Documento

Η πιο δύσκολη ώρα

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Αμέσως μετά το πρώτο σοκ των αποτελεσμά­των που η σκέψη παραλύει, κάποιοι θυμήθηκαν το παράδοξο του Ζήνωνα, όπου ο γοργοπόδαρ­ος Αχιλλέας ηττάται στον αγώνα δρόμου από την αργοκίνητη χελώνα. Οσο όμως περνούν οι μέρες και η νηφαλιότητ­α αντικαθιστ­ά τη δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώνε­ται ότι ο ψυχρός ορθολογισμ­ός έχει τις απαντήσεις.

Λέγεται ότι στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Ωστόσο, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση η πιο γενναία πράξη είναι η αποδοχή της αλήθειας. Η ΝΔ νίκησε πανηγυρικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πανηγυρικά, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα με μικροκέρδη και μικροζημιέ­ς δεν αλλάζουν προς το παρόν τη μεγάλη εικόνα. Ολες οι ερμηνείες που δόθηκαν –από τις ψυχαναλυτι­κές με το σύνδρομο της Στοκχόλμης, τις κοινωνιολο­γικές με την αυξανόμενη συν τη ρ η τικ ο ποίηση, τις οικονομικέ­ς« I t’ s the economy, stupid», τις επικοινωνι­ακές με τον εκμαυλισμό των α ποπ ρο σαν ατό λιστ ων μαζών, τις πολιτικές με τις σωστές ή λανθασμένε­ς κινήσεις των αντιπάλων– εμπεριέχου­ν και από μια δόση αλήθειας και συνθέτουν το πολύχρωμο ψηφιδωτό του αποτελέσμα­τος.

Η ΝΔ υπερίσχυσε γιατί απενοχοποι­ήθηκε από το παρελθόν της επάρατης Δεξιάς, μεταλλάχτη­κε με ευελιξία σε εκπρόσωπο του νεοφιλελευ­θερισμού και ενστερνίστ­ηκε επιτυχώς τα προτάγματα της μεταδημοκρ­ατίας. Της μεταδημοκρ­ατίας που ξέρει ότι οι άνθρωποι εκπαιδεύον­ται, που δεν την ενδιαφέρει η κοινωνία ως συνοχή ή συλλογικότ­ητα αλλά ως στατικό υποκείμενο που νοιάζεται μόνο για την αυτοσυντήρ­ησή τον. Οπως έγραφε ο Τόμας Χομπς στον «Λεβιάθαν», αν η πολιτική εξουσία το επιθυμεί, δεν θα ισχύει ούτε το πυθαγόρειο θεώρημα. Η ακρίβεια, η διαφθορά, τα σκάνδαλα, οι παρακολουθ­ήσεις, η αστυνομική βία πλασαρίστη­καν μεθοδικά σαν κανονικότη­τα φυσικών φαινομένων που έκαμψε αντιδράσει­ς και αντιστάσει­ς. Ενεργοποίη­σε επίσης τα φοβικά αντανακλασ­τικά της κοινωνίας που απαιτεί ασφάλεια και σταθερότητ­α με όποιο τίμημα.

Σε αυτή την επέλαση που συντελέστη­κε εις βάρος ατομικών ελευθεριών, εργασιακών σχέσεων κ.λπ. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτούργησ­ε ως το αντίπαλο δέος, όπως είχε κάνει όταν από αυτοαναφορ­ικό κόμμα εκτοξεύτηκ­ε σε διεκδικητή της εξουσίας. Δεν αξιοποίησε τον ενθουσιασμ­ό και τη ριζοσπαστι­κοποίηση των λαϊκών στρωμάτων του 2015. Τότε ο φόβος είχε μετατραπεί σε ελπίδα και κινήθηκε αριστερότε­ρα. Τώρα η οργή μετατράπηκ­ε σε φόβο και μετατοπίστ­ηκε συντηρητικ­ότερα. Οργανωτικέ­ς αδυναμίες, ασυνέπειες, αστοχίες, αδιέξοδες μιμήσεις του «συστημικού κόσμου» θόλωσαν το τοπίο και ο κόσμος υιοθέτησε συνειδητά ή ασυνείδητα το παλιό σλόγκαν της χλωρίνης: «Αυτούς ξέρω, αυτούς εμπιστεύομ­αι».

Ολα αυτά αύξαναν σταδιακά τη διαφορά, που έγινε χαώδης με την αποτυχημέν­η στρατηγική μέχρι και την ημέρα της κάλπης. Εκτός από τους διάφορους Κατρούγκαλ­ους η επιμονή στην απλή αναλογική, αφού ούτε οι συνθήκες ήταν ώριμες ούτε οι συνεργάτες διαθέσιμοι, εξέπεμπε ασάφεια κυβερνησιμ­ότητας και κυρίως ηττοπάθεια. Μα «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου, για πόλεμο δεν κάνει».

Η πιο δύσκολη ώρα είναι τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κολλήσει – έστω και πρόχειρα– τα κομμάτια του βάζου που συνετρίβη. Να δώσει τη μάχη απέναντι στην απευθείας ανάθεση του ρόλου της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στο ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζει το μιντιακό κατεστημέν­ο. Να υποσχεθεί στους ψηφοφόρους που έχασε και σ’ αυτούς που έμειναν ότι θα βρει ένα ολοκαίνουρ­γιο βάζο που θα γράφει στο κέντρο του εκείνο το «ΡΙΖ», γιατί το επίθετο «Ριζοσπαστι­κή» ήταν το πρώτο που ράγισε.

 ?? ??
 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece