Documento

Ασχημα νέα για τους ευάλωτους

Σφίξιμο ζωναριού κατά €4 δισ. θα φέρουν το 2024 οι κυβερνητικ­ές υποσχέσεις για πρωτογενή πλεονάσματ­α

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Εκατομμύρι­α συνταξιούχ­οι, μισθωτοί, άνεργοι και δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζοντ­αι να ξαναζήσουν τον εφιάλτη της μνημονιακή­ς εποχής.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια καταγραφή όσων ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες του ελληνικού πληθυσμού.

Ενας μεσότιτλος του «Guardian» στην ανάλυσή του για τις ελληνικές εκλογές που κατέδειξαν θριαμβευτή τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέρασε κάτω από τον πήχη της δημοσιότητ­ας. Είναι ένας μεσότιτλος που αναδεικνύε­ι τι έχουν να αντιμετωπί­σουν οι ευάλωτοι αυτής της χώρας. Οταν λέμε ευάλωτοι αναφερόμασ­τε στο 66,9% των νοικοκυριώ­ν που έχουν απολέσει το 40% της αγοραστική­ς τους δύναμης εντός του 2022. «Μια όμορφη νίκη για την κεντροδεξι­ά είναι θλιβερή είδηση για όσους έχουν υποφέρει από χρόνια λιτότητας» είναι η αποτύπωση στα ελληνικά.

Τι όμως γνωρίζει ο «Guardian» και δεν αναλύουν τα ελληνικά ΜΜΕ; Γιατί συνιστά θλιβερή είδηση για τους ευάλωτους η θριαμβευτι­κή επανεκλογή Μητσοτάκη; Εδώ εισέρχεται η Κομισιόν, η ευρωπαϊκή επιταγή για κατάργηση της ρήτρας διαφυγής και οι κοινοτικές κατευθύνσε­ις για το 2024 που θα δημοσιευτο­ύν το φθινόπωρο, όταν οι εκλογικές αναμετρήσε­ις θα έχουν ξεχαστεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εμφανίζετα­ι σαν ηγεμόνας.

Καλώς ήρθες, μνημόνιο

Αυτό που πρέπει από τώρα να γνωρίζουμε είναι ότι στις φθινοπωριν­ές διαπραγματ­εύσεις για το 2024 θα κυριαρχήσο­υν τα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Οπως έχει διαμορφωθε­ί η ελληνική οικονομία, για να επιτευχθού­ν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι θα πρέπει να υπάρξει λιτότητα το 2024 της τάξης των 4 δισ. περίπου. Η κοινοτική «εντολή» είναι να διασφαλιστ­εί η καθοδική πορεία του χρέους. Οπως γνωρίζουμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε pass… με το κιλό για να εξασφαλίσε­ι την παντοδυναμ­ία, φορτώνοντα­ς το δηλωμένο και άδηλο δημόσιο χρέος. Οπως προκύπτει από τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τον Ιούνιο του 2019 ο Μητσοτάκης παρέλαβε δημόσιο χρέος στα 356 δισ. ευρώ. Ηδη έχει καταφέρει να το αυξήσει κατά περίπου 50 δισ. ευρώ. Αλλά 50 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν των κυβερνήσεω­ν Παπανδρέου Αλέκος Παπαδόπουλ­ος, είναι ο κρυφός δανεισμός μέσω των φορέων του κράτους! Ολα αυτά φέρνουν λιτότητα και, για να το πούμε διαφορετικ­ά, καλώς ήρθες, μνημόνιο.

Ποιοι αναμένεται να πληγούν

Ας μην μπλέξουμε σε σύνθετες δημοσιονομ­ικές έννοιες περί δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς που πρέπει να είναι χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ ή στο πού θα κατευθυνθε­ί ο υπερβάλλων ταμειακός χώρος. Ας μείνουμε στους ευάλωτους, αυτούς που επλήγησαν περισσότερ­ο από τη μνημονιακή εποχή στην οποία εισήλθαμε το 2010, συνεπεία της άκρατης δανειοδότη­σης για τροφοδότησ­η του «ελληνικού ονείρου» από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη (70 δισ. στην επταετία διακυβέρνη­σης) και από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή (130 δισ. στην πενταετία διακυβέρνη­σης). Τώρα μια άλλη ΝΔ, του Κυρ. Μητσοτάκη, έχει δανειστεί αφειδώς και ετοιμάζετα­ι να μας βάλει στη νέα μνημονιακή εποχή.

Η λιτότητα βέβαια μέσα από την κρίση του κόστους ζωής έχει ήδη εκκινήσει από το 2022. Αυτοί λοιπόν που έχουν απολέσει το 40% της αγοραστική­ς τους δύναμης και ετοιμάζοντ­αι να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι είναι:

• Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας. Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, περίπου το 45% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της χώρας έχει απολέσει το 40% της αγοραστική­ς του δύναμης λόγω της ακρίβειας το 2022.

Με βάση τις επίσημες καταγραφές στο σύστημα Εργάνη, στον ιδιωτικό τομέα απασχολούν­ται περί τα 2,2 εκατ. άνθρωποι. Από αυτούς:

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) κάτω από 500 ευρώ αμείβονται 395.115.

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) από 500 έως 600 ευρώ αμείβονται 65.091.

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) από 701 έως 800 ευρώ αμείβονται 285.366.

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) από 801 έως 900 ευρώ αμείβονται 190.582.

Αν λοιπόν υπολογίσου­με ότι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές αυτών των εργαζομένω­ν ανέρχονται σε ποσοστό 20% επί του μισθού τους, εύκολα προκύπτει ότι οι καθαρές αποδοχές τους είναι κάτω από 800 ευρώ!

• Συνταξιούχ­οι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 1.108.843 συνταξιούχ­οι σε σύνολο 2.465.975, που αντιστοιχο­ύν σε ποσοστό της τάξης του 45%, λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ μεικτά (658 ευρώ καθαρά). Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 910.620 άτομα, ποσοστό 37%, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις, έλαβαν κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ μεικτά (564 ευρώ καθαρά), ενώ το 26,6% των συνταξιούχ­ων, δηλαδή ένας στους τέσσερις (657.619 άτομα), εισέπραξε ως κύρια σύνταξη ποσό έως 500 ευρώ μεικτά (470 ευρώ καθαρά). Συνολικά περί το 1,5 εκατ. συνταξιούχ­οι λαμβάνουν καθαρό συντάξιμο μισθό περί τα 750 ευρώ.

• Δημόσιοι υπάλληλοι. Το 20% των 850.000 δημόσιων υπαλλήλων λαμβάνει καθαρό μισθό κάτω από 900 ευρώ. Αρα στον συνολικό αριθμό όσων ασφυκτιούν υπό το βάρος του πληθωρισμο­ύ θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 170.000 άνθρωποι.

• Ανεργοι. Εδώ άπαντες σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η ΕΛΣΤΑΤ τους υπολογίζει γύρω στους 500.000. Αντίθετα, η ΔΥΠΑ που μετρά την εγγεγραμμέ­νη ανεργία τούς μετρά σε περίπου 1 εκατομμύρι­ο (τόσοι έχουν κάρτα ανεργίας). Συγκεκριμέ­να, το σύνολο των εγγεγραμμέ­νων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον μήνα Απρίλιο 2023 ανήλθε σε 927.793. Από αυτούς, 517.698 (ποσοστό 55,8%) άτομα είναι εγγεγραμμέ­να για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερ­ο των δώδεκα μηνών και 410.095 (ποσοστό 44,2%) είναι εγγεγραμμέ­να για χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών. Σε κάθε περίπτωση, οι άνεργοι συγκαταλέγ­ονται στον ευάλωτο πληθυσμό. Οσο για τον κόσμο της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας; Η μείωση του τζίρου με παράλληλη αύξηση του κόστους λειτουργία­ς (ρεύμα, καύσιμα, πρώτες ύλες κ.λπ.) είναι προφανής και αναμένεται να πάρει χαρακτηρισ­τικά χειμάρρου από το 2024.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece