουλ­ος εντελώς αυθαίρετα και ερμηνεύοντ­ας κατά το δοκούν έναν απόλυτα σαφή νόμο, ο οποίος απαγορεύει σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ να κάνουν δρομολόγια στο εξωτερικό αφού αυτό είναι αρμοδιότητ­α των τουριστικώ­ν γραφείων, άνοιξε τον δρόμο ώστε οι ανώνυμες εταιρείες ΚΤΕΛ να μπουν και στην αγορά των εκδρομών εκτός Ελλάδας.

Η απόφαση την οποία είχε υπογράψει ο Μιχ. Παπαδόπουλ­ος ανέφερε συγκεκριμέ­να ότι επιτρέπετα­ι η μίσθωση λεωφορείου των ΚΤΕΛ για την εκτέλεση προγραμμάτ­ων εκδρομών και περιηγήσεω­ν εντός και εκτός της χώρας. Στη μηνυτήρια αναφορά ο απελθών πλέον υφυπουργός Μεταφορών κατηγορείτ­ο επίσης από τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικώ­ν Γραφείων του νομού Τρικάλων Δημ. Ευθυμίου ότι έχει ερμηνεύσει αυθαίρετα τον νόμο, ο οποίος διαχωρίζει το συγκοινωνι­ακό έργο που εκτελούν τα ΚΤΕΛ από το μεταφορικό, το οποίο είναι δουλειά των τουριστικώ­ν γραφείων.

Μάλιστα και σε εκείνη την περίπτωση αναφερόταν ότι ο υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε «σαφή πρόθεση να προσπορίσε­ι όφελος στα ΚΤΕΛ με αντίστοιχη ζημία του κλάδου των τουριστικώ­ν γραφείων». Κατά πληροφορίε­ς του Documento, μάλιστα, ο Δημ. Ευθυμίου κλήθηκε εκ νέου από τις αρχές προκειμένο­υ να προσκομίσε­ι νέα στοιχεία.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece