Documento

Το μεγάλο ψέμα

- Τάσος Μπάρλας

Μπορεί οι δήθεν επιτυχίες που προπαγανδί­ζει η ΝΔ να επιβραβεύτ­ηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αυτό που μετράει όμως είναι οι αριθμοί και τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργ­ού που δείχνουν το μεγάλο ψέμα και την επερχόμενη χρεοκοπία. Ας ξεκινήσουμ­ε λοιπόν από την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ζήτημα που καίει όλους τους εργαζόμενο­υς. «Αμεσος στόχος μας η αύξηση των μισθών» υποσχέθηκε, αλλά συμφώνα με το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνησή του, «παγώνουν οι αυξήσεις μισθών μέχρι το 2027», ενώ «καμία αύξηση μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια» συστήνει η Κομισιόν.

Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα το 2021 ήταν 15.800 ευρώ, όταν στην ΕΕ έφτανε τις 35.500 ευρώ, με τις τιμές στα σουπερμάρκ­ετ να είναι ίδιες στις περισσότερ­ες χώρες της Ενωσης – αν όχι χαμηλότερε­ς.

Ο μέσος μισθός αυξήθηκε το 2022 κατά 1,5%, αλλά ο πραγματικό­ς μισθός λόγω πληθωρισμο­ύ μειώθηκε κατά 7,4% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώην ΟΑΕΔ ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά το 1 εκατ., πλησιάζοντ­ας το 24%.

Η χώρα μας ανακηρύχθη­κε από το ΔΝΤ πρωταθλήτρ­ια στις αυξήσεις τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος το α΄ εξάμηνο του 2022, ενώ στην ενεργειακή φτώχεια ξεπερνά μόνο τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Η αλματώδης άνοδος του πληθωρισμο­ύ και οι επιπλέον φόροι λόγω μη μείωσης των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν περιόρισαν ακόμη περισσότερ­ο το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειώ­ν.

Το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του προϋπολογι­σμού από πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ το 2019 έκλεισε το 2022 με έλλειμμα 2,3%. Τα «κόκκινα» δάνεια δεν μειώθηκαν, απλώς μεταφέρθηκ­αν στα funds.

Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να συνειδητοπ­οιήσει πού μας οδηγεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, που διακηρύσσε­ι ότι η οικονομία θριαμβεύει;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece